Kilosu 120 lira! Corona virüs talebi yağıyor

Muğla'nın Dalaman, Köyceğiz, Menteşe ve Ortaca İlçeleri'nde, kuzugöbeği mantarı toplama mevsimi başlarken, kilosu 120 ile 150 lira arasında alıcı buluyor. Pazarcı esnafı, koronavirüs vakalarının görülmesi sonrası salgına karşı bağışıklık sistemini güçlendirmek isteyenlere kuzugöbeği mantarı tüketin çağrısında bulundu.

Kilosu 120 lira! Corona virüs talebi yağıyor
Kilosu 120 lira! Corona virüs talebi yağıyor
GİRİŞ 25.03.2020 12:33 GÜNCELLEME 25.03.2020 12:33
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Çin tıbbında şifa kaynağı bitkiler arasında yer alan, bağırsak ve mide hastalıklarını tedavi amaçlı kullanılan kuzugöbeği mantarı, Dalaman, Köyceğiz, Menteşe ve Ortaca'da yaşayanlar için gelir kaynağı oldu. Genellikle mart ayındaki yağmurlarla çam, meşe, gürgen, dişbudak, elma ve ceviz ağaçlarının dibinde yetişen kuzugöbeğini toplayanlar, kilosunu 120 ile 150 liradan satıyor. Bazı kişiler ise geçen yıllarda kurusunun 700- 800 TL'den alıcı bulması nedeniyle hemen satmayıp, kurutmayı tercih ediyor.

MUGLA'DA KUZUGOBEGI MANTARI TOPLAMA MEVSIMI BASLARKEN, KILOSU 120 ILE 150 LIRA ARASINDA ALICI BULUYOR. PAZARCI DILBER AY, KORONAVIRUSE KARSI BAGISIKLIK SISTEMINI GUCLENDIRMEK ISTEYENLERIN KUZUGOBEGI TUKETMELERINI TAVSIYE ETTI. (FOTO: CAVIT AKGUN, MUGLA / DHA)

Menteşe Halk Pazarı'ndaki tezgahta kuzugöbeği mantarı satışı yapan evli ve 3 çocuk annesi Dilber Ay, "Ev ekonomisine katkım olsun diye dağlarda topladığım kuzu göbeği mantarlarını pazarda satıyorum. Kilosu pahalı olduğu için vatandaşlarımız gramla alıyor. Hava rüzgarlığı olduğu için dağda göbek bulmakta zorluk çekiyoruz. İlaç sanayisinde antibiyotik yapımında kullanıldığını biliyoruz. Pişirilmesi için ilk olarak ortadan ikiye ayırdıktan sonra ılık suyla yıkanması gerekiyor. Soğanla kavurduktan sonra isteğe bağlık olarak üzerine 1 ya da 2 yumurta kırılabilir. Maddi durumu iyi olanlar sabah kahvaltısında sağlıklı yaşam için kuzugöbeği mantarı tüketiyor. Koronavirüs salgını nedeniyle kuzugöbeği mantarı tüketilmesini tavsiye ediyorum. Doğal antibiyotik olduğu için bağışıklık sistemini güçlendiriyor" dedi.

MUGLA'DA KUZUGOBEGI MANTARI TOPLAMA MEVSIMI BASLARKEN, KILOSU 120 ILE 150 LIRA ARASINDA ALICI BULUYOR. PAZARCI DILBER AY (FOTOGRAFTA), KORONAVIRUSE KARSI BAGISIKLIK SISTEMINI GUCLENDIRMEK ISTEYENLERIN KUZUGOBEGI TUKETMELERINI TAVSIYE ETTI. (FOTO: CAVIT AKGUN, MUGLA / DHA)

KUZUGÖBEĞİ

'Morchella' cinsine ait olan kuzugöbeği mantarı ortalama 5- 15 santimetre boyunda ve kremden koyu kahverengiye kadar değişen renklere sahiptir. Bal peteğini andıran şapkasıyla kolayca diğer mantar türlerinden ayırt edilebilen kuzugöbeği mantarının üremesini sağlayan sporları, 'askus' adı verilen kese içinde bulunuyor. Bu keseden atılan sporlar uygun sıcaklık ve nemde toprakta çimlenerek, mantarı meydana getiriyor. Kuzu göbeği mantarının dünyada yaklaşık 30 türü biliniyor. Uzmanlar, kuzugöbeği mantarının 'gyromitra esculenta' (sahte kuzu göbeği) gibi zehirli türlerle karıştırılma riski olduğundan dikkatli olunması, çeşitli alerjik reaksiyonlara neden olacağından çiğ olarak yenmemesi konusunda uyarıyor.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 13
  • polat 4 yıl önce Şikayet Et
    saglık için saglıklı yiyecekler en baştada her gıdayı mevsiminde yemek lazım. kışın ortasında veya sonunda yazlık yiyecek yemek saglıgına ve vücuduna ihanettir.Örnek domates.bedava verseler şu an yenilmez.Hasteneye ve ilaçlara bagımlı olmak istemşyorsanız dogal ve mevsimine göre beslen..Artı rafine gıdalardan uzak dur..
    Cevapla
  • Pırasacı 4 yıl önce Şikayet Et
    Pırasa yiyin her derde deva ...
    Cevapla
  • pazarcı 4 yıl önce Şikayet Et
    Ben pazardan bin tlye aldım ne 150 si...
    Cevapla
  • virüs media 4 yıl önce Şikayet Et
    Patlamış gerçekten ben pazarda bulamadım.... !!!
    Cevapla
  • Serkan 4 yıl önce Şikayet Et
    Ben ölsemde 150 liraya alamam
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle