Türkiye'den 'Füzelerin Nirvanası' için yeni hamle! Yerli füzeler büyük yankı uyandırdı

Gökdoğan ve Bozdoğan füzelerinin F-16’lar tarafından da ateşlenebilecek olması savunma sanayii sektöründe büyük yankı uyandırdı. Uzmanlara göre 'Füzelerin Nirvanası' olarak kabul gören hava-hava füzelerinde Türkiye stratejik bir noktaya ulaştı.

GİRİŞ 16.09.2020 15:43 GÜNCELLEME 16.09.2020 16:03
Bu Habere 113 Yorum Yapılmış

Yerli ve milli imkanlarla üretilen Gökdoğan ve Bozdoğan füzelerinde yerden havaya test atışlarının tamamlandığı belirtilirken her iki füzenin Türkiye'nin elindeki savaş uçaklarından da atılabilmesi konusunda ciddi çalışmalar gerçekleştiriliyor.

 

 

TRT Haber'de yer alan habere göre, sektöre yakın kaynakların “Türkiye, F-16 Block 50+ uçaklarından Gökdoğan ve Bozdoğan füzelerini ateşleyebilme noktasında çok önemli mesafeler kat etti” bilgisini paylaştığı sürecin detaylarını Savunma Sanayii Araştırmacısı Hakan Kılıç şu açıklamalarda bulundu:
Savunma Sanayii Araştırmacısı Hakan Kılıç

“401.Test filosunda daha düşük versiyon F-16 uçaklarında testler devam ediyor. Tahminim en geç 2 yıl içinde her iki füzenin de testlerinin tamamlanması ve seri üretime geçilmesi hedefleniyor. 401. filoya ayrı bir parantez açmakta fayda var. Bu filodaki uçaklarımız füze testleri yapılabilsin diye ona göre modernize edildi. Söz konusu filodaki uçaklara istediğimiz mühimmatları takabiliyoruz."

 

 

DÜNYADA ÇOK AZ SAYIDA ÜLKE BUNU YAPABİLİYOR

Şu an hava kuvvetleri depolarındaki ABD yapımı AIM-9 Sidewinder ve AIM-120 AMRAAM füzelerinden belli sayıda olduğunu belirten Kılıç, "Bu füzelerin çok pahalı olduğunu unutmamak gerekir. Tek bir harekatta bile milyonlarca doları havadan havaya ateşlediğiniz füzeler için başka ülkelere ödemek zorunda kalıyorsunuz. Şimdi böyle bir füzenin yerli ve milli imkanlarla yapılabilmesi işin ne denli stratejik olduğunu gösteriyor” dedi.

Yerli Gökdoğan ve Bozdoğan füzeleri...

Dünyada 10’a yakın ülkenin hava-hava füzeleri yapabildiğini hatırlatan Kılıç sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Bir uçak yapıp füzelerini dışardan aldıktan sonra yani mühimmat açısından dışa bağımlılık devam ediyorsa uçağı yapmanızın da çok önemi yok. Biz de bu nedenle bir tarafta milli savaş uçağımızı yapmaya çalışıyoruz, diğer yanda ise o uçakta kullanılacak füze ve diğer mühimmatları geliştirmeye odaklanıyoruz.” 

GÖKDOĞAN HAVA SAVAŞI İÇİN KULLANILACAK

Bozdoğan'ın IIR yani kızıl ötesi güdümlü, görüş için kısa menzilli hava-hava füzesi olduğunu belirten Kılıç şu bilgileri paylaştı:

"Bozdoğan, envanterdeki ABD yapımı AIM-9’ların yerini alacak. Gökdoğan ise AR (aktif radar) güdümlü orta menzilli hava-hava füzesi. Yani görüş ötesi hava savaşı için kullanılacak. Bu durumda Gökdoğan’ın envanterimizdeki ABD yapımı AIM-120B/C7 füzelerinin yerini alacağını söylemek mümkün.”

YORUMLAR 113
  • Vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    F35 lere bunu yapamazdık işte
    Cevapla
  • harun 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu füzeleri yapmak bizi bir üst lige taşıyacak düşmanlarımız resmen ağlayacak.
    Cevapla
  • Aydın 3 yıl önce Şikayet Et
    Allah yardım etsin,bu zalimler karşısında bizlere el bağlatmasın.Çalışacağız üreteceğiz,sabredeceğiz...başaracağız inşallah.
    Cevapla
  • Remzi 3 yıl önce Şikayet Et
    Çok acil tfx üretilmeli ve su 35 alınmalı
    Cevapla
  • Alperen 3 yıl önce Şikayet Et
    Tfx mantıklı da su35 mantıksız. Bizim su 35 için gerekli altyapımız yok. Tfx yapacaksak NATO ve Batı standartlarında tutacaksak ordumuzu Su 35 altyapısı kurma maliyeti de gereksiz israf olur, değmez.
    Cevapla
  • Kartal 3 yıl önce Şikayet Et
    Lütfen ALLAH aşkına birazdaha savunmada hızlı olalım bide şu savaş uçağımızı yapalım motorunu muhakkak yapalım biz millet olarak ağar vergilerden dolayı TM savunmamız güçleniyor diyoruz ama diye diye takatimiz kalmadı artık şu MMS yi yapın başka birşey istemiyoruz lutfen
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle