Altın talanı! Halk isyan etti

Yasadışı altın madenciliği son beş yılda Brezilya’da Amazon ormanlarının kalbinde bulunan Yanomami halkının topraklarında keskin bir artış gösterdi. Yerel halk altın avcılığı nedeniyle bölgede ormansızlaşmanın arttığını ve nehirlerin zehirlendiği ve yeni tip corona virüs de dahil olmak üzere salgın hastalıkların kabilede görüldüğünü belirtti.

Altın talanı! Halk isyan etti
Altın talanı! Halk isyan etti
GİRİŞ 26.06.2020 21:02 GÜNCELLEME 26.06.2020 21:18
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Reuters’ta yer alan habere göre Yanomamiler Güney Amerika’da dünyanın geri kalanından izole bir şekilde yaşayan en büyük yerli kabileyi oluşturuyor. 26 bin 700’ü aşkın kişi Venezuela sınırında Portekiz’in yüzölçümü büyüklüğünde yüksek ağaçlarla korununan bir alanda yaşıyor. Ancak bozulmamış ormanın altındaki arazi, altın da dahil olmak üzere birçok değerli maden barındırıyor.

 

 

20 BİN KAÇAK AVCI BULUNUYOR

Altın bulma hevesi yıllardan beri ormanları yok eden, nehirleri zehirleyen ve ölümcül hastalıkları kabileye taşıyan maden avcılarını bölgeye çekmeye ediyor. Yanomami halkı ve yerel yetkillilerden alınan bilgiye göre, 20 bin kaçak madenci Amazon’un kalbinde kazı yapmaya hız kesmeden devam ediyor. Yerli halk ve yetkililer 2018’de sağ görüşlü Jair Bolsonaro’nun devlet başkanı olmasından sonra kaçak kazıların arttığını öne sürdü. Bolsonaro, devlet başkanı seçilmeden önce Amazon’un madenlerini işleyerek bölgede ekonomiyi geliştireceğine dair vaatlerde bulunmuştu.

Bununla birlikte Bolsonaro’nun Reuters’ın konuyla ilgili sorulara yanıt vermediği açıklandı.

 


BİNDEN FAZLA FUTBOL SAHASINA EŞDEĞER ALANDA YASADIŞI ALTIN AVCILIĞI

Diğer taraftan, haber ajansının Eartrise Media ile birlikte incelediği Yanomami rezervlerinin uydu görüntülerinde son beş yılda, esas olarak Uraricoera ve Mucajai nehirleri boyunca, yasadışı madencilik faaliyetinde 20 kat artış olduğu görüldü. Kazıların gerçekleştiği alanın yaklaşık 8 kilometrekarelik bir alanı kapladığı ve bunun binden fazla futbol sahasına eşdeğer olduğu bildirildi. 

CIVA NEHİRLERİ ZEHİRLİYOR

Öte yandan, kaçak madencilerin küçük çaplı dağınık faaliyetleri, Yanomami sakinlerine zarar vererek yerel habitatı yok ediyor. Altını kumtaşından temizlemek için kullanılan civa nehirlere sızarak balıkları zehirliyor ve o balıkları yiyen yerel halkta ciddi sağlık sorunları baş gösteriyor.

KAÇAK MADENCİLER HASTALIK VE SİLAHLI ÇATIŞMA GETİRDİ

1970’lerde Brezilya’daki askeri rejim Amazon nehrinin kuzeyini buldozer ile biçti. İki Yanıomami topluluğunda bu nedenle grip ve kızamık salgınları görüldü. Altın avcıları ise kabileye sıtma getirdi ve yüzlerce yıldır huzur içinde yaşayan topluluğun bir anda kendisini silahlı çatışma içinde bulmasına yol açtı.

COVİD-19'U KABİLEYE TAŞIDILAR

Bugün ise Yanomamileri corona virüs pandemisi tehdit ediyor. Kabilede şu ana kadar resmi olarak onaylanmış 5 ölüm ve 160 vaka kaydedildi. Hutukura Yanomamai Derneği’nin Başkan Yardımcsıı Dario Yawarioma, “Ölümcül virüsün topluluklarımızda yayılmasının temel nedeni kaçak madenciler. Çok fazlalar. Taşıdıkları tehlikeya aldırmaksızın helikopterler, uçaklar ve botlara binerek geliyorlar” dedi.

YERLİ TOPRAKLARINDA MADENCİLİK YASAK OLMASINA RAĞMEN BREZİLYA'NIN EN ÇOK İHRAÇ EDİLEN ÜRÜNLERİNDEN

Bölgede madenciliğe dair kayıtlı bir faaliyet bulunmamasına rağmen, hükümetin sitesinde altının Brezilya’nın en kuzeyindeki Roraima eyaletinde en çok ihracatı yapılan mallardan biri olduğu görülüyor. Hükümete bağlı madencilik ajansında çalışan bir kaynak, neredeyse tüm altın çıkarma faaliyetlerinin Yanomami gibi yerlilerin yaşadığı topraklarda yürütüldüğünü söyledi.

1 YILDA İTHALAT 10 KATINA ÇIKTI

Brezilya hükümetinin verilerinde altının en çok Hindistan’a gönderildiği görülüyor. Resmi istatistiklere göre 2018’de 38 kilo olan ihracat  miktarı, 2019’da 486 kiloya çıktı.

BOLSONARO: ALTIN REZERVİ YERLİLER İÇİN ÇOK BÜYÜK

Yawarioma’ya göre, yerel olarak 'garimpeiros' olarak bilinen yasadışı altın avcılarını, kaçak madenciliği yasallaştırmak istediğini söyleyen Bolsonaro'nun devlet başkanı olması cesaretlendirdi.  Bolsonaro, daha önce 9,6 milyon hektar (24 milyon dönüm) olan Yanomami rezervinin yerli nüfusu için çok büyük olduğunu söylemişti.

 

KAYNAK: NTV
YORUMLAR 11
  • Capla hama 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu haberi görünce bizim ülke aklıma geldi,vah ülkem vah..bizimki daha vahim..torunlara toprak kalmayacak
    Cevapla
  • Fatsalı 3 yıl önce Şikayet Et
    Fatsa ve Karadeniz deki siyanürlü altın madenlerini de haber yapın. Amazonlardaki ormanlar can da Bizim ormanlar cacık mı
    Cevapla
  • Eğitim şart 3 yıl önce Şikayet Et
    Sapla samanı karıştırma. Yeni nesil teknoloji ile yapılıyor bu işler. Siyanür madende arama yaparken kullanılmıyor. Fabrikada altın işleme esnasında ayrıştırmada kullanılıyor. Atığı da filtre ediliyor.
    Cevapla
  • Osman 3 yıl önce Şikayet Et
    Aynisi ulkemizde oluyor ses cikaran yok cikan altinin %95i kanadaya %5i TR ye ait oluyor ne guzel dunya
    Cevapla
  • Atsız 3 yıl önce Şikayet Et
    İrsaliye ve faturayı sen kesiyorsun galiba.Altın çıkartan bir tane yabancı firma adı yazamazsın buradan ahkam kesmek kolay.
    Cevapla
  • derviş 3 yıl önce Şikayet Et
    Turkiyede madencilik yapılınca her şeye dikkat ediliyormu? Bizimkilerde senelerdir yer altı zenginliklerimizi çıkarmak için can atıyor.Brazelya kötü yapmış Türkiye iyi yapmış ha? Türkiye herzaman Türklerin idi , Brezilya sömürücü hıristiyanların işgaline uğramış topraklar ,aramızdaki fark odur.
    Cevapla
  • Hakan 3 yıl önce Şikayet Et
    Sacmalamışsın sen
    Cevapla
  • SİİRT 3 yıl önce Şikayet Et
    bizdede altınşirketlrin hepsi yabancı
    Cevapla
  • serdar 3 yıl önce Şikayet Et
    Allah sizleri Kahhar eylesin . Ne istiyorsunuz Mahsum insanlardan ?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle