Çin'den kritik hamle! Hepsini yasaklıyor

Çin Komünist Partisi, kamu kurumlarında tüm yabancı bilgisayar ekipman ve yazılımlarının kaldırılmasına ve yerli ürünlerin kullanılmasına yönelik bir genelge hazırladı. Financial Times'ın haberine göre 2022 itibarıyla başta ABD üretimi olan HP, Dell, Microsoft marka bilgisayar ve yazılımlar devlet dairelerinde kullanılmayacak ancak uzmanlar kararın nasıl uygulanabilirliği konusunda tereddüt ediyor

Çin'den kritik hamle! Hepsini yasaklıyor
Çin'den kritik hamle! Hepsini yasaklıyor
GİRİŞ 09.12.2019 11:56 GÜNCELLEME 09.12.2019 11:57
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Çin Halk Cumhuriyeti'nde hükumet, tüm devlet dairelerinde ve kamu kurumlarında 3 yıl içerisinde yabancı markalı bilgisayar ekipmanlarının kullanımdan kaldırılmasına dair bir genelge hazırladı. Buna göre; başta HP, Dell, Microsoft olmak üzere pek çok ABD'li uluslararası teknoloji şirketi karardan zarar görecek.

 

 

Hatırlanacağı üzere Trump yönetimi, ABD'li şirketlerin Çinli telekomünikasyon şirketi Huawei ile çalışmasını yasaklamış ve mayıs ayından Google, Intel, Qualcomm gibi hizmet ve ürün sağlayıcılar Huawei ile iş birliklerini dondurmuştu. İki ülke arasında başlayan ticaret savaşı sonrası ipler gerilmiş ve bazı Huawei ürünlerinin satışı da yasaklanmıştı. 

Çin'in yayımladığı bu yeni genelge Pekin yönetimi için, ülkedeki yabancı teknoloji kullanımının sınırlanmasında spesifik hedefler gözettiği için bir ilk olmasına rağmen, amacın bir misillemeden ziyade Çin'in yerli teknoloji kullanımını artırmak ve dışa bağımlılığı azaltmak olduğu belirtiliyor. 

 

 

Financial Times'ın haberine göre yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle Çin'de 20 ila 30 milyon arasında donanımın değiştirilmesi gerekecek. Çalışmaların 2020 yılında başlaması beklenirken, ikame ürünlerinin yüzde 30'unun 2020'de, yarısının 2021'de, kalan yüzde 20'sinin de 2022'de hazır olması planlanıyor. 

Çin hükümeti bilgisayar olarak Lenovo kullanmayı planlasa da işlemci ve hard disklerin Amerikan olması, ayrıca pek çok yazılımın da Windows uyumlu geliştirilmesi yönetmeliğin uygulanabilirliği konusunda soru işaretlerine yol açıyor ancak Çin basınında uzmanlar bu zorluğun Huawei'de olduğu gibi Çin'in kendi mikroçip endüstrisini kurmak için bir fırsat olabileceği de belirtiyor. 

YORUMLAR 9
  • kkkk 5 yıl önce Şikayet Et
    Amerika kendine tokat atıyor bu başkan kendi halkına ihanet ediyor
    Cevapla
  • gakko 5 yıl önce Şikayet Et
    Niye bizde yasaklanmiyor
    Cevapla
  • melik 5 yıl önce Şikayet Et
    Yerli yazılım dili varmı.Yazılan programların hepsinin altyapısı yabancı C#,Java...
    Cevapla
  • KIRKiKi 5 yıl önce Şikayet Et
    bizimde bunu bi an evvel devreye almamız lazım bbg oluyoruz
    Cevapla
  • ahmeddin 5 yıl önce Şikayet Et
    İlginç zamanlama Rusyadan sonra Çin de böyle bir karar aldı, ne tespit ettiler acaba, neyin istihbaratını aldılar! Bunlar Dünya çapında önemli kararlar, ticaret savaşının bir gereği olarak mı yapıldı, yoksa gerçekten bir güvenlik açığı mı belirledir? TR'nin de kendi göbeğini kesmesi lazım, bilişim alanında
    Cevapla
  • milli 5 yıl önce Şikayet Et
    doğrusu budur. devlet kurumlarında yani kamuda yerli donanım ve yazılım kullanılmalı.
    Cevapla
  • blob 5 yıl önce Şikayet Et
    di mi, anakart işlemci Ram grafik kartı disk ve tabanı linus olmayan bir işletim sistemi hatta tamamen farklı prensiplere dayalı bir sistem olmalı, öyle binary falan da olmasın, İnternet yerine mindernet olsun, adres yazılmasın, sistem değişik olacağı için protokoller de farklı olsun. haydi kolay gelsin sana. bakınız yalancı Huawei in işletim sistemi ve donanım macerası.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle