En pahalı baharatta hasat başladı

UNESCO Dünya Miras Listesi’ndeki Safranbolu ile özdeşleşen ‘dünyanın en pahalı baharatı’ safran hasadı başladı. Yabancıların safran çayına çok meraklı olduğunu belirten çiftçi İsmail Yılmaz, hasadın kasım sonuna kadar süreceğini söyledi.

GİRİŞ 07.10.2019 06:22 GÜNCELLEME 07.10.2019 09:23
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Karabük’ün Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen ve kilosu 30 bin liradan satılması dolayısıyla “dünyanın en pahalı baharatı” olarak adlandırılan safran hasadı başladı. Gıda, ilaç, kozmetik gibi birçok alanda kullanılan safran bitkisinin ekimi ağustos sonu ve eylül ayının ilk haftasında, hasadı da ekim ile kasım aylarında yapılıyor.

 

 

80 BİN ÇİÇEK YARIM KİLO

Dikildikten sonra 3 yıl ürün veren ve toprak altında soğanların çoğalmasıyla 3 yılın sonunda soğanların yeri değiştirilen safran, ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilen ve 80 bin çiçekten sadece yarım kilogram ürün alınabilen bir bitki.

 

 

En değerli kısmı kırmızı renkteki poleni olurken, diğer kısımları da satılarak üreticisine gelir kaynağı olan safran, kilogramı 30 bin liradan satılıyor. Safranbolu safranı; İran, İspanya, Hindistan, Yunanistan gibi bazı ülkelerde üretilenlere göre sertlik, renk ve aroma bakımından farklılık gösteriyor. İlçede yaklaşık 20 dönümde safran ekimi yapan çiftçi İsmail Yılmaz, safranın çiçek açtığını, kasım sonuna kadar her gün çiçek toplayacaklarını söyledi.

Çiçeklenmenin yeni olmasından dolayı safranın az olduğunu, ilerleyen günlerde daha da çoğalacağını ifade eden Yılmaz, “Eylül ayında havalar sıcak ve kurak gitti, geçen yıla göre çiçeklenme gecikti. Safran çiçeklenme döneminde yağmur istemiyor, ama çiçeklenmeden önce bir yağmur alması gerekiyor” dedi.

GRAMI 30 LİRADAN SATILIYOR

Yağmurun yağmamasının verimi etkilediğini aktaran Yılmaz, “45 gün gün civarında hasat yapacağız. Şuan ekili olan 20 dönüm civarında. 10 kilogram ürün bekliyoruz. Bir dönümden yarım kilo alıyoruz. Kasım sonunda rekolte belli olur. Bir gram fiyatı 30 liraydı, yine 30 lira civarında devam eder” diye konuştu.

Yenişafak

YORUMLAR 20
  • serkant 4 yıl önce Şikayet Et
    toptan pazari yok bunun
    Cevapla
  • Ademoğlunun Biri 4 yıl önce Şikayet Et
    Caanım yorumcularım yaa... Hepsi hesap uzmanı kesildi maaşaallah!
    Cevapla
  • Milliyetçi 4 yıl önce Şikayet Et
    1 dönüm yerden yarım kilo hasat ediyor... hesabı doğru yap millete yanlış bilgi verme alper bey...
    Cevapla
  • Ankaralı 4 yıl önce Şikayet Et
    T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı teşvikleri ve destelemesi ile Türk çiftçisi dünya pazarında katma değeri çok yüksek tarım ürünlerine yönlendirilmesi, hem çiftçi kardeşlerimizin kazancı açısından, hem de ülke ekonomisi açısından doğru olacağı düşüncesindeyim, ayrıca Tarım ve Orman bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ülkede atıl durumda bulunan, yıllardır kullanılmamış tarım arazilerinin mutlaka tarımsal üretimde kullanılması için yasal yaptırımı olmalı,kullanmayan arazi sahiplerinin elinde kiralama usulü ile alınmalı, ülke olarak tarımsal üretimde,akıllı seralarda kullanarak 12 aylık üretimlerle milli seferberlik ilan edilmelidir,...
    Cevapla
  • Cihangir 4 yıl önce Şikayet Et
    Önce üretim planlaması yapsınlar kardeşim. Daha iç pazarın ihtiyacını karşılayacak urun yok. Ya çok fazla ve ucuz yada çok az ve pahalı artık buna son verilmeli
    Cevapla
  • sancak 4 yıl önce Şikayet Et
    300 bin olabilirmi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle