Değerli Konut Vergisi'nde değişiklik kararı

TBMM Genel Kurulunda görüşülen İmar Kanunu'nda değişiklik teklifine 5 yeni madde ihdas edildi.

Değerli Konut Vergisi'nde değişiklik kararı
Değerli Konut Vergisi'nde değişiklik kararı
GİRİŞ 11.02.2020 23:10 GÜNCELLEME 11.02.2020 23:18
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Genel Kurulda, İmar Kanunu'nda da değişiklikler içeren Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne 5 yeni madde eklendi.

 

 

DEĞERİ 5 MİLYON LİRAYI GEÇMEYEN TAŞINMAZLAR DEĞERLİ KONUT VERGİSİNE TABİ  OLMAYACAK

Kabul edilen maddelere göre, değeri 5 milyon liraya kadar olan mesken nitelikli taşınmazlar "değerli konut vergisi"ne tabi olmayacak. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından değer belirleme uygulamasına son verilecek, Emlak Vergisi Kanunu'na göre belirlenen bina vergi değeri esas alınacak.

 

 

TOKİ Başkanlığının sahip olduğu mesken nitelikli taşınmazların, tek meskeni olanların ve birden fazla değerli konut kapsamına giren taşınmazı olanların en düşük değerli taşınmazı değerli konut vergisinden muaf olacak.

VERGİLENDİRME ORANI BELLİ OLDU

Değeri 5 milyon lira ile 7,5 milyon lira arasında olan konutlarda, 5 milyon lirayı aşan kısım için binde 3; değeri 7,5 milyon lira ile 10 milyon lira arasında olan konutlarda, 7 milyon lirayı aşan kısım için binde 6; değeri 10 milyon liradan fazla olan konutlarda 10 milyon lirası için 22 bin 500 lira, fazlası içinse binde 10 oranında vergilendirme yapılacak.

Paylı mülkiyette ve el birliği mülkiyette matrahın hesabında mesken nitelikli taşınmazın toplam değeri esas alınacak.

Değerli konut vergisine ilişkin mükellefiyet 2020 yılının başından itibaren geçerli olacak. 2020 yılına ilişkin olarak, 2020 yılında verilmesi gereken beyanname verilmeyecek, vergi tahakkuk ettirilmeyecek. Cumhurbaşkanı bu hükümde yer alan süreleri 1 yıla kadar uzatmaya yetkili olacak.

MÜKELLEFİYET 2021 YILINDAN İTİBAREN BAŞLAYACAK

Değerli konut vergisine ilişkin mükellefiyet 2021 yılının başından itibaren başlayacak. Değerli konut vergisinin uygulanmasında Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin kanunlaşarak yürürlüğe girmesinden önce Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünce belirlenen değerler dikkate alınmayacak. 

Ayrıca değerli konut vergisine ilişkin hükümleri içeren Emlak Vergisi Kanunu'nun 43. maddesi yürürlükten kaldırıldı.

İhdas edilen diğer bir maddeye göre de kanun yürürlüğe girmeden önce yıkım kararı alınmış ancak ilgili yerel idarelerce yıkımı gerçekleştirilmemiş binalar, kanun yürürlüğe girdikten sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yıkılacak.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 11
  • hakan 4 yıl önce Şikayet Et
    Konutu olup geliri olandan geliri oranında vergi alınsın değerli değersiz konut ne ya geliri var mı o zaman vergi verecek oran koy ona göre, vergi versin konut değerli geliri yok ne verecek adam ağlıyor parasızlıktan köşkün geliri ne olur kira geliri olur varsa al başka ne geliri olur adamın canını mı alackasın.
    Cevapla
  • Osman Büyükbulut 4 yıl önce Şikayet Et
    Dükkanlar kapsam dışı, ana caddede bir büfenin bile değeri 5 milyondan fazla.
    Cevapla
  • Vatandaş 4 yıl önce Şikayet Et
    Ben gecekonduya vergi ödüyor isem o adam da ödeyecek
    Cevapla
  • Musa 4 yıl önce Şikayet Et
    Kanunun ilk çıkış noktası yanlış . Diyelim ki bir adamın 4 milyon liralık 10 tane konutu var . Diğer bir adamın 5 milyon liralık 1 konutu olsun . Kanuna göre 1 konutu olan değerli konut vergisi verecek , 10 konutu olan vermeyecek . Bu ne saçmalık ?
    Cevapla
  • Murat 4 yıl önce Şikayet Et
    Calisandan gelir vergisinide dusursunler hersey zengine fakire gariban bisey yok milet nasil geciniyor haberi yok kimsenin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle