Sanayi üretimi verisi açıklandı! 3 ülkeden biri olduk

Salgın sürecinde yaşanan kapanmaların ardından fabrikaların üretime dönmeye başladığı ay olan mayısta, sanayi üretimi aylık bazda 17.4 artış gösterdi. Üretim yıllık bazda ise yüzde 21 olan beklentilerin altında yüzde 19,9 daraldı.

Sanayi üretimi verisi açıklandı! 3 ülkeden biri olduk
Sanayi üretimi verisi açıklandı! 3 ülkeden biri olduk
GİRİŞ 13.07.2020 10:05 GÜNCELLEME 13.07.2020 12:09
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Sanayi üretimi mayıs ayında yıllık bazda yüzde 19,9 gerilerken bir önceki aya göre artış yüzde 17,4 oldu. Beklentiler sanayi üretiminin yıllık bazda yüzde 21 civarında daralacağı yönündeydi. 

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2020 yılı Mayıs ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14,2, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 20,6 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 13,3 azaldı.

 

 

SANAYİ ÜRETİMİ AYLIK YÜZDE 17,4 ARTTI

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2020 yılı Mayıs ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 4,5, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 19,3 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 4,9 arttı.

 

 

BAKAN VARANK'TAN SANAYİ ÜRETİMİ AÇIKLAMASI! İLK 3 ÜLKEDEN BİRİ OLDUK

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, mayıs ayı sanayi üretiminin beklentiler dahilinde yıllık bazda düşerken nisana göre yüzde 17,4 yükseldiğini belirterek, "Küresel piyasaların tümü nisanda sert bir daralma yaşamıştı. Mayısta en hızlı toparlanan ilk üç ülkeden biri olduk, endeksin tüm alt kalemleri pozitif gerçekleşti." ifadelerini kullandı.

Bakan Varank, Twitter hesabından yaptığı paylaşımında, mayıs ayına ilişkin sanayi üretim endeksi verilerini değerlendirdi.

Mayıs ayı sanayi üretiminin beklentiler dahilinde yıllık bazda düşerken, nisana göre yüzde 17,4 yükseldiğine dikkati çeken Varank, "Küresel piyasaların tümü nisanda sert bir daralma yaşamıştı. Mayısta en hızlı toparlanan ilk üç ülkeden biri olduk, endeksin tüm alt kalemleri pozitif gerçekleşti." değerlendirmesinde bulundu.

TÜRKİYE 3'ÜNCÜ SIRADA

Varank, paylaşımında ülkelere göre mayıs ayı sanayi üretiminin aylık değişimiyle, endeksin alt kalemlerine ilişkin değişimlerin görüldüğü grafiklere de yer verdi.

Buna göre Türkiye, mayıs ayı sanayi üretiminde aylık bazda yüzde 17,4'lük artış performansıyla İtalya ve Fransa'nın ardından 3'üncü olurken, aralarında İspanya, Almanya, Çin, ABD ve Güney Kore'nin de bulunduğu birçok ülkeyi geride bıraktı.

YORUMLAR 2
  • siyasi kavun 3 yıl önce Şikayet Et
    Piyasanın bundan heberi var mı?
    Cevapla
  • YALKO 3 yıl önce Şikayet Et
    yok sanırım
    Cevapla