Bakan açıkladı: Hazırlıklar başladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Maskede yeterince arz fazlası var ama birtakım fırsatçılar her dönemde ortaya çıkabiliyor. Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) da özellikle filtreli maskelerde bir oyuncu olarak piyasaya çıkabilir. Bunun da hazırlıklarını yapıyorlar." dedi.

Bakan açıkladı: Hazırlıklar başladı
Bakan açıkladı: Hazırlıklar başladı
GİRİŞ 14.03.2020 12:58 GÜNCELLEME 14.03.2020 12:58
Bu Habere 30 Yorum Yapılmış

Varank, MKEK Maksam Makine ve Maske Fabrikası'nı ziyaret ederek burada üretilen maskelerin üretim aşamalarının gerçekleştirildiği atölyelerde incelemelerde bulundu. 

Varank, söz konusu tesiste kauçuk temelli viral tehlikelere karşı geliştirilen maskelerin yanında kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer (KBRN) gaz maskelerinin üretildiğini söyledi.

Varank, özellikle güvenlik güçlerinin ihtiyaçlarına dönük KBRN gaz maskelerinin Türkiye’nin bu anlamadaki ihtiyacını karşıladığını belirterek, "Tesisin aylık üretim kapasitesi 15 bin adet ama ihtiyaç olursa bu rahat bir şekilde 80-90 bine çıkabilir." dedi.

 

Varank, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle maske konusunun gündeme geldiğini hatırlatarak, "Türkiye maske açısından büyük bir potansiyele ve altyapıya sahip. Tek kullanımlık dediğimiz maskeleri Türkiye’nin günlük üretme kapasitesi 1 milyon adet, bunların ihracatını da yapabiliyoruz. N95, N99 dediğimiz özellikle sağlık personellerinin kullandığı üst koruma sağlayan maskeler de ülkemizde üretiliyor." diye konuştu.

"Maskede endişeye gerek yok"

Türkiye’nin hijyen ve sağlık ürünleri üretimi açısından büyük bir altyapıya sahip olduğuna işaret eden Varank, vatandaşların maske konusunda endişe duymaması gerektiğini dile getirdi.

Piyasada maske fiyatlarındaki oynaklığın arz-talep dengesizliğinden kaynaklanmadığını vurgulayan Varank, şunları söyledi:

"Maskede yeterince arz fazlası var ama birtakım fırsatçılar her dönemde ortaya çıkabiliyor. Bu fırsatçılarla ilgili gerekli tedbirleri de Ticaret Bakanlığımız alıyor. MKEK de burada özellikle filtreli maskelerde bir oyuncu olarak piyasaya çıkabilir. Bunun da hazırlıklarını yapıyorlar. Şu anda Türkiye’de bir ihtiyaç olmasa bile dünyada büyük bir talep var. MKEK’in oyuncu olarak piyasaya çıkması yurt dışında potansiyellerini ortaya çıkarabilecektir."

"TÜBİTAK proje başlattı"

N95 ve N99 maskelerinin filtrelerinin yurt dışında üretilip Türkiye’ye getirildiğini anlatan Varank, "TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) bunları hızlı bir şekilde yerlileştirmek üzere proje başlattı. Önümüzdeki dönemde N95 ve N99 maskelerinin filtrelerini de yerli olarak üretmeyi başarabileceğiz." diye konuştu.

Varank, ocak ayında sanayi üretimindeki yıllık bazda yüzde 7,9’luk artışın sevindirici olduğunu belirterek, Kovid-19’un etkilerinin sanayi üretimine yansımalarının şubat ve mart aylarında görülebileceğini ifade etti.

Koronavirüs salgınından global üretici konumundaki ülkelerden Çin ve İtalya’nın ciddi şekilde etkilendiğine işaret eden Varank, bunun dünya ticaretine etkisinin gelecek dönemde ortaya çıkacağını kaydetti.

"Olası etkiler gündemimizde"

Bakan Varank, olası etkileri gündemlerine alıp değerlendirdiklerini vurgulayarak, "Sektörlerle birlikte çalışıyoruz. Tedarik zincirinde ihtiyaçları varsa bunu nasıl karşılayabiliriz ya da tedarikçi olarak dünyada bir ihtiyaç olursa nasıl etki edebilirler, bunların tamamını sanayicilerimizle ve üreticilerimizle çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

İhracat yapmak isteyen firmaların konteyner sıkıntısı yaşadığını söyleyen Varank, "Küresel dünyada üretim süreçleri ve tedarik zincirleri çok girift. Türkiye olarak hem vatandaşlarımızın sağlığı açısından gerekli tedbirleri alıyoruz hem de üreticilerimizin ihtiyaçlarına çözüm bulmaya çalışıyoruz." dedi.

Varank, tek kullanımlık maske üretim kapasitesinin günlük 2 milyona çıkabileceğini ve maskelerin ham maddesi olan kumaşların da günlük 8 milyon adete kadar üretimi destekleyebileceğini bildirdi.

Kovid-19 tedbirleri kapsamında süreçlerin dinamik bir şekilde yürütüldüğüne dikkati çeken Varank, şunları kaydetti:

"İnşallah koronavirüs hadisesini de en az zararla atlatmayı başaracağız. Biz hükümet olarak tedbirlerimizi alıyoruz ama vatandaşlarımızın da bu işi ciddiye almaları lazım. Vatandaşların kendi hijyenlerine, kişisel bakımlarına çok dikkat etmesi gerekiyor. Bu dönemde kalabalık toplantılardan uzak durulmalı. Vatandaşlarımız öncelikle kendi tedbirlerini alsınlar, daha sonra da hükümetimizin uyguladığı tedbirlere riayet etsinler."

KAYNAK: AA
YORUMLAR 30
  • Vvffff 4 yıl önce Şikayet Et
    Devlet fırsatçılara rantçılara engel olmalı, maske fiyatlarını en az 5 kat artırdılar, sonrada millet neden maske takmıyor, korunmuyor diyorlar. Bu fiyatlara orta sınıf ve fakir halk nasıl maske alsın. Bir an önce hükümetin bu duruma el atması lazım. Fiyatları sabitlemesi lazım.
    Cevapla
  • tek parmak 4 yıl önce Şikayet Et
    maske tulum guvenlik ile alakali seyleri hapis de bos yatan bir suru ayi var oraya bir sey kur is yapsin yedek de her zaman bulunsun fazlalik olani yine sat bøyle durum olur ise piasa verirsin ellerin de kalir gida ayni olacak belli seyleri uret yedek de her zaman bulursun uzun sure dayanan seyler bol patates yada kolay olan sey ekin yedek de bulunsun tomates gibi her sey para demek degil her zaman bulunacak
    Cevapla
  • 74. 4 yıl önce Şikayet Et
    Böyle bir risk varsaki var devlet bedava maske herkesin bağlı olduğu sağlık ocakları vasıtasıyla ücretsiz dağıtılmalı
    Cevapla
  • Murat 4 yıl önce Şikayet Et
    Çözüm odaklı bir devletimiz var ALLAH razı olsun
    Cevapla
  • Mnnn 4 yıl önce Şikayet Et
    Eski yeşilçam filimlerinden millet üçkağıtçılık yapanların zengin olduğunu görerek büyüdü İslam kültürü değil batı ve laik eğitimle yetişti bu kişiler.Kapıcılar kralı vardı filim hatırlayın daha neler nelet hep kötü örnek sundular topluma
    Cevapla
  • Son Osmanlı 4 yıl önce Şikayet Et
    Tövbe estafurullah... İnsan olana, doğru yolda olana hiç kimse tesir edemez.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle