Trump son sözü söyledi! ABD'liler evsiz kalacak

Korona virüs sürecinde işten çıkarılarak kiralarını ödeyemeyen 30-40 milyon civarındaki Amerikalı Trump’ın teşvik paketi görüşmelerini durdurduğunu açıklamasıyla kira yardımı umutlarını da kaybetti

Trump son sözü söyledi! ABD'liler evsiz kalacak
Trump son sözü söyledi! ABD'liler evsiz kalacak
GİRİŞ 07.10.2020 14:12 GÜNCELLEME 07.10.2020 14:12
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

ABD Başkanı Donald Trump, Salı günü yaptığı açıklamada, kasım ayında yapılacak başkanlık seçimleri öncesinde yeni bir federal teşvik paketi için umutlarını bastırarak, ekibine seçim sonrasına kadar Demokratlarla müzakereleri durdurma talimatı verdiğini söyledi. Bu durum ABDli kiracıları ve ev sahiplerini zor durumda bırakabilir.

 

 

ABD’de korona virüs salgınının ülke ekonomisini altüst etmesiyle ülkedeki kiralık konut piyasasını da bozuldu. Aylarca süren işten çıkarmalar ve ücretsiz izinler milyonlarca Amerikalının kiralarını ödeyememesine neden oldu. Bu arada ev sahipleri de emlak vergisi ve mortgage ödemelerini geçici olarak omuzlamak zorunda kaldılar.

Marketwatch’un haberine göre yaklaşık 30-40 milyon Amerikalı salgın nedeniyle evlerinden tahliye edilme tehlikesiyle karşı karşıya. Geçen ay, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) tahliyelerle ilgili ülke çapında bir moratoryum çıkararak tarihi bir eylemde bulundu. Halk sağlığı uzmanları, milyonlarca insanın evlerinden atılması halinde, bunun Kovid-19'un yayılmasını şiddetlendirebileceğinden ve bulaşma oranını azaltma çabalarını zorlaştıracağından endişeliler.

 

 

CDC'nin moratoryumu kiracılara otomatik olarak koruma sağlamıyor. Bunun yerine kiracılar kendi başlarına ev sahiplerini bazı şartnameleri karşıladıkları sürece tahliye edilemeyeceklerini ev sahiplerine bildirmek zorundalar. Moratoryumun tasarlanma şeklindeki boşluklarsa binlerce kiracının tahliye süreçlerini yargıya taşımasına yol açtı.

Emlak uzmanları CDC moratoryumunun sadece "tahliyelerde süreci yavaşlattığını" belirtiyor. Zira moratoryum kira yardımı içeren bir fonla birlikte gelmiyor. Trump yönetiminin teşvik müzakerelerine katılmayacağının sinyalini vermesiyle Amerikalıların kira konusunda yardım alma olasılığı da giderek azalıyor.

ABD’de düşük gelirli kiracıların haklarını savunan sivili toplum örgütü Ulusal Konut Hukuku Projesi’nin ABD yönetimiyle ilişkilerini yürüten üst düzey yöneticisi Noelle Porter, “Başkan korkunç bir eylemsizlikle emlak kira piyasasını çökertmekle tehdit ediyor” ifadelerine yer veriyor.

ACİL KONUT YARDIMINDA İKİ PARTİLİ ANLAŞMA YAKLAŞIYORDU

Bir diğer sivil toplum örgütü Ulusal Düşük Gelirli Konut Koalisyonu Başkanı ve CEO'su Diane Yentel, Demokratların ve Cumhuriyetçilerin yeni bir teşvik paketi için ne kadar para ayırmak istedikleri konusunda farklı görüşlere sahip olmasına karşın her iki taraftaki milletvekillerinin de kira indirimi ihtiyacı konusunda anlaşmaya varmak üzere olduğunu söyledi.

Yentel, "Trump'ın, bu kadar çok kiracı ve küçük ev sahibi zor durumdayken ve acil kira yardımı ihtiyacı konusunda iki partili bir anlaşma ihtimalinin arttığı bir dönemde, müzakereleri sonlandırması son derece pervasız ve sorumsuzca bir durum" dedi.

Demokratların kontrolündeki Temsilciler Meclisi geçtiğimiz hafta 50 milyar dolarlık acil kira yardım fonunu içeren 2,2 trilyon dolarlık bir paketi kabul ederken, tahliye yasağını da 12 ay uzattı. Yasa aynı zamanda, ev sahiplerine destek fonu olarak, eyalet başına 80 milyon dolarlık bir bütçe ayırdı.

Ağustos ayında Trump, "çalışkan Amerikalılara Kira Yardımı ödemeleri göndermeye hazır olduğunu" yönünde bir Twitter mesajı yollamıştı. Ancak geçen ay Senato Cumhuriyetçileri tarafından geliştirilen kısıtlı bir teşvik paketinde kira yardımı için para yoktu.

Bunun dışında eylül ayında teşvik paketi teklifinin yayınlandığı ABD Temsilciler Meclisi’ndeki sorun çözme kurultayında iki partiden hukukçular 25 milyar dolarlık kira yardımı teklifi çağrısında bulunmuştu.

Konut hakları savunucuları ve emlak sektörü yetkilileri, milletvekillerinin tahliye krizini savuşturmak için yaklaşık 100 milyar dolarlık acil kira yardımının onaylaması gerektiğini savunurken, bazıları ise bundan daha fazla para ya da ihtiyaç duyulduğunu savunuyor.

KAYNAK: BORSA GÜNDEM
YORUMLAR 12
  • Cenk1453 3 yıl önce Şikayet Et
    SAP DÖNER KESER DÖNER Birgün gelir hesap DÖNER. SÜRİYE Lİ nin IRAKLI nın SADAM HÜSEYİN ninde bir ALLAH ı vardı.
    Cevapla
  • Asım 3 yıl önce Şikayet Et
    abd 'nin vatandaşları hakkındaki niyeti, onları kontrollu bir şekilde zayıflatmak. Adeta sosyalizm benzeri bir duruma sokarak bitcoin ile idare etmek.
    Cevapla
  • memo can 3 yıl önce Şikayet Et
    Zaten ABD bataklik.Hayat pahli,issizlik haddini asti. senelerdir insanlar köprülerin altinda yatiyor. ögrenciler ise evkirasi ödeyemiyorlar arabalarda uyuyorlar.yarin bunlar universiteyi bitirince 20-30 bin dollar borc ile ise baslayacaklar is bulursa tabi. tablo cok kötü bunu trump un demesi gerekmiyor.görünen köye kilavuz gerekmez yarin ABD diye bir devlet olmayacak.
    Cevapla
  • Ayarcı 3 yıl önce Şikayet Et
    Amerika da zaten 20 milyon evsiz var,
    Cevapla
  • Sucu Kamil 3 yıl önce Şikayet Et
    Onlar amevrikan vatandaşı, onlara bir şey olmaz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle