Merkez Bankası ters köşe yaptı! Uzmanlar açıkladı: İşte faiz artırımının 2 nedeni

Merkez Bankası, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) yüzde 8,25'ten yüzde 10,25'e yükseltti. Karar sonrası dolar ve euro tarafında 15'er kuruşluk sert geri çekilme oldu. Merkez'in kararı sonrası dolar, Euro ve altında sert düşüşler yaşandı. Merkez'in sürpriz yaptığını belirten uzmanlar, bankanın sıkı duruşunun devam edeceğini söyledi.

Merkez Bankası ters köşe yaptı! Uzmanlar açıkladı: İşte faiz artırımının 2 nedeni
Merkez Bankası ters köşe yaptı! Uzmanlar açıkladı: İşte faiz artırımının 2 nedeni
GİRİŞ 24.09.2020 14:52 GÜNCELLEME 24.09.2020 16:16
Bu Habere 105 Yorum Yapılmış

Haber7/ Fuat Öner

 


Merakla beklenen faiz kararı açıklandı.  Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası sürpriz yaparak haftalık repo faizini artırdı. TCMB Para Politikası Kurulu(PPK) toplantısının ardından yapılan  açıklamaya göre, haftalık repo faizi %8,25'ten %10,25'e yükseltti.

Merkez'in bu hamlesini değerlendiren uzmanlar bankanın sıkı duruşunun devam edeceğinde hem fikir. 

SETA Ekonomi Araştırmacısı Doç Dr. Mevlüt Tatlıyer

 

MERKEZ'İN SIKI DURUŞU DEVAM EDECEK

Faiz kararını Haber7'e değerlendiren SETA Ekonomi Araştırmacısı Doç Dr. Mevlüt Tatlıyer, "Merkez Bankası’ın faiz artırıp artırmayacağı konusunda kararsızdım ama artırırsa 50-100 Baz puan artırım yapar diye düşünüyordum. Bu şekilde 200 baz puan artırması şaşırtıcı oldu. Fakat diğer taraftan şu şekilde anlamlı olduğunu söyleyebilirim; önemli olan ağırlıklı ortalama fonlama faizidir ve ağırlıklı ortalama fonlama faizi yani fili faiz oranı yüzde 10.65 seviyesine çıkmıştı. Şimdi politika faiz oranının geldiği yer ise yüzde 10,25 yani biz şuanda fili ile resmi faiz oranlarının birbirlerine artık yaklaştığını görüyoruz. Bu anlamda fili olarak bir şey değişmedi. Piyasalar için de bu adım sürpriz oldu ve kurun hızlı bir şekilde geri geldiğini gördük. Ancak burada şunu belirtmek lazım kurdaki düşüş fili olarak yaşanandan çok Merkez Bankası’nın bundan sonraki atacağı adımlar ve enflasyon noktasında sergileyeceği sıkı duruşun etkisi." dedi.

FAİZ ARTIMININ 2 NEDENİ

Merkez Bankası yüksek faize kendini bağlamış oldu. Bunun iki nedeni var; Birincisi enflasyonun bu yılın beklentilerin daha üzerinde gerçekleşecek olması, ikincisi ise dolar kurunda yaşanan hareketlilik. Ancak burada şunu belirtmek lazım, dolar çoğu gelişmekte olan ülkeler para birimlerine karşı değer kazanıyor. Hatta bir çok ülkenin para birimi bizden daha fazla değer kaybetti. Doların yükselmesinde Türkiye’ye özel bir durum yok. Tamamen pandemi etkisi. Merkez’in faizi yükseltmesi kurdaki artışı sınırlayabilir ama bu belli oranda olur çok fala faiz artışıyla vs. akıntıya karşı kürek çekemezsiniz.

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş

MERKEZ TERS KÖŞE  YAPTI
ABD SEÇİMLERİNDEN SONRA DOLAR DÜŞER

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş ise "Merkez Bankası piyasaları ters köşe yaptı 200 baz puan faiz artırımı yaparak piyasaları yakından takip ettiğini ispatlamış oldu. Merkez’in Bankası’nın bu faiz kararından sonra döviz kurlarında bir gerileme yaşandı. 7,72 seviyesinden 7,56 seviyesine kadar gerileyen bir dolar kuru gördük. Euro/TL kuru ve altının gram fiyatında da düşüşler gözlemledik. Altının gram fiyatı 464 TL’den 455 TL’ye kadar geriledi. Yani Merkez’in hamlesi döviz ve emtiya fiyatlarına olumlu yansıdı ve yatırımcılara da bir fırsat verdi. Hafta başsında gram altının 450 TL seviyesine kadar gerileme yaşanabileceğini söylemiştik şuanda 455 TL’ye gerileyecek bir alım fırsatı sundu. Merkez Bankası’nın sıkı politikaları devam edeceğe benziyor. Dolar dünyada değer kazanıyor şuanda dolar endeksi 2,5 ayın zirvesinde ama ABD seçimlerinden sonra dolar endeksinde bir gerileme bekliyoruz, buda iç piyasalara olumlu yansıyacaktır." dedi.

MERKEZ BANKASI BEKLENMEYENİ YAPTI, ÇOK DA İYİ YAPTI

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun aldığı 200 baz puanlık faiz artışını değerlendiren Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emre Alkin, bu kararın birkaç yönden büyük önem taşıdığını söyledi.

“Birincisi, piyasa faizleri ile politika faizlerinin arasının açılmaması gerekiyordu” diyen Alkin, “Bir süredir bankaların fonlama maliyeti ile Merkez Bankası’nın politika faizleri arasında bir makas oluşmuştu. Bu durum politika faizlerini önemsiz hale getiren bir süreci başlatmaya adaydı. Halbuki bir Merkez Bankası’nın en önemli araçlarından biridir politika faizleri. Dolayısıyla son atılan adım, oldukça önemli ve yerinde.” ifadelerini kullandı.

"PİYASADA ÖNEMLİ BİR ETKİ BIRAKTI"

Merkez Bankası’nın faizleri yükselterek “çok iyi yaptığını” vurgulayan Emre Alkin, bu kararı önemli kılan ikinci noktayı da “büyük bir çoğunluğun karardan önce Merkez Bankası’nın faizleri sabit tutacağına inanması” olarak ifade etti.

Alkin, “Merkez Bankası’nın 200 baz puanlık faiz artışı rasyonel beklentilerin tersine bir hareket idi. Dolayısıyla piyasa üzerinde önemli bir etki bıraktı. Çünkü politika faizlerinin çift haneye yükseltilerek inandırıcı bir seviyeye taşınması gerektiği de ortadaydı.” diye konuştu.

Alkin, faiz artışını önemli kılan bir diğer noktayı ise şöyle özetledi:

“200 baz puanlık faiz artışı, her ne kadar siyasi otoritelerden faizlerle alakalı farklı açıklamalar gelse de Merkez Bankası’nın bu hamlesinin Ankara tarafından da uygun bulunduğunu gösterdi. Özetle Merkez Bankası’nın 2 puanlık faiz artışı bundan sonraki Para Politikası Kurulu toplantıları için piyasaların daha ümitli olmasını sağlarken, para otoritesinin ‘ben ne yaptığımı biliyorum’ mesajını vermesini de sağladı.”

YORUMLAR 105
  • Mehmet 3 yıl önce Şikayet Et
    Bir günde, 1 dolar 7 TL iken, sabah kalktığımızda dolar 3 TL ye düştü diye haber okurmuyuz. Neden devalüasyonlar zamlar vb. Paranın değer kaybı bizde yaşanıyor
    Cevapla
  • Sadi 3 yıl önce Şikayet Et
    Faiz sebep değil, sonuçtur.
    Cevapla
  • Abdullah 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu faiz artırımının asıl sebebi yatırım (!) amaçlı dolar talebi. Demek ki ümmü'l-faiz o.
    Cevapla
  • Abdullah 3 yıl önce Şikayet Et
    İthalat, seyahat, borç ödemesi olmadığı halde para (dolar) alır, para (TL) satar. İstediği karı edince para (TL) alıp, para (dolar) satar. Ve ne var bunda bu da mal alışverişi (mal alış satışı) gibidir der. Haramı helal sayan en melun faiz budur. Çünkü Allah alışverişi helal, faizi haram kılmıştır.
    Cevapla
  • Müslüman 3 yıl önce Şikayet Et
    Allah ın helal kıldığı bir işe haram diyen kafirdir. Kendi kafanıza göre din uydurursanız sonuç böyle olur. İslam da sarf akdi denilen bir husus vardır. Yeterince bilgi sahibi olmadan din hakkında konuşmamak lazım. Kendi kafamıza göre yorumlayarak helalleri haram, haramları ise helal sayarsak sonu kafirliktir.
    Cevapla
  • Gerçeğin Sesi 3 yıl önce Şikayet Et
    Dolarkolik bir milletiz neden dolar alimina yüksek işlem vergisi getirilmiyor
    Cevapla
  • Çırak 3 yıl önce Şikayet Et
    Çünkü normal vatandaş parasının deperini korjmaya uğraşıyo ya altın ya dolar alıyor. Faize koysa yanlış adam vergisini ödeyip yasal dolar alıyor. Sonra satıyor. Devlet yasaklasın o zaman. Dolarla uğraşmayın. Devletin imkanlarını sömürenlere çatın.
    Cevapla
  • Sadi 3 yıl önce Şikayet Et
    zaten yüksek, yüzde 1. Döviz girmiyor ülkeye, senin kafanla ülke batar
    Cevapla
  • Hakan 3 yıl önce Şikayet Et
    Milletin aldığı 100,200 dolarla mı çıkıyor sanıyorsunuz.buyuk şirketlere bakmak lazım.garanti sözleşmeleri bile dövizle yapılmıyor mu?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle