Türkiye ilk kez 59. sıraya yükseldi

Türkiye, 2018'i kapsayan İnsani Gelişme Endeksi'nde 189 ülke arasında 59'uncu sırada yer alarak, ilk kez çok yüksek insani gelişme kategorisine girdi.

Türkiye ilk kez 59. sıraya yükseldi
Türkiye ilk kez 59. sıraya yükseldi
GİRİŞ 09.12.2019 08:13 GÜNCELLEME 09.12.2019 08:43
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından 2018 yılı verileri baz alınarak hazırlanan ve İnsani Gelişme Endeksi, Eşitsizliğe Uyarlanmış İnsani Gelişme Endeksi, Cinsiyete Dayalı Gelişme Endeksi, Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi ile Çok Boyutlu Yoksulluk Endeksi'ni içeren "İnsani Gelişme Raporu 2019" yayımlandı.

Ülkelerin resmi istatistik kurumlarından elde edilen veriler ışığında hazırlanan endekslerden İnsani Gelişme Endeksi, uzun ve sağlıklı yaşam, bilgiye erişim ile kabul edilebilir bir yaşam standardı gibi 3 temel boyutta ortalama insani gelişme düzeyinin uzun vadeli takibi sonucunda oluşturuluyor.

 

 

İnsani gelişmede ilk sırada Norveç var

Dünyada en çok bilinen kalkınma göstergelerinden biri olan endekse göre, yeni nesil eşitsizlikler, eğitim, teknoloji ve iklim değişikliği konularının etrafında şekilleniyor. 

 

 

İnsani Gelişme Endeksi'nde 0,954'lük değerle Norveç ilk sırada yer aldı ve zirvedeki yerini korudu. Bu ülkeyi, 0,946'lık değerle İsviçre, 0,942'lik değerle İrlanda, 0,939'luk değerle Almanya ve Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesi izledi.

Geçen yıl kaydettikleri İnsani Gelişme Endeksi değeriyle listenin en altında yer alan ülkeler ise 0,377'lik değerle Nijer, 0,381'lik değerle Orta Afrika Cumhuriyeti, 0,401'lik değerle Çad, 0,413'lük değerle Güney Sudan ve 0,423'lük değerle Burundi olarak sıralandı. 

Türkiye sınıf atladı

Türkiye'nin 2018'deki İnsani Gelişme Endeksi değeri 0,806 olarak hesaplandı. Bu değerle Türkiye, 189 ülke arasında 59'uncu oldu ve ilk kez "çok yüksek insani gelişme" kategorisinde yer aldı. Türkiye, bir önceki listede 64'üncü olmuş ve "yüksek insani gelişme" kategorisine girmişti. 

Bu dönemde, en yüksek insani gelişme kategorisindeki ülkelerin ortalama endeks değeri 0,892, Avrupa ve Orta Asya ülkelerinin ortalama endeks değeri ise 0,779 olarak hesaplandı.

Türkiye'nin endeks değeri 28 yılda yüzde 39,4 arttı

İnsani gelişmedeki ilerlemenin ölçütü olan endekste, Türkiye son 28 yılda önemli bir gelişme gösterdi. Türkiye'nin 1990'da 0,579 olarak hesaplanan endeks değeri, geçen yıl 0,806'ya çıkarak toplamda yüzde 39,4'lük artış gösterdi.

Türkiye'de 1990-2018 döneminde beklenen yaşam süresi 13,2 yıl, ortalama öğrenim süresi 3,1 yıl ve beklenen öğrenim süresi 7,5 yıl arttı. Ülkede kişi başına brüt milli gelir aynı dönemde yaklaşık yüzde 122,1 yükseldi.

İnsani gelişme dağılımındaki eşitsizlikten arındırılmış endekste ise Türkiye'nin değeri boyut endekslerinin dağılımındaki eşitsizliğe bağlı olarak yüzde 16,2'lik bir kayıpla 0,675'e düştü. Çok Yüksek İnsani Gelişme Endeksi değerine sahip ülkelerin eşitsizlik nedeniyle kaybı ortalama yüzde 10,7 olurken, Avrupa ve Orta Asya'da bu oran yüzde 11,7 olarak kaydedildi.

Türkiye cinsiyet eşitsizliği endeksinde 66'ncı sırada 

Raporda, üreme sağlığı, kadının güçlendirilmesi ve ekonomik faaliyetler alanlarında cinsiyete dayalı eşitsizliklere ilişkin bulguların yer aldığı Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi de açıklandı.

Kadın ve erkek kazanımları arasındaki eşitsizliklerin insani gelişmede yarattığı kaybı ortaya koyan endekse göre, Türkiye, 2018'de 0,305'lik değerle 162 ülke arasında 66'ncı sırada yer aldı.

YORUMLAR 8
  • bay e 4 yıl önce Şikayet Et
    2000 yillik devlet.siralamada adini bile bilmedigimiz ulkeler.biz lanetlimiyiz bilemiyorum.iki yaka bir araya gelmedigi gibi şimdi birde en buyuk sorun dinsizleşmeye basladik.her günümüz ödemeler için yaşanmakta.ailer bitik.evet galiba bitiyoruz .bu imanla ahirettede işimiz zor .amma karamsarlastim.umarim sizler böyle düşünmüyorsunuzdur
    Cevapla
  • mmed 4 yıl önce Şikayet Et
    Bize gelen ilimden, uyarıdan sonra Allan ın sınırlarını aşarsak ne olur? Nisa 14 ''Kim Allah'a ve Peygamberine karşı isyan eder ve sınırlarını aşarsa Allah onu, devamlı kalacağı bir ateşe sokar (burada nar-ateş kelimesi nekira gelmiş yani dünyada dan yanman demektir) ve onun için alçaltıcı bir azap vardır. '' yani dünya da da darlık ve kendi ülkende yaşayamayacak durumda olmak.
    Cevapla
  • abdullah 4 yıl önce Şikayet Et
    tespit doğru kardeşiim. çareside bir okadar basit : islama kurana ve kesinlikle sünnete sımsıkı sarılıp çalışmak....
    Cevapla
  • Word 4 yıl önce Şikayet Et
    Listenin başındakiler çok dikkat çekici ülkeler bence.
    Cevapla
  • Kütahya 4 yıl önce Şikayet Et
    İsviçrede yaşıyorum.
    Cevapla
  • İsviçreli 4 yıl önce Şikayet Et
    Mustafa Allah başka dert vermesin. 500 bin alman İsviçre de çalışıyor. Neden bilmiyormusun 3 4 kat maaş ve daha insanca yaşamak için.
    Cevapla
  • hssa 4 yıl önce Şikayet Et
    eeee?
    Cevapla
  • Mustafa 4 yıl önce Şikayet Et
    bende almanya :)
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle