Koronavirüs Türkiye ekonomisine yaradı! Fiyatlar düşecek

Çin'de ortaya çıkan ve tüm dünyayı tehdit etmeye başlayan 'Koronavirüs'nün ekonomik etkileri de konuşulmaya başlandı. Enerji uzmanları, bunun doğrudan petrol fiyatlarına etki edeceğini ve önümüzdeki dönemde Türkiye'deki doğalgaz fiyatlarına da doğrudan düşüreceği görüşünde. Öte yandan virüs e-ihracatta Türk ürünlerine talep 5 kat artarken, Çin'den sebze ve meyve ithal eden ülkeler Türkiye pazarına yönelmeye başladı.

GİRİŞ 04.02.2020 14:31 GÜNCELLEME 04.02.2020 14:42
Bu Habere 76 Yorum Yapılmış

Son yılların en büyük küresel sağlık problemlerinden biri olan Koronavirüs sadece Çin’i değil çok sayıda ülkeyi tehdit etmeye devam ediyor. İşin sağlık boyutunun yanı sıra ekonomik sürece de etkisini değerlendiren uzmanlara göre Çin’in düşecek petrol talebi Türkiye’de doğalgaz fiyatlarını aşağıya çekebilir. Öte yandan  virüsün tehdit boyutuna ulaşmasının ardından e-ihracatta Türk ürünlerine talep 5 kat artarken, Çin'den sebze ve meyve ithal eden ülkeler Türkiye pazarına yöneldi. Bu ülkelerin başında Rusya geliyor

 

 

Çin’de başlayan ve önce Wuhan kentini, ardından başkent Pekin’i ve sonrasında Türkiye dahil çok sayıda ülkeyi tehdit eden Koronavirüs için henüz çözüm bulunmuş değil. İşin sağlık boyutunun net şekilde anlaşıldığına işaret eden uzmanlar, Koronavirüs’ün küresel ekonomiye etkilerini de daha net bir şekilde konuşulmaya başlandı.

ÇİN'İN TALEBİ GÜNDE 3 MİLYON VARİL AZALDI

 

Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, virüsün etkisini gösterdiği günden bu yana çok sayıda dünya devi şirketin Çin’deki üretimlerini durdurduğunu hatırlattı. Pekin yönetiminin aynı zamanda dünyanın en büyük ham petrol ihracatçısı olduğuna işaret eden Kumbaroğlu, “Çin tek başına küresel talebin yüzde 20’sini teşkil ediyor. Koronavirüs’ün neden olduğu acil durumun ardından Çin’in petrol talebi yaklaşık yüzde 20 azaldı. Diğer Asya ülkelerinin de petrol ürünlerine olan talebi tehdit altında” şeklinde konuştu.

FİYATLAR DÜŞTÜKÇE TÜRKİYE'YE YARAYACAK

Günde 3 milyon varile denk gelen bu düşüşü OPEC grubunun arz tarafında aynı miktarda kesintilere giderek dengelemesinin çok olası görülmediğine vurgu yapan Kumbaroğlu, şunları söyledi:

“Bu nedenle arz-talep dengesinde dengelenme doğal yollarla sağlanacak. Fiyatlar düştükçe karlılığını yitiren tesisler üretimlerini durduracak ve dengelenme öyle gerçekleşecek. Dolayısıyla virüs yayılmaya devam ettikçe petrol fiyatları da düşmeye devam edecek, 50 dolar psikolojik sınırının altı da ufukta gözüküyor"

Petrol fiyatlarının düşmesi Türkiye’nin makroekonomik dengelerine olumlu yansıyacak.

Düşük petrol fiyatı öncelikle dış ticaret açığının düşürülmesine ve enflasyon hedeflerinin tutturulmasına katkı sağlayacak bir gelişme. Ülkemiz doğalgazı geçmiş 6 ve 9 aylık petrol ve petrol ürünleri fiyatlarına endeksli formül üzerinden ithal ettiğinden bu gelişme uzun vadede doğalgaz fiyatlarını da aşağı çeker, ama formüldeki gecikme etkisi nedeniyle üç ay sonra görülmeye başlar.”

TÜRK FİRMALARI İÇİN FIRSAT OLABİLİR

EED Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu ayrıca, bu acil durumun ne kadar devam edeceğine ve Çin’deki üretimi nasıl etkileyeceği konusunun son derece önemli olduğunu anlatarak, “Küresel markaların hemen hepsi Çin’deki faaliyetlerini kısmen askıya aldılar, daralmaya gittiler. Bu noktada Türkiye’deki sanayi tesisleri ve yeni yatırımlar için de bir fırsat penceresi aralanıyor.” şeklinde konuştu.

RUSYA, ÇİN YERİNE TÜRKİYE PAZARINA YÖNELDİ

Çin'de her geçen gün yayılan ve çok sayıda ölüme neden olan koronavirüsün Türk ekonomisine etkisi olumlu yönde seyrediyor. Virüsün tehdit boyutuna ulaşmasının ardından e-ihracatta Türk ürünlerine talep 5 kat artarken, Çin'den sebze ve meyve ithal eden ülkeler Türkiye pazarına yöneldi. Bu ülkelerin başında Rusya geliyor. Moskova, yıllar sonra ilk kez Türkiye'den domates ithalatının 200 bin tona çıkarılmasına yönelik karar tasarısı hazırladı. Çin sınırının geçişlere kapatılmasının ardından, Rus yetkililer Türkiye pazarına yöneleceklerini duyurdu. Sebze sektörünün önde gelen temsilcileri, virüs nedeniyle ihracatın artacağını vurgulasa da iç pazarda fiyatların artabileceğine işaret ediyor.

Rusya'nın Habarovsk kentinin Çin'den büyük miktarda sebze ve meyve ithal ettiğini hatırlatan bir Rus yetkili, "Diğer tedarikçilerle anlaşma yapmaya çalışıyoruz. Ticaret şirketlerimizin yarısı Türkiye'den meyve ve sebze tedarik etmek konusunda çalışıyor. Türkiye'den söz aldık ve bu sözü tutacaklar" açıklamasını yaptı.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, "Çin dünyanın en büyük sebze ve meyve üreticilerinden. Rusya'nın bu ülkeyle belirli ürünlerde alışverişi var. Bu ülkeden ithalatı durdurma kararları mutlaka çevre ülkelere yönelmelerini sağlayacak. Bizim sebze ve meyve konusunda en önemli ihraç yaptığımız ülkelerin başında Rusya geliyor. Dolayısıyla oradan kesip, bize yönelirse ihracat için çok olumlu bir ticari hacim doğacak" dedi.

FINANCIAL TİMES: TÜRKİYE TEK OLUMLU ETKİLENEN ÜLKE

Financial Times korona virüsünün hangi ülkelerin büyümesini ne ölçüde etkileyeceğiyle ilgili bir haber yayınladı. Küresel devlerin büyük düşüşler yaşayacağının öngörüldüğü haberde ve ortaya çıkan tabloda pozitif gelişme gösteren tek ekonomi ise Türkiye ekonomisi oldu.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 76
  • Adem Dilek 4 yıl önce Şikayet Et
    Bazı yönlerden yaramış olabilir. Lakin mermer sektörünü çok kötü vurdu. Mermer fabrikaları ve mermer ocakları işçileri süresiz izine çıkardı. Mağdur duruma düştük.
    Cevapla
  • Cnkya 4 yıl önce Şikayet Et
    Nereye duşuyo
    Cevapla
  • AaaaK 4 yıl önce Şikayet Et
    Madem Türkiyeye yarıyor bu durum o zaman Doğu Türkistanı (Uygur Devletini) da unutmayalım. Unutturmayalım yardımımızı yapalım destek çıkalım....
    Cevapla
  • Atilla 4 yıl önce Şikayet Et
    Rabbim işini bilir.
    Cevapla
  • MEHMET Konya 4 yıl önce Şikayet Et
    Koronavirus hastaligi bile başkaları için fırsat doğmuş. Bu gün onlara ise yarın Allah muhafaza bize gelebilir. Turkiyeye yaradida Halkımıza da yarayacak mi ???
    Cevapla
  • enerji01 4 yıl önce Şikayet Et
    Sebze fiyatları üreticinin elinde daha yüksek değerde alıcıya ulaşacak. Sadece sebze değil Türkiye'de üretilen her ürün üreticinin elindeyken değer kazanacak ve Türkiye'deki her sektöre ekonomik canlılık getirecek. Yani inşallah işşizlik oranı artan talebe oranla düşecektir. Sorununuzun cevabı yazının içinde mevcut.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle