"Türkiye, Çin ve diğer ülkelerle swap anlaşması için görüşüyor"

Bakan Pekcan, "Türkiye, Çin ve diğer ülkelerle uluslararası swap anlaşması için görüşüyor" dedi.

"Türkiye, Çin ve diğer ülkelerle swap anlaşması için görüşüyor"
"Türkiye, Çin ve diğer ülkelerle swap anlaşması için görüşüyor"
GİRİŞ 03.06.2020 13:09 GÜNCELLEME 03.06.2020 13:17
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Gündeme ilişkin TRT Haber'de değerlendirmelerde bulunan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Habur ve Gürbulak sınır kapılarının bu hafta açılacağını duyurdu. Bakan Pekcan swap konusunda ise "Çin ile swap mekanimzasının kapasitesini artırmamız lazım, Güney Kore, Malezya, Hindistan, Japonya ile de görüşüyoruz" açıklamasını yaptı.

 

Bakan Pekcan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

Hazirandan sonra ekonomide ciddi toparlanma olacak. Dünya ekonomisi geleceğini göremiyor. IMF'ye göre dünya ticareti yüzde 11 küçülecek. Rakamlar çok büyük, artı aralıkları çok büyük, öngörü yok. Uluslararası kuruluşlar da bunu öngöremiyor. Biz, üretim kapasitemizle inşallah sağlık alanında ayrıştığımız gibi diğer alanlarda da ayrışmaya devam edeceğiz.

 

"Dijitalleşmenin faydalarını bu süreçte gördük"

Ben dijitalleşmeye ve iş dünyasıyla iş birliğine çok önem vermiştim. Bunun faydalarını bu süreçte gördük biz. Mesela dijitalleşme ile insanlarımız gümrüğe gitmeden işlemlerini elektronik ortamda yapabildiler.

"Oyun yazılımı yapan 50 firmadan 40'ını destekliyoruz"

Şu anda 50 firma var, oyun yazılımı yapan. Bunların 40'ı Bakanlığımız tarafından destekleniyor. Biz burada reklam, tanıtım, dijital pazarlara giriş, istihdam desteği veriyoruz.

"Mevcut swap anlaşmalarının daha da aktif hale getirilmesi için çalışmalarımız var"

Dengeli ticaret için yerel paraların kullanılması öncelikli olmalı. Yerel paralarla ticaret daha ön plana geçecek. Hem muhattaplarımızla birebir görüşmeler yapıyoruz, hem iş insanlarımızla görüşüyoruz. Bu sürecin swap mekanizmasının harekete geçirilerek, iş insanlarının da işinin kolaylaştırılması lazım.

Bu süreçleri takip ediyoruz. Mevcut swap anlaşmalarının daha da aktif hale getirilmesi için çalışmalarımız var. 2019'da yaklaşık 20 milyar dolarlık ticaret yerel parayla yapıldı. Çin, Güney Kore, Malezya, Hindistan, Japonya ile yerel para ile ticaret yapıyoruz.

"Sadece Mart ve Nisan ayında 11 milyon lira üzerinde ceza kestik"

Sadece Mart ve Nisan ayındaki denetimlerde 11 milyonun üzerinde ceza kestik. Bizim yaptığımız uygulama, şikayetleri değerlendiriyoruz, savunma istiyoruz, savunmayı kurul kararıyla kesiyoruz. Kurul karar veriyor, çok şikayet alıyoruz bu konuyla ilgili ama biz Bakanlık olarak karar vermiyoruz. Bizim piyasaya müdahale gibi bir durumumuz yok. Dengeleri bozanlara gerekli müdahalede bulunuruz.

YORUMLAR 1
  • mehmet 3 yıl önce Şikayet Et
    Burada yapılması gereken en iyi şey bu ülkelerle ticaret açıklarımız çok büyük olduğu için yaptığımız ihracatın bir katı kadar TL ile alışveriş, mesela Çin'den 36 milyar dolarlık ithalata karşılık 5-6 milyar dolarlık ihracat yapıyorsak çin bize diyecek ki kardeşim bir bu kadarda sizden ihracatı TL birimi ile yapacam, sizden yaptığınız ithalatı ise bu TL birimi ödeyecem, çünkü ticaretimizde onların lehine çok baris bir fark var, diğer 4-5 ülkede de aynı şekilde onların lehine farklar var. bu şekilde Güneykore, Japonya gibi 4-5 ülke ile de yapabilirsek bayağı bizi rahatlatır.
    Cevapla