Savunmada dünyayı kıskandıran hamle! Geri sayım başladı: O gün tüm dengeler değişecek!

Baykar tarafından yerli ve milli imkanlarla geliştirilen Bayraktar AKINCI TİHA (Taarruzi İnsansız Hava Aracı), savaş uçaklarının yükünü alacak. TİHA ile ilgili Haber7'ye özel açıklamalarda bulunan Savunma Sanayii Analisti Yusuf Akbaba, AKINCI ile Türkiye'nin özellikle Doğu Akdeniz'de çok önemli bir avantaj sağlayacağını söylerken, "Çalışmaları devam eden jet motorlu İHA ile Türkiye bir üst lige çıkacak" dedi.

GİRİŞ 14.08.2020 16:24 GÜNCELLEME 14.08.2020 16:50
Bu Habere 174 Yorum Yapılmış

Haber7

Baykar tarafından geliştirilen Bayraktar AKINCI TİHA'nın ikinci prototipi, Çorlu Hava Meydan Komutanlığı'nda yer alan Bayraktar AKINCI Uçuş ve Eğitim Merkezi'nde dün ilk uçuş testini gerçekleştirdi.

 

Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar'ın yönetiminde gerçekleştirilen test uçuşunda 1 saat 2 dakika havada kalan Bayraktar AKINCI TİHA'nın ikinci prototipi, testi başarıyla tamamladı.

Bayraktar AKINCI TİHA, 40 bin feet irtifaya kadar yükselebilen, 24 saat uçuş gerçekleştirebilen, 5,5 ton kalkış ağırlığına ve 1.350 kg faydalı yük taşıma kapasitesine sahip Taarruzi İnsansız Hava Aracı sistemi olarak dikkati çekiyor.

 

Bayraktar AKINCI TİHA, 2x220 HP, 2x450 HP ve 2x750 HP güce sahip üç farklı motor opsiyonuyla görev yapabilecek.

Taarruzi İHA sistemi, taşıdığı elektronik destek podu, uydu haberleşme sistemleri, hava-hava radarları, engel tespit radarı, sentetik açıklıklı radar gibi çok daha gelişmiş faydalı yüklerle görev yapacak.

Haber7'den Fuat Öner'e AKINCI TİHA ile ilgili özel açıklamalarda bulunan Savunma Sanayi Analisti Yusuf Akbaba, TİHA'nın faydalı yük taşıma kapasitesinin Türkiye'ye büyük avantaj sağlayacağını belirterek, "Özellikle Doğu Akdeniz'de dengeler değişecek" dedi.

"DENİZ KARAKOL UÇAĞI HALİNE ÇEVİREBİLİRİZ"

AKINCI'da kullanılacak ASELSAN’ın geliştirdiği AESA radar sayesinde hava füzelerinin de kullanılabileceğini söyleyen Savunma Sanayii Analisti Yusuf Akbaba  "Yani AKINCI’yı biz hem seyir füzelerine karşı hava savunmada kullanabileceğiz çünkü radarı ile görüp füzeye karşı bir füze atabilecek hem de büyük uçaklara karşı hava savunma da kullanabileceğiz. Ayrıca faydalı yük kapasitesi çok yüksek olduğu için çok farklı versiyonlar da olabilecek. Bu son yıllarda çıkan Pasifikte ve Doğu Akdeniz’deki gelişmelerden sonra çoğu ülkenin deniz karakol uçağı talebi arttı ama onları büyük platformlara ve büyük uçaklara yapıyorlar. Biz istendiğinde AKINCI’yı bir deniz karakol uçağı haline getirebileceğiz. İstendiği takdirde istihbarat uçağı da olabilecek yani farklı varyantlarla kullanma imkanımız olacak." dedi.

KATAR'DAN KALKACAK ANKARA'DAN KONTROL EDİLECEK

Ayrıca AKINCI, SOM füzesini taşıyabildiği için deniz hedeflerine, gemilere karşı önemli bir güç çarpanı olacak. Bir de şöyle bir özelliği var. Örneğin; Türkiye’nin Katar da iki üstüne İHA pisti yapıldığını varsayalım bu pistinden kalkan bir AKINCI Ankara’dan kontrol edilebilecek.  Böylece Kızıldeniz ya da Somali açıklarında herhangi bir hedefe yönlendirip radara yakalanma olasılığı düşük füze olan SOM füzesi atma imkânımız olacak.

Yani hedefe 300 km bir SOM füzesi atabileceğiz. Bu çok büyük bir kuvvet çarpanı. Şuan ki mevcut gündeme uyarlarsak Kıbrıs’tan kaldıracağımız AKINCI yine Ankara-İstanbul istediğimiz yerden kontrol edebilirsiniz Libya’daki bir hedefe SOM füzesini bırakıp hedefini imha edebilir. Yani bunun için yine F16 göndermeye gerek kalmaz.

HEDEFTE SAĞ TERÖRİST BIRAKMAYACAK

Terörle mücadelede bugüne kadar Bayraktar TB-2 İHA ve SİHA’lardan küçük MAM-L mühimmatlar atarak mücadelemizi sürdürüyorduk. Başta söylediğim gibi daha güçlü mühimmat atabileceğiz ayrıca faydalı yük taşıma kapasitesi yüksek olduğu için içinde bulundurduğu istihbarat elemanları, radarları ve modülleri de çok daha detaylı ve performanslı veriler sağlayabilecek.

Şöyle örnek vereyim;  İzlemişsinizdir görüntüleri Bayraktar TB-2 bir hedefi bulup vuruyor mühimmatın küçüklüğünden  patlayıcı olan düşüklüğünden dolayı hedefi imha ediyor ama hedef etrafındaki diğer terör unsurları yaralı ya da sağ olarak kaçabiliyor. Ama burada AKINCI, F16’ların yükünü alarak minyatür olmayan MAK-81,82,83.84 gibi yükleri bıraktığında artık bu kaçan diğer teröristlerin önüne geçecek.

BUNU BİR F-16 İLE YAPAMAZSINIZ

İHA’ların en büyük ve en güzel özelliği anlık hedef tespit-takip ve imha. Bir yerden istihbarat gelecek ki siz o F-16’yı kaldıracaksınız. 1-1,5 saat içinde o F-16’nın o hedefe gidip vurup dönmesi gerekiyor ama AKINCI’da şu özgürlüğünüz var; gidip kaldırdım AKINCI’yı şuradan istihbarat gelme ihtimali var 5-10 saat dolansın orada mühimmatlı bir şekilde ve operasyonu düzenleyip gelsin. En büyük kabiliyetlerinden birisi de bu hiçbir F-16’yı 18 saat hava da tutup sonra hedefi vuramazsınız.

O GÜN TÜM DENGELER DEĞİŞECEK

AKINCI’dan sonra BAYKAR’ın MİUS adında jet motorlu İHA projesi var Bu İHA’nın radar görünürlüğü düşük. Biz böyle bir İHA’yı TCG ANADOLU’dan kaldırdığımız gün Akdeniz ve bölgemizde ki bütün denklemler değişecek. Çünkü radar görünürlüğü düşük SOM-J taşıyabilen İHA’larınızı TCG ANADOLU’dan kaldırabilmek sizin kuvvet aktarım kapasitesi bakımından süper lige girmeniz demek ve de artık hava savunma sistemlerinin size karşı pek etkili olmaması demek.

GELİŞMİŞ YAPAY ZEKA BİLGİSAYARI İLE KARAR VERME KABİLİYETİ BULUNACAK

Bünyesinde barındırdığı yüksek durumsal farkındalık sağlayan sensörler ile Türk Silahlı Kuvvetleri'nin göklerdeki güç çarpanı olarak görev yapacak Bayraktar AKINCI TİHA, çok çekirdekli 6 yapay zeka bilgisayarı ile sensörlerden aldığı verileri işleyerek karar verme kabiliyetine de sahip bulunacak. Baykar mühendisleri tarafından geliştirilen yapay zeka bilgisayarları sayesinde AKINCI TİHA, gelişmiş rota ve görev planlama fonksiyonlarını yürütebilecek. Bayraktar AKINCI, bünyesindeki yapay zeka bilgisayarları vasıtasıyla sensörlerden ve uçak üzerinde bulunan kameralardan aldığı verileri kaydederek bilgi toplayabilecek. Hiçbir dış sensöre veya Küresel Konumlama Sistemine (GPS) ihtiyaç duymadan hava aracının yatış, dikilme ve yönelme açılarını tespit edebilecek olan bu yapay zeka sistemi aynı zamanda coğrafi bilgileri kullanılarak çevresel farkındalık sağlayacak. İnsansız hava aracında keşif ve gözetleme maksadıyla kullanılan kameraların verdiği görüntülerde kullanıcı personelin insan gözüyle tespit edemediği kara hedeflerini dahi tespit edebilen bu yapay zeka sistemi Bayraktar AKINCI TİHA’nın daha etkin kullanımını sağlayacak.

