Bugün o ödemeler hesaplara yatacak!

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Çiftilere destek hakkında yaptığı açıklamada "Desteklerimiz hakkında da kimlik numarasının kimlik numarasına göre ödemeler yapılacak. Bugün 0 olanlara başlanacak. Saat 18.00'den sonra ödenecek" dedi.

Bugün o ödemeler hesaplara yatacak!
Bugün o ödemeler hesaplara yatacak!
GİRİŞ 20.03.2020 11:41 GÜNCELLEME 20.03.2020 17:19
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, tarımsal destek kapsamında üreticilere toplam 1 milyar 572 milyon 500 bin lira ödeme yapacaklarını açıkladı.

Bakan Pakdemirli'nin açıklamalarından satır başları;

 

(Süper marketlerde yapılan stoklama hakkında) Tabii Türkiye'nin gıda stoğuyla ilgili hiçbir problem yok. Bazıları çok hazırlıklıydı. Bazıları istekliydi. Biz dedik ki stok seviyelerinizi arttırın. Ön hazırlık için bunu konuşalım. 11 Mart'tan itibaren geçen yılın aynı dönemine göre alışverişlerde yüzde 60-70 artış görünüyor. Vatandaşlarımız evde de olsa tüketilecek oran belli. Stoklanan kalemlerle alakalı daha fazla tüketemeyecekler sonuçta. 

TÜRKİYE'NİN GIDA STOKLARI YETERLİ

 

Kendi kendine yeten bir ülke. Savunma sanayi kadar önemli diyorduk, hazırlıklı olmak gerekiyor. Biz tüm gayretleri gösterdik, gösteriyoruz. Kimse endişe etmesin. Et, süt, hububat kısmında her kısımda stoklar yeterli. Balıkta da 1 milyar doların üzerinde ihracat yapan ülkeyiz. Yetiştiricilik ve avcılık noktasında bir eksiğimiz yok. Protein kaynaklarında eksik yok. Görürsek, gerekli tedbirleri alırız. Ne et, süt, makarnada eksik yok. Market raflarımıza gerekli takviyeler yapıldı. Bunlar hijyen, kolonya kısmındaydı. Özellikle üretim açısından etil alkol erişime problem kalmadı. 

(Fiyatlar konusunda) Bizim strateji ofisinden aldığım bilgiler doğrultusunda bir fiyat artışı yok. Bazı besiciler Ramazan sebebiyle kesime gelen hayvanı ertelediğini görüyoruz. Müdahale gerekirse yetecek miktarın üstünde stoğumuz var. Bir miktar salam, sucuk, sosis bu kısma normalden daha ucuz fiyatlarla et verilmesi söz konusu oldu. Bunu da verdik. Üreticimizi zora sokmayacağız, spekülatif bir şey gördüğümüzde tüketicimizin yanında oluruz. 

Türkiye'nin kabaca yıllık etin 4'te 3'ü kesime hazır bir şekilde bekliyor. Et süt kurumu depoları da yeterli. Fahiş artışlarda müdahalesini yaparız. 

(Et ithali ile ilgili ve yurt dışından gelen insanlarımızın yanındaki evcil hayvanlar hakkında) Bu işin hayvanlar üzerinden geçtiğine dair kanıt yok. Tek bir vaka Hong Kong'ta bir köpekte. Pet hayvanlarıyla iç içe yaşayınca bir ihtimal taşıyıcı olabilir ancak ciddi bir risk görmüyoruz. Ancak egzotik hayvanların ithalatına engel koyduk. Bunların taşıyıcı olma ihtimali var. Ancak gıda kaynağımız hayvanlarla ilgili herhangi bir bilimsel çalışma yok. Ayrıca kanıt da yok. Afiyetle herkes gıdasını tüketebilir. 

81 İLDE TÜM İLÇELERDE DENETİM SEFERBERLİĞİNE BAŞLIYORUZ

(Gıda satışı yapan yerlerdeki hijyen hakkında) 365 gün denetimimiz devam ediyor. Bugünden başlamak üzere 81 ilde denetimlerimiz yeniden başlıyor. Rehberlik ve eğitim amaçlı denetim başlatıyoruz. Belediyelerimiz de yapıyor. Ancak 81 ilde tüm ilçelerde denetim seferberliğine başlıyoruz. 

(Çiftilere destek hakkında) Desteklerimiz hakkında da kimlik numarasının kimlik numarasına göre ödemeler yapılacak. Bugün 0 olanlara başlanacak. Saat 18.00'den sonra ödenecek. 

Bakan Pakdemirli, yapılacak tarımsal destekleme ödemelerine ilişkin şu açıklamada bulundu:

·         Alan bazlı fındık için 35 ilde 408.373 üreticiye 849 milyon lira,

·         Mazot ve gübre için 2 ilde (Çanakkale-Kilis) 27.213 üreticiye 48 milyon lira,

·         5 dekar altı küçük aile işletmeleri için 74 ilde 36.728 üreticiye 12 milyon lira,

·         Dane mısır için 24 ilde 26338 üreticiye 89 milyon lira,

·         Hububat baklagil için 21 ilde 43.842 üreticiye 115 milyon lira ödeme yapacağız.

Ödemeler, TC kimlik numarasının son hanesine göre üreticilerimizin hesaplarına aktarılacak.

Buna göre, TC kimlik numarasının son hanesi “0” olanlara 20 Mart, “2” olanlara 27 Mart, “4” olanlara 03 Nisan, “6 ve 8” olanlara 10 Nisan 2020 tarihi, saat 18.00 itibariyle ödeme yapacağız.

Ayrıca, bugün (20.03.2020) tek seferde, saat 18.00 itibariyle de;

·         Yaş çay primi için 183 milyon lira,

·         Sertifikalı tohum üretimi için 8 ilde 120 firmaya 61 milyon lira,

·         Biyolojik ve biyoteknik mücadele için 6 ilde 2.624 üreticiye 5,5 milyon lira,

·         Kırsal kalkınma için 28 yatırımcıya 9 milyon lira,

·         Tarım sigortaları için 201 milyon lira, ödeme yapacağız.
 

 

YORUMLAR 4
  • Nesrin Kurnaz 4 yıl önce Şikayet Et
    Sucuk salam sosiste yenmeyiversin bir sure, kimsede bunlari yemedi diye bir eksiklik yada hastalik olusmaz, merak etmeyin.
    Cevapla
  • ali 4 yıl önce Şikayet Et
    temizlik işçilerine hiç destek yok
    Cevapla
  • adanalı 4 yıl önce Şikayet Et
    darısı kobilerin başına inş
    Cevapla
  • Emin 4 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaş devlet daha ne yapsın bilmiyorum ki. Herkese 3.000 tl verse gene az bulursunuz.Bütçe bunu kaldırır demekki.Hepimiz konuşuyoruz ama devletin cebini düşündüğümüz yok.Tamam bizde biliyoruz devlet babadır.Ama bugün o babaya yardım etmek ve anlayışlı olmak bizim görevimiz.
    Cevapla