Sahte altın nasıl anlaşılır? Altın alırken dikkat edilmesi gerekenler neler?

Sahte altın nasıl anlaşılır? Düğün yapacakların ve altını yatırım aracı olarak görenlerin korkulu rüyası sahte altını gerçek altından ayırt etmenin yollarını sizler için bir araya getirdik. İşte sahte altını anlamanın bazı yolları...

Sahte altın nasıl anlaşılır? Altın alırken dikkat edilmesi gerekenler neler?
Sahte altın nasıl anlaşılır? Altın alırken dikkat edilmesi gerekenler neler?
GİRİŞ 05.08.2020 12:04 GÜNCELLEME 05.08.2020 12:05

Altın fiyatlarının yükselmesi ile birlikte yatırımcıların ve düğün yapacak çiftlerin sahte altın, korkulu rüyası olmaya başladı. İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelge ile 1 Temmuz 2020 tarihi itibari ile düğün salonları açılıyor. Bu durumu fırsat bilen kötü niyetli kişiler, piyasaya çok sayıda sahte altın sürmeye başladı. Buda rekor kıran altın fiyatları göz önüne alındığında yeni evlenen çiftleri ve altını yatırım aracı olarak görenleri büyük zarara uğratıyor. Peki sahte altın nasıl anlaşılır? Altın alırken nelere dikkat dikkat edilmeli?

 

 

SAHTE ALTIN NASIL ANLAŞILIR?

İşte sahte altının anlamanın yolları;

- Mıknatıs ile test edin: Altın ve Altın alaşımları manyetik bir etki oluşturmaz. Yani bir altına mıknatıs yaklaştırdığınızda çekim olmuyorsa altın gerçektir. Fakat mıknatıs altını çekiyorsa altının alaşımı veya ayarı ile oynandığı anlamına geliyor.

 

 

- Ağırlığını kontrol edin: Altın sıradan elementlere göre daha fazla ağırlığı olan bir üründür. Kısacası gerçek altın sahte olanlarına oranla daha ağırdır.

- Üzerindeki damgaya dikkat edin: Gerçek altın ve takılarda altının karatı ve saflığı değerler baz alınarak ürünün üzerine damgalanır. Şayet aldığınız üründe damga yoksa bu altının sahte olma olasılığını arttırır.

- Firma damgasına dikkat edin: Altın veya takı alımlarında firma damgasına dikkat edin. Güvenilir firmalar tarafından üretilen altınlar, sahte olma olasılığını en aza indirgiyor. 

- Altın ve takının rengini kontrol edin: Sahte altınların renginde sarılık ve renginde bozukluk bulunur. aldığınız altının rengini gözle kontrol edin.

- Ürünü kontrol edin: Sahte Çeyrek Altınların çerçevesinde incelik görülür. Düğünlerin vazgeçilmezi haline dönüşen Çeyrek Altın alırken gözle dikkatlice kontrol edin. 

- Fiyatına dikkat edin: Gerçek Altın dünyanın hiç bir yerinde değerinin haricinde ucuz fiyata satılmaz. Bu nedenle uygun fiyatlı altın algısına kapılmayın.

Son olarak yukarıda sıraladığımız önlemlerin haricinde sahte altını anlamanın en önemli ve kesin yöntemi ayar testi yaptırmak. Aldığınız altını profesyonel kişilere test ettirin.