BAYRAKTAR AKINCI TİHA İLE HAVADAN BOMBARDIMAN MÜMKÜN

Savaş uçaklarının yükünü azaltacak olan Bayraktar AKINCI TİHA ile havadan bombardıman da icra edilebilecek. Türkiye'de milli olarak geliştirilen hava-hava füzeleriyle donatılacak AKINCI TİHA, böylece hava hedeflerini de etkisiz hale getirebilecek.

Kendi sınıfında dünyanın en ileri teknolojik özelliklerine sahip olan Bayraktar AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı Sistemi, Aselsan, Roketsan ve TÜBİTAK SAGE tarafından yerli ve milli olarak üretilen MAM-L, MAM-C, Cirit, L-UMTAS, Bozok, MK-81, MK-82, MK-83, Kanatlı Güdüm Kiti (KGK)-MK-82, Gökdoğan, Bozdoğan, SOM-A, Hassas Güdüm Kiti (HGK), Lazer Güdüm Kiti (LGK) gibi mühimmat, füze ve bombalarla donatılacak.

UYDU VASITASIYLA KOMUTA EDİLEBİLECEK

Bayraktar AKINCI TİHA'da ASELSAN tarafından geliştirilen yerli AESA radarı kullanılacak. Bu sayede hava hedeflerini tespit edebilecek ve yerli hava-hava mühimmatları Gökdoğan ve Bozdoğan’ı kullanacak.

Böylelikle savaş uçaklarının yükünü alacak olan AKINCI TİHA, hava hedeflerini vurabilme kabiliyetiyle de öne çıkacak. TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen yerli seyir füzesi SOM ile stratejik hedeflere uzak menzilden taarruz gerçekleştirebilecek.

Tam Otomatik Uçuş Kontrol ve 3 Yedekli Otopilot Sistemi ile yer sistemlerine bağımlı olmaksızın otomatik iniş kalkış yapabilen Bayraktar AKINCI TİHA, Çift Yedekli SATCOM ile haberleşme menzili bulunmaksızın uydu vasıtasıyla komuta edilebilecek.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 174
  • Mehmet KARA 2 yıl önce Şikayet Et
    Allah bu evlatlarımızı korusun. Yollarını ve zihinlerini açık etsin. Başarılarını ve çalışmalarını daim etsin. Bunun için hep soylenmezmi kötü komşu mal sahibi yapar. Sayın Başkanımız öncülüğünde inşallah bu genç evlatlarımız en iyisini ve başka yerde benzeri dahi olmayan yeni buluşlar ortaya koyacaklar yeterki bir olalım diri olalım aynı zamanda dik duralım Başkanımız ile birlikte. Allah Milletimizin ve Devletimizin yar ve yardımcısı olsun.
    Cevapla
  • Murat 3 yıl önce Şikayet Et
    insansız savas uçaklarının temelleri bunlar Allah yar ve yardımcınız olsun inşallah en kısa zamanda insansız savas uçağımız gök yüzünde görüş sizlerin sayesinde
    Cevapla
  • Feylosof 3 yıl önce Şikayet Et
    Allah CC. Bu alanda mücadele veren kardeşlerimizi korusun, işlerini kolaylaştirsın
    Cevapla
  • Mustafa Tutaloğlu 3 yıl önce Şikayet Et
    Allah bütün muhendis isci ve yoneticilerden razi olsun ellerine saglik insallah selcuk evladımız yakinda jet motorlusunuda yapacak. Biz yeterki kendimize ve çalışanlarımıza inanalım güvenelim yapamayacağımız silah , bomba,füze ,gemi, uçak yoktur bizim yapacağımız ilk şey maddi ve manevi anlamda desteklemektir. Saygılarımla Mustafa Tutaloğlu
    Cevapla
  • Hüseyin 3 yıl önce Şikayet Et
    Allah yolunu açık etsin.Allah sağlık uzun ömür versin.Arkadaş ne desem nasıl dua etsem az geliyor kelimeler yetmiyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle