Egeli ihracatçılar e-ticaret fırsatına odaklanacak

Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Kızıltan: "2021'de global e-ticaret pazarının 5 trilyon dolar olması öngörülüyor. Koronavirüs nedeniyle herkes online ticarete yöneldi. Geleneksel satış yöntemleri artık rafa kalktı. Gıdada dijital dönüşüm Ege'den başlasın istiyoruz "dedi.

Egeli ihracatçılar e-ticaret fırsatına odaklanacak
Egeli ihracatçılar e-ticaret fırsatına odaklanacak
GİRİŞ 28.06.2020 15:51 GÜNCELLEME 28.06.2020 15:51

Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle herkesin online ticarete yöneldiğini, 2021'de global e-ticaret pazarının 5 trilyon dolar olmasının öngörüldüğünü belirterek, gıdada dijital dönüşümün Ege Bölgesi'nden başlamasını istediklerini belirtti.

Ege İhracatçı Birliklerinden (EİB) yapılan açıklamaya göre, Ticaret Bakanlığı desteğiyle online düzenlenen konferansta, Çin'in en önemli e-ticaret platformlarından Alibaba Group'a ait Tmall Global’ın İş Geliştirme Direktörü Jennifer Wang ile Çin'de e-ticaret için yeni fırsatlar ve iş birlikleri konuşuldu.

Burada değerlendirmelerde bulunan Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, mayıs ayında 54 Türk firmasının Çin'e peynir altı suyu tozu, peynir, süt tozu, krema ve tereyağı ihraç etmesinin önünün açıldığını hatırlattı.

"Geleneksel satış yöntemleri artık rafa kalktı"

Yaklaşık 8 yıldan bu yana sürdürdükleri çalışmaların sonuç verdiğini ve Çin'le anlaşmaya vardıklarını belirten Kızıltan, şunları kaydetti:

"Firmalarımız 6 milyar dolar ile dünyanın büyük süt ürünleri ithalatçılarından olan Çin pazarına giriyor. Kanatlı ürünlerimizi de Çin'e ihraç etmeye hazırız. İhracat için gerekli izinlerin alınma sürecinin bir an önce başlatılmasını istiyoruz. 18 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğimiz gıda sektörümüzü Ar-Ge'den inovasyona geçirmeliyiz.

Ülkemizin ekolojik yapısı, ürün çeşitliliği, coğrafi konum ve lojistik avantajları, belli ürünlerde özellikle gıda sektöründe dünyada ön sıralarda olmamız en önemli avantajımız. Güçlü olduğumuz bu sektörü dijitale taşırsak hızlı ve kolay bir şekilde adapte olabiliriz. Dijitalleşme sadece Çin'e değil, tüm ülkelere yaptığımız ihracattan elde edilen gelirimizi de artıracaktır. 2021'de global e-ticaret pazarının 5 trilyon dolar olması öngörülüyor.

Koronavirüs nedeniyle herkes online ticarete yöneldi. Bu yüzden bu hedefe beklenenden de erken ulaşılacak. Geleneksel satış yöntemleri artık rafa kalktı. Gıdada dijital dönüşüm Ege'den başlasın istiyoruz. Çağı yakalamak istiyorsak altyapımızı, ajandamızı, sermayemizi dijitale göre şekillendirmeli ve kendimizi yeniden yapılandırmalıyız."