İSKİ’den su israfına karşı başarılı çalışma

İSKİ, su israfına karşı farkındalık oluşturmak için çocukların ve ünlü sanatçı Buray’ın yer aldığı başarılı bir bilinçlendirme filmi hazırladı ve yayınladı.

GİRİŞ 14.03.2020 15:34 GÜNCELLEME 14.03.2020 15:38

Tüm dünyada Küresel İklim Değişikliğinin etkilerine bağlı olarak su kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasının önemi her geçen gün artıyor.

 

 

Muslukların açık bırakılarak boşa akıtılmaması, banyo yaparken, traş olurken, diş fırçalarken, bulaşık yıkarken ve araç yıkarken suyun israf edilmeden kullanılması kaynaklarımız ve geleceğimiz için büyük önem arz ediyor.

İSKİ de buradan hareketle, özellikle geleceğimiz olan çocukların yer aldığı bir kamu spotu filmi hazırladı.

 

 

Son yılların sevilen sanatçısı Buray’ın da başrolün de yer aldığı filmde, okulda muslukların boşa akıtılmaması üzerine kurulu bir senaryo yer alıyor. 

“Musluğu kapatın, geleceğin sesini açın. Su tasarrufu ile daha çok hayal gerçeğe dönüşsün” sloganı taşıyan film, özellikle çocukların ve gençlerin beğenisini kazandı.

Günde ortalama 3 milyon metreküp su kullanılan İstanbul’da, günlü su tüketim alışkanlıklarında suların boşa akıtılmaması sayesinde yüzde 10’kuk bir tasarruf yapılması ve günde yaklaşık 300 bin metreküp suyun korunması mümkün.

İşte RTÜK tarafından da onaylanan İSKİ’nin beğenilen Su Tasarrufu Kamu Spotu Filmi ve Günlük Su Kullanımlarında Yapılabilecek Basit Su Tasarrufu Yöntemleri

GÜNLÜK KULLANIMLARDA BASİT SU TASARRUFU YÖNTEMLERİ

●Meyve ve sebzeler sürekli akan suyun altında değil, bir kapta su içinde yıkanabilir. Ardından bu su, çiçek sulama vb işlemler için de kullanılabilir.

● Bulaşık ve çamaşırlar elde yıkama yerine makinede yıkanmalıdır. Makine tercihlerinde ise A+ kategorisinde tasarruf sağlayan cihazlar tercih edilmelidir.

● Banyo ve duş süreleri kısaltılarak önemli miktarda su tasarrufu sağlanabilir.

● Araç yıkamalarında sürekli akan sular yerine geri dönüşümü de olan otomatik yıkama makineleri tercih edilmelidir.

●El yıkama, diş fırçalama ve tıraş olma sırasında sular sürekli olarak boşa akıtılmamalıdır.

●Bahçe sulamalarında, özellikle yaz aylarında buharlaşmanın etkisini azaltmak için sabahın erken saatleri ile akşamın geç saatleri tercih edilmelidir.

●Dahili tesisatlarda su kaçaklarının olup olmadığı mutlaka kontrol edilmelidir.

●Musluk bataryaları ile duş başlıkları, tazyikli su akmasını sağlayan ürünler ile değiştirilebilir.

●Bulaşık ve çamaşırlar makineler sık yıkama yerine, dolduğu zamanlarda yıkanmalı ve ekonomik modlar tercih edilmelidir.

●Banyo ve tuvaletlerde gereksiz sifon çekilmemeli, küçük rezervuarı olan ürünler tercih edilmelidir. Şayet bu da mümkün değilse, rezervuarlar içerisine 1 litrelik şişe konabilir ve her sifon çekiminde 1 litre su tasarrufu sağlanabilir.