Elektrik Su ve Doğalgaz faturaları ertelendi mi? TEDAŞ açıklama yaptı!

Doğalgaz, Elektrik ve Su faturaları ertelendi mi? Vatandaşların fatura erteleme taleplerine ilişkin yetkililerden cevap gelmeye devam ediyor. EPDK tarafından yapılan kıyas fatura açıklamasının artından şimdide Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi tarafından 3 ay erteleme ve yapılandırmanın önü açıldı.

Elektrik Su ve Doğalgaz faturaları ertelendi mi? TEDAŞ açıklama yaptı!
Elektrik Su ve Doğalgaz faturaları ertelendi mi? TEDAŞ açıklama yaptı!
GİRİŞ 29.04.2020 10:14 GÜNCELLEME 29.04.2020 10:15
Bu Habere 60 Yorum Yapılmış

Doğalgaz, Elektrik ve Su faturaları erteleme kararına ilişkin kararlar açıklanmaya devam ediyor. Corona virüs ekonomik tedbirler kapsamında birçok önlem paketi açıklanmaya devam ediyor. Vatandaşlar ise faturaların ertelenip ertelenmeyeceği konusunda yetkililerden gelecek habere dikkat vermiş durumda. Bilindiği üzere EPDK Doğalgaz ve Elektrik faturalarına ilişkin beklenen açıklamayı yapmıştı. Şimdi ise bir açıklamada Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi tarafından geldi. Peki bu süreçte faturalar ertelenecek mi? Nisan, Mayıs Haziran Doğalgaz, Elektrik ve Su faturaları yazılacak mı? İşte merak edilen sorunun cevabı...

 

DOĞALGAZ ELEKTRİK VE SU FATURALARI ERTELENDİ Mİ?

Yapılan açıklamaya göre Doğalgaz, Elektrik ve Su faturaları için herhangi bir erteleme an itibari ile yapılmayacak.

 

EPDK'nın konuya ilişkin açıklaması şu şekilde; 

"Kovid-19 ile mücadele kapsamında salgının yayılmasını engellemek ve sosyal izolasyonun en iyi şekilde sağlanması amacıyla bu konuda yetkili uzman kurul ve kurumlarımızın tavsiyeleri doğrultusunda sayaç okumalarına ilişkin yeni bir düzenleme yapılmıştır.

Kurumumuz tarafından yapılan düzenlemenin önceliği hem sektör çalışanlarının hem de tüketicilerimizin sağlığının korunmasıdır. Böylece saha çalışanlarının azami düzeyde izolasyonu da sağlanacaktır.

Elektrik ve doğal gaz faturalarına ilişkin "Kıyasen Fatura Düzenlemesi" bütün vatandaşlarımızın sağlığı için hayata geçirilecek olan ve sınırlı süre için uygulanacak bir düzenlemedir. Vatandaşımızın aleyhine bir uygulama kesinlikle söz konusu değildir, olamaz ve böyle bir uygulamaya Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun izin vermesi de mümkün değildir.

Kıyasen Fatura Düzenlemesi sadece karantinaya alınan ve idari kararlarla sayaç okumalarının durdurulduğu yerleşim yerleri ile sayaç okuma yapan çalışanların sosyal mesafelerini koruyamayacağı durumlar için geçerli olacak ve yalnız bu durumlar için kıyasen fatura yöntemi izlenecektir.

ELEKTRİK VE SU FATURALARI İÇİN ERTELEME VE YAPILANDIRMANIN YOLU AÇILDI!

Koronavirüsle mücadele tüm hızıyla sürerken, salgının ekonomik etkilerinin azaltılmasına yönelik atılan adımlardan biri de elektrik ve su faturalarına yönelik oldu. 

İki kritik düzenleme kapsamında konutlar ve kapatılan işletmeler için su faturalarının ertelenmesinin önü açılırken, Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi'nin geçmiş dönem alacaklarına yönelik ise yapılandırma uygulaması hayata geçirilecek.

SU FATURALARI 3 AY ERTELENEBİLECEK 

Meclis'te kabul edilen düzenleme kapsamında belediyelere ve bağlı kuruluşlarına su faturası alacaklarına 3 ay boyunca erteleme yetkisi veriliyor.

Söz konusu uygulama konutları ve faaliyetleri durdurulan iş yerlerini kapsayacak.

Su tüketimine bağlı alacaklar, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 3 aylık döneme ilişkin tahsil edilmesi gerekenlerle sınırlı olmak üzere belediye meclislerinde alınan kararlar doğrultusunda ertelenebilecek.

EŞİT TAKSİTLERE BÖLÜNECEK

Haziran ayına kadar kesilecek faturalara erteleme öngören düzenleme çerçevesinde söz konusu süre 3 ay daha uzatılabilecek. Alacaklar ertelenen süre sonunda, ertelenen süre kadar aylık eşit taksitler halinde, herhangi bir gecikme zammı ve faiz uygulanmadan tahsil edilecek.

Elektrik faturalarına ilişkin düzenleme ise; Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi'nin tahsil edilememiş alacaklarını kapsıyor.

ELEKTRİK BORÇLARINA YAPILANDIRMA

Elektrik tüketiminden kaynaklanan ve 1 Şubat 2020 itibariyle vadesi geldiği halde ödenmemiş borçlar ile geçmişte yapılandırılmamış alacakların tamamı yapılandırılıyor. Eylül ayı sonuna kadar ilgili birimlere başvuru yapılması halinde ilk taksiti 2021 yılının Ekim ayının son gününe kadar ödenmek şartı ile söz konusu borçlar her yıl ilk taksitin tekabül ettiği ayda toplam 3 eşit taksite bölünecek.

Ayrıca alacakların ödenen kısmına isabet eden ceza ve faizlerinden de vazgeçilecek.

NİSAN MAYIS HAZİRAN AYLARINDA KIYAS FATURA KARARI ALINDI!

Koronvirüs tedbirleri kapsamında kıyas 3 ay süre ile geçici olarak kıyas fatura dönemine geçildi. Risk taşıyan bölgelerde sayaçların okunmasında görevli çalışanların hastalığa karşı korunması adına vatandaşların son iki yıllık o ayki tüketiminin ortalamsı alınarak kıyas fatura yazılacak. 

Elektrik ve Doğal Gaz faturalarına ilişkin Kıyasen Fatura Düzenlemesi hakkında detaylı açıklama şu şekilde;

Kıyasen fatura uygulaması geçici bir süre (3 ay) uygulanacaktır.

Uygulama sayaç okuma yapan çalışanların sosyal mesafelerini koruyamayacağı durumlar için geçerli olacak ve yalnız bu durumlar için kıyasen fatura yöntemi izlenecektir.

Bu kapsamda sayaçları okunamayan tüketicilere posta, kargo, SMS, e-fatura, e-posta vb. yöntemlerle ulaştırılacak faturada, bu faturanın sayacın okunamaması nedeniyle geçmiş tüketim ortalamaları dikkate alınarak kıyasen yapıldığını ve sayacın okunduğunda ilgili mevzuat çerçevesinde gerçek tüketim miktarları üzerinden düzeltmenin yapılacağını içeren bir bilgilendirme yapılacaktır.

Sadece okuması yapılamayan tüketiciler için okuma yapıldığı tarihte düzeltme/mahsuplaşma işlemi yapılacaktır.

Mahsuplaşma işlemi sonucunda tüketicinin alacağı oluşması halinde defaten, tüketiciye borç oluşması halinde ise sayacın okunamadığı fatura dönemi kadar taksitlendirme yapılacaktır.

Mevsimsellik de dikkate alınarak tüketicinin son iki yılın ilgili ayına ait tüketim ortalamaları üzerinden, tüketicinin geçmiş tüketimi olmaması halinde ise emsal tüketim veya tüketici beyanına göre kıyasen faturalandırma yapılacaktır. Örneğin Mayıs ayı için düzenlenecek faturada 2018 ve 2019 yılı Mayıs aylarına ilişkin kullanım yerinin tüketim ortalaması kullanılacaktır.

Tüketimlere ilişkin fatura hesaplama yöntemi EPDK tarafından takip edilecek, tüketicilerin mağdur edilmesine kesinlikle izin verilmeyecektir. Tüketicilerimiz kendi fatura ve tüketim miktarlarına ilişkin bilgileri şirketlerin ve kurumumuzun internet sitesinden ya da e-devlet üzerinden kontrol edebilecektir.

Genelge kapsamında faaliyeti durdurulan işletmelerin sayaç okumaları (tahakkuk) ertelenecektir.

Özellikle vurgulamak isteriz ki mahsuplaşma işlemine yönelik olası tüketici itirazları kurumumuz tarafından titizlikle değerlendirilecek ve vatandaşlarımızın haksızlığa uğramasına kesinlikle izin verilmeyecektir. Dağıtım şirketlerinden kaynaklanacak yanlış bir uygulama durumunda söz konusu şirketler hakkında vakit kaybetmeden soruşturma başlatılacak ve mevzuatta belirtilen yaptırımlar uygulanacaktır.

Öte yandan, bu süreçte birçok iş ve işlemlerin mobil iletişim araçlarıyla yapılabilmesine imkân oluşturmak adına tüketicilerin mobil iletişim bilgilerinin ilgili dağıtım ve tedarik şirketlerine iletilmesinde fayda görülmektedir."

HANGİ BÖLGELERDE KIYASEN FATURA YAZILACAK? 

EPDK Korona virüs tedbirleri kapsamında yaptığı ikinci açıklamada hangi bölgelerde kıyasen fatura uygulamasına geçileceğine dair detayları açıkladı. İşte sayaç okuma yapılmayacak bölgeler; 

-Karantinaya alınan bölgelerde

-İdari kararlar sebebiyle sayaç okumalarının durdurulduğu bölgelerde

-Sosyal mesafenin korunmasının mümkün olmadığı bölgelerde

-İdari kararlar nedeniyle faaliyetleri geçici süreyle durdurulan iş yerlerinde.

Öğrenci evi, karantina alanındakiler gibi boşaltılan evlere fatura düzenlemeyecek.

Açıklamaya göre, kıyaslama ay bazlı yapılacak. Haziran ayında ocak ve şubat tüketimleri baz alınarak doğalgaz faturası düzenlenmeyecek.

İŞLETMELERE YÖNELİK YENİ FATURA DÜZENLEMESİ

Faaliyeti İçişleri Bakanlığı genelgesi ile geçici süreyle durdurulan işletmelere yönelik yeni bir fatura düzenlemesi yapılacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, söz konusu işletmelere 3 ay boyunca sayaç okuması yapılmayacağını bildirdi. 149 bin 382 işletmeye Nisan, Mayıs, Haziran aylarında elektrik ve doğalgaz faturası gönderilmeyecek. Karantinaya alınan ve idari kararlarla sayaç okumalarının durdurulduğu yerleşim yerleri için düzenlenen ‘kıyasen fatura düzenlemesi’ne de değinen Bakan Dönmez, şu ifadeleri kaydetti;

"Şu anda özellikle büyük kentlerimizde bu tür karantina bölgeleri pek yok. Faturaların büyük bir kısmı gerçek tüketim değerlerinden oluşuyor. Eğer herhangi bir şekilde vatandaşımızın şüphesi varsa, sayacın üzerindeki tüketim değerini okumak ve kendisine gönderilen faturayla mukayese etmek suretiyle itirazını yapabilir. Biz de gereğini yaparız."

YORUMLAR 60
  • ibrahim 3 yıl önce Şikayet Et
    nisan ayı doğalgaz faturaları yüksek geldi araştırılsın düzetme katsayılarında hatamı var
    Cevapla
  • Nurgül 3 yıl önce Şikayet Et
    Herkes e devletten cimer'e şikayetini yazsın sesinizi duyurmak istiyorsanız cimer'e yaziniz
    Cevapla
  • İnsaf azıcık. 3 yıl önce Şikayet Et
    Bursagaz vefat nedeniyle faturada adece isim değişikliği yapacak iken, mart ayında gazı kesip mühürledi Neymiş bacalı soba olmazmış. Maalesef özelleşen Bursagaz vatandaşı düşünmüyor. Tek dertleri para.
    Cevapla
  • Cahit 3 yıl önce Şikayet Et
    Yazlıklar da kullanılmayan Su saatlerine kıyas fatura yazılıyor.Buna ne diyecekler.Kullanılmayan yere FT. Cıkatılır mı !. Haksızlık bu.
    Cevapla
  • Nevzat 3 yıl önce Şikayet Et
    Benim ev kirada ,kiracı 2 /3 ay sonra çıkıp gitse elektrik veya suyun parasını kim ödeyecek ,erteliyorsunuzya bunlarida dikkate alın.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle