Talep giderek artıyor! Geçim kaynağı oldu

Dağlardan gelen lezzet olarak bilinen kuşburnu Bayburt ve Erzincan'ın kırsal kesimlerinde bazı vatandaşların geçim kaynağı oldu.

Talep giderek artıyor! Geçim kaynağı oldu
Talep giderek artıyor! Geçim kaynağı oldu
GİRİŞ 11.09.2019 09:38 GÜNCELLEME 11.09.2019 11:02
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

C vitamini açısından en zengin besin maddelerinden biri olan kuşburnu, Bayburt, Erzincan ve Gümüşhane çevresinde marmelat, reçel ve çay olarak yoğun bir taleple tüketiliyor. Köylüler tarafından dağlardan toplanarak kent pazarlarında satılan vitamin deposu kuşburnunun aynı zamanda birçok faydası bulunuyor. Doğal ortamda yetişen genelde dağlarda yetişeni daha makbul olan kuşburnu geleneksel yöntemlerle toplanıyor.

 

 

Bayburt’un Demirözü ilçesi ve Erzincan’ın Kemah ilçesi dağlık alanlarında yaşayan ailelerce toplanan kuşburnu marmelat ve reçele dönüştürülerek hem aile hem de ilçe ekonomisine katkı sağlıyor.

Köylülerin yoğun mesai harcayarak topladığı kuşburnu, ayıklama işleminin ardından evlerin bahçelerinde yakılan odun ateşinin üzerinde bakır kazanlarda kaynatılan suya konuluyor. Yaklaşık 2 saat kaynatılan kuşburnu kevgirden geçirme kıvamına geldikten sonra kendi suyuyla ezilerek çekirdeklerinden ayıklanıyor.

 

 

Çekirdeklerinden ayıklanan kuşburnu yeniden aynı işlemle bu kez çok ince bir elekten geçirilerek içerisindeki kılçıklardan temizleniyor. Daha sonra posası ayıklanan kuşburnu yeniden kazanda kaynatılıyor. Bu işlem yaklaşık 4 saat sürüyor. Reçel kıvamına gelen kuşburnu, kaynatma işleminin ardından sıcak halde kavanozlara konularak, dinlenmeye bırakılıyor. İsteğe göre içerisine şeker de ilave edilebiliyor.

Yapılan ürünlerin bir kısmı satış için bekletiliyor, bir bölümü de köylülerin kışlık besin ihtiyacını karşılamak için ayrılıyor.

Bayburt-Kelkit yolu güzergâhında kuşburnu toplayıp reçel ve marmelat yaparak aile bütçesine katkı sağlayan köy sakinlerinden Selim Taşdemir, kuşburnundan ürettikleri reçel ve marmeladın çok lezzetli olduğunu ifade ederek, “Yöremizde kuşburnular olmaya başladı. Hasadın ilk zamanları. Ekim ayının sonuna kadar kuşburunları topluyoruz. Daha sonra kurutulan kuşburnunun çayı olur, marmelatı ve reçeli yapılır. Bu bitki özellikle kışın kaynatılarak içildiğinde grip hastalığına çok iyi gelir. Zahmeti çok, biraz uğraşmak gerekiyor ama sonucu çok güzel oluyor." dedi.

Ekim ayının asıl kuşburnu sezonu olduğunu aktaran Taşdemir, yılda 150- 200 kilogram marmelat yapabildiklerini belirterek şunları söyledi:

"Bir günde çoluk çocuk 50-60 kilogram ancak kuşburnu toplayabiliyoruz. Çok zahmetli oluyor ama aile bütçemize de katkı sağlıyoruz. Son zamanlarda şehirdeki vatandaşlar da bizimle birlikte kuşburnu toplamaya başladılar. Bu da kuşburnunun azalmasına neden oluyor."

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 7
  • severim kuş burnu 4 yıl önce Şikayet Et
    kuşburnu gümüşhaneye aittir.ve kuşburnu federesyonu kurulmalıdır.çünkü çok sağlıklı doğalmkatkısız bir bitki.fakat fiyat ve pazarlama sıkıntısı var.
    Cevapla
  • BURAK 4 yıl önce Şikayet Et
    Aittir demek istediği Gümüşhane ile ünlü bir lezzet. Nasıl Amasyanın elması meşhur fakat her yerde elma olması gibi
    Cevapla
  • sadık 4 yıl önce Şikayet Et
    Lafa bak, kuşburnu Gümüşhane ye ait miş miş, Tokat Niksar lıyım bizde evinde kuşburnu pekmezi (marmelatı) olmayan yoktur, hersene odun ateşin de kazanlar da kaynatır annelerimiz teyzelerimiz ablalarımız.
    Cevapla
  • hacıköylü 4 yıl önce Şikayet Et
    Bre hemşerim nerden çıkardın kuşburnun Gümüşhaneye ait olduğunu memleketin her tarafında kuşburnu var. Bu arada AMASYA Gümüşhacıköy lüyüm da bir ay olmadı 6 ölçek kuşburnu ezmesi yapdık.. Not.. Ispartada görev yapıyorum.. Yapmayı bilmiyorlar ıspartalılar kuşburnu ezmesini... Selamlar
    Cevapla
  • İstanbullu 4 yıl önce Şikayet Et
    Benim işim yok diyen köylü kardeşlerimize KUŞBURNU,ALIÇ,BÖĞÜRTLEN,AHUDUDU, KARADUT,BEYAZDUT, ve daha birçok benzeri proje ve türlerden marmelat,reçel,turşu, üretip pazarlarda kendisi satarak kendi köyünde,kendi evinde hiç para harcamadan çok rahat hayatlarını idame edebilirler, şehirlere göç ederek zor şartlar altında bir fabrikada vasıfsız eleman olarak çalışmaktan çok daha güzel olur diye düşünüyorum,... (Lütfen birazcık duyarlılık ve özverili çalışarak katma değeri yüksek projelere kafa yormak, araştırmak lazım,...)
    Cevapla
  • petrolcu 4 yıl önce Şikayet Et
    çok doğru, aynen katılıyorum. bunu gurur, kibir meselesi yapmadan cesaretle uygulamalı. her işin bir acemilik devresi vardır, bu işi yapacak olanların Rabbim yar ve yardımcısı olsun...
    Cevapla
  • Öğretmen 4 yıl önce Şikayet Et
    Sosyal medya aracılığıyla bu işi yapan oldukça fazla insan var. Köylüyü organize ederek üretim yapıp sosyal medya uzerinden satışını gerçekleştiriyorlar. Kooperatif gibi çalışarak tüm köylüye bir geçim kapısı açılıyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle