64 dev gemi İstanbul'a geliyor

Cruise gemileri rotalarını yeniden İstanbul'a çevirdi. Geçen yıl 13 gemi ağırlayan İstanbul'da bu yıl için 64 gemi rezervasyon yaptı. Turistlerin İStanbul'da 'ekstra' turlara gösterdikleri ilgi nedeniyle cruise firmaları bu şehri tercih ediyor.

64 dev gemi İstanbul'a geliyor
64 dev gemi İstanbul'a geliyor
GİRİŞ 08.01.2020 22:46 GÜNCELLEME 08.01.2020 22:46

Geçen yıl gelen 13 cruise ile 7 bin 513 yolcusunu ağırlayan İstanbul’a bu yıl için tam 64 gemi rezervasyon yaptı. Galataport’un açılmasıyla sayının daha da artması bekleniyor. Cruise firmaları, “Sadece İstanbul değil biz de kazanıyoruz. İstanbul ekstra tur sayısında da getirisinde de Barcelona başta olmak üzere dev lokasyonlara fark atıyor” dedi.

Hürriyet gazetesinin haberine göre, uzun yıllardır cruise gemilerini ağırlayamayan İstanbul, 2020 ile birlikte atağa kalkıyor. Birçok gemi rotasına yeniden İstanbul’u ekleyince hem turizm sektörü hem de esnafın yüzü gülmeye başladı. İstanbul’a yeniden gemilerin gelebilecek olması uluslararası gemi şirketlerini de sevindiriyor. Uluslararası gemi firmalarının Türkiye temsilcileri, gemi firmalarının İstanbul’daki kazancının çok yüksek olduğuna dikkat çekti. İstanbul’un ekstra turlarla dünyanın en çok cruise yolcusu ağırlayan limanları arasında yer alan Barcelona’yı bile geride bıraktığına dikkat çeken cruise firmalarının temsilcileri, “İstanbul’da gezilecek, görülecek yer çok fazla. Gemi ile İstanbul’a gelen yolcular, İstanbul’da gezmek istiyor. Ancak bunu münferit yapmak istemiyor. Yaklaşık 6-7 gecelik bir tura 1000 Euro ödeyen yolcular, İstanbul’da bir tane ekstra tur için 150 Euro ödeme yapabiliyor. Dünyada da ekstra turların fiyatları ortalama böyle. Ancak İstanbul’a gelen yolcunun en az yüzde 85’i ekstra tur satın alırken, Barcelona’da ekstra tur satın alanların oranı en fazla yüzde 40-45 oluyor. Bir geminin İstanbul’da ekstra turlardan elde ettiği ciro 450 bin Euro’yu aşabiliyor” dedi.

GEMİ SEYAHATİNE EN ÇOK YOLCU GÖNDEREN ÜLKELER

ABD: 11,9 milyon
ÇİN: 2,4 milyon
ALMANYA: 2,1 milyon
İNGİLTERE: 1.9 milyon
AVUSTRALYA: 1,3 milyon
KANADA: 900 bin
İTALYA: 770 bin