Koronavirüs iş kazası sayılacak mı? Maddi ve manevi tazminat hakkı doğabilir

Koronavirüsün işçi işveren ilişkisine ne şekilde yansıyacağı en önemli gündem konularından biri... Peki, koronavirüs iş yerinde bulaşırsa iş kazası sayılacak mı? Çok merak edilen bu sorunun yanıtını Star gazetesi yazarı Doç. Dr. Resul Kurt bugünkü köşesinde cevapladı.

Koronavirüs iş kazası sayılacak mı? Maddi ve manevi tazminat hakkı doğabilir
Koronavirüs iş kazası sayılacak mı? Maddi ve manevi tazminat hakkı doğabilir
GİRİŞ 01.05.2020 09:46 GÜNCELLEME 01.05.2020 09:46
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

İki aydır koronavirüsünü ve çalışma hayatına etkilerini yazıyoruz.

 

 

Koronavirüs kapsamında işyerlerinde alınması gereken önlemleri daha önce detaylı olarak paylaşmıştım. Ancak tüm önlemlere rağmen Koronavirüs (Covid-19) pozitif vakalarına rastlanmaktadır. Koronavirüs nedeniyle iş kazası sayılıp sayılmayacağı konusu çok tartışmalıdır. Koronavirüs pozitif vakasının hastalık mı, iş kazası mı yoksa meslek hastalığı mı sayılacağı konusunda fikir birliği bulunmamaktadır.

Mevzuatımızda hastalık, iş kazası ve meslek hastalığı kavramları olmakla birlikte, bu tür salgın hastalıkların çalışma hayatına etkileri konusunda boşluk var. Salgın hastalıkların hangi kategoride ele alınacağı konusunda net bir yasal düzenleme bulunmamaktadır.

 

 

Koronavirüs (Covid-19) hakkında tıbbi açıdan bilinenler çok sınırlı olduğu gibi, her geçen gün farklı bilgiler ortaya çıkıyor. Örneğin, virüse maruz kalan ve tedavi olan kişilerin organlarında ağır hasarlar kalacak mı, ne kadarlık bir süre zarfında tamamen iyileşme olacak, kalıcı bir hastalığa sebep olacak mı sorularının halen cevabı verilebilmiş değil.

İŞ KAZASI MI, HASTALIK MI YA DA MESLEK HASTALIĞI MI?

Diğer bir deyişle Covid-19 ile ilgili olarak her olay kendi içinde değerlendirilmeli ve bu olay bir iş kazası mı, hastalık mı ya da meslek hastalığı mı olarak değerlendirilmeli konusu irdelenmelidir. Covid-19 bazı olaylarda belki iş kazası veya meslek hastalığı sayılmayacakken, bazı olaylarda iş kazası veya meslek hastalığı olarak kabul edilebilecektir.

Bir görüşe göre de bu tür salgın hastalıklar iş kazası veya meslek hastalığı değil, hastalık olarak kabul edilecek.

Salgın hastalıkların meslek hastalığı sayılacağı görüşünde olanlar yanında karşıt görüşte olanlarda var. Özellikle meslek hastalığının “tekrarlanan bir sebep veya işin yürütüm şartları” ile ilintili olması ve belli bir süre o işin yapılması şartları gerektiği dikkate alındığında meslek hastalığı sayılmayacağı görüşü ağır basmaktadır.

Koronavirüs gibi yeni tanımlanmış hastalıkların mevzuatta tanımlanan Mesleki Bulaşıcı Hastalıklar Listesi’nde olmaması, mesleki hastalıkların tanımlanmasında görülen hastalığın işin gereği olarak veya işyerinin özel koşullarının etkisiyle oluşması ve hastalığın yapılan işle alakalı olmasının aranması yanında enfeksiyonun oluşumu ve uğranılan mesleki risk maruziyeti ile bağlantısının laboratuvar bulguları ile de kanıtlanması gerekliliği ilgili argümanlar da bu görüşü desteklemektedir.

YARGITAY NE DİYOR?

Uygulama ülkemizdeki belki tek yargı kararı olan Yargıtay’ın 2019 yılında verdiği emsal niteliğindeki kararda çekilmiştir (Yargıtay 21. Hukuk Dairesi, 2018/5018 Esas ve 2019/2931 Karar sayılı İlam) bir sigortalının 2009 yılında H1N1 (Domuz Gribi Virüsü) enfeksiyonu sonucunda vefat etmesi sigortalının ölümü ile H1N1 virüsü arasındaki illiyet bağı nedeniyle iş kazası sayılmıştır.

Koronavirüs (Covid-19) pozitif vakalarında çalışanın işverenin ihmali, kastı veya kusurunun tespit edilmesi ve yargı kararlarıyla bunun iş kazası kabul edilmesi halinde SGK rücu davaları yanında çalışanların maddi ve manevi tazminat talepleri gündeme gelebilecektir.

İSG EĞİTİMLERİ ÖNEMLİ

İşverenlerin işyerlerinde ve işin işleyişi sırasında Koronavirüs (Covid-19) maruziyetini önleyecek iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri almaları işçilere Covid-19 ve genel İSG eğitimlerini aldırmaları, sosyal mesafe, hijyen ve izolasyon şartlarını uygulamaları büyük önem taşıyor.

Esasen önümüzdeki yıllarda koronavirüs kapsamında çok sayıda anlaşmazlık ve uyuşmazlık olacağını düşünüyorum. Ortaya çıkabilecek bu tür uyuşmazlıklarda, Covid-19’un iş kazası veya meslek hastalığı kabul edilip edilmeyeceği veya işverenin sorumluluğunun ne olacağı “her bir olayın özelliklerine göre” değerlendirilmesi gerekecek. Koronavirüs pozitif nedeniyle gerekli iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini almış işverenlerin sorumluluğu olmayacağını düşünüyorum.

YORUMLAR 12
  • Hak 4 yıl önce Şikayet Et
    Tabii ki iş kazası, virüslü bir ortamda evden çıkıp iş e giden biri gidiş geliş be iş saati süreleri virüs kaparsa iş kazası, çünki o kişi iş yeri kapalı olsaydı evden çıkmayacaktı virüse takalanmayacaktı evden çıkma sebebi iş yerinin kapanmaması ve işe çağırması. Sebeb sonuç ilişkisine göre tazminat hakkı doğar türk mahkameleri reddedse bile aihm avrupa mahkamesi affetmez.
    Cevapla
  • selim 4 yıl önce Şikayet Et
    Ben eczane çalışanıyım çalışırken covit19 yakalandım 15 gün hastanede yattım taburcu oldum 20 gündür evdeyim ben çok ağır geçirdim ciğerlerim ciddi hasar gördü karantina sürem doldu işe gittim koah hastalığı gibi gün içinde 3 kez nefesim daraldı. Bu işi salgın hastalık kimde çıkacağı belli değil belki hastalık işyerinde olmadı onun için işverenler zaten kötü durumda bu işi devletimiz çözecek.Bu iş bitince covit19 hastaları kontrolden geçirililp gerçekten organlarda hasar olanlar yaşı gelenleri emekli yapıcak çalışması gerekenlere kolaylık sağlanması gerekir.
    Cevapla
  • Ahmet 4 yıl önce Şikayet Et
    Yalnis olur.bu virus en cok isvereni cokertti.sanki isveren para basiyormus gibi cani sıkılan topu ve yuku isverene atiyor.isci -memur-emeklinin gelirinde hic bir kayip olmamistir.lakin isveren calisirsa var calusmazsa ne halin varsa gor mantigi var.isveren resmen somurulmek icin bir arac gibi goruluyor.bir isyeri acinda gorun bakalum o kadar kolaymiymis.isverene kredi deniyor hadi alinda gorelim.
    Cevapla
  • nevizade 4 yıl önce Şikayet Et
    ah mak yazan sarhoş sen önce asgari yazmayı öğren sonra adama laf et. bu habere yorum yapacak kadar bilgin olmadığı da belli.
    Cevapla
  • Ah mak 4 yıl önce Şikayet Et
    Ahmet ne içtin sen dostum? Öyle avrupalardan ahkam kesmek kolay gelde askeri ücretle bizim gibi bir ay çalış bakalım. İşveren e ne oldu çıkardı işcileri işten yüz kişilik fabrikada 10 kişi bıraktı yüz kişinin işini yaptırıyor işine gelirse
    Cevapla
  • DERVİŞ 4 yıl önce Şikayet Et
    Bakanlık bir an önce bu konuya açıklık getirmesi gerekir. Burada iş verenler her türlü tedbiri alıyorlar. Başta satışı yasak olmasına rağmen maske temin ediyor. Alacak yer bulamıyor. Her yere el dezenfektanları, eldivenler koyuyor. Sürekli ateş ölçüyor. Sosyal mesafe kuralları çerçevesinde çalışmaya çalışıyor. Ama işçilerin bazıları bu kurallara uymamak için elinden geleni yapıyor. Şüpheli yada tedavi sürecinde dışarıda geziyor. İşveren ne yapsın buna...
    Cevapla
  • Vatansever 4 yıl önce Şikayet Et
    Tamamen saçmalık.İş kazası değil ki bu.Hastalık her tarafta gelebilir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle