Huawei’den tarihi hamle! ABD kendi ayağına sıktı

Huawei’nin uzun zamandır gündeme gelen işletim sistemi, HDC 2019 etkinliği kapsamında resmiyet kazandı. HarmonyOS, akıllı telefonlar dahil pek çok cihazın temelini oluşturacak.

Huawei’den tarihi hamle! ABD kendi ayağına sıktı
Huawei’den tarihi hamle! ABD kendi ayağına sıktı
GİRİŞ 09.08.2019 12:08 GÜNCELLEME 09.08.2019 12:12
Bu Habere 59 Yorum Yapılmış

Huawei’nin ABD tarafından kara listeye alınması sonrasında kendi işletim sistemini geliştirmesiyle ilgili dedikodular hızlanmıştı. Uzun zamandır gündemde olan işletim sistemi, bugün itibariyle resmiyet kazandı. Çin’de düzenlenen HDC 2019 etkinliğinde HarmonyOS’dan ilk detaylar paylaşıldı.

 

 

AKILLI TELEFONLAR DAHİL BİRÇOK CİHAZIN TEMELİNİ OLUŞTURACAK

HarmonyOS firma tarafından mikrokernel tabanlı bir işletim sistemi olarak tanımlanıyor. Yani giyilebilir cihazlar, dizüstü bilgisayarlar, televizyonlar, tabletler ve akıllı telefonlar dahil tüm akıllı cihazların temelini oluşturacak. Özellikle akıllı telefonlar tarafına odaklanırsak, firmanın Android alternatifinin HarmonyOS olduğunu söyleyebiliriz.

 

 

Hatırlarsanız ABD ile yaşanan problemlerin en büyük ayağı Google tarafından firmanın Android lisansının askıya alınmasıydı. Bu noktada HarmonyOS’un önemi Huawei için artıyor. 

Çinli teknoloji devi, işletim sisteminin kendi ARK derleyicisiyle açık kaynak olacağını söyledi. Ayrıca ileriki zamanlarda mevcut Android uygulamalarını da destekleyecek. Uygulama mağazası gelişene kadar Android ekosisteminden yararlanabilmesi firmanın işini kolaylaştıracaktır.

Nesnelerin interneti cihazları da HarmonyOS'un kullanılacağı yerlerden bir diğeri. Bu noktada işletim sisteminin sahip olduğu TEE (Trusted Execution Environment / Güvenilir Yürütme Ortamı) sayesinde, HarmonyOS'lu tüm cihazlar arasında güvenilir bağlantı oluşması sağlanacak. Şirket yöneticisi, kilobaytlık RAM'lerden yüzlerce gigabytelık RAM'lere kadar işletim sisteminin sorunsuz çalışabileceğini belirtti.


Firmanın şimdilik ana odağı HarmonyOS televizyonlar olacak. 2020'den önce HarmonysOS işletim sistemin sahip dizüstü bilgisayar, giyilebilir cihaz vs. göremeyeceğiz. Her ne olursa olsun Huawei'nin önemli bir adım attığını söyleyebiliriz. iOS ve Android tekelinde olan mobil işletim sistemi pazarına iddialı bir rakip geliyor. 

KAYNAK: DONANIMHABER
YORUMLAR 59
  • altair 4 yıl önce Şikayet Et
    zenginin malı züğürdün çenesini yorarmış
    Cevapla
  • Şehzade 4 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye bu konuda acilen adım atmalı .Dünyanın geleceği bu teknolojilerde.Birçok çalışma başlamış durumda ve yeni yaptığımız silahlarda bu teknolojiler kullanılıyor.Türkiye kendi işletim sistemini hızlandırması lazım.
    Cevapla
  • Abdullah Er 4 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye yıllardır en güvenli işletim sistemi Pardüsü yapmış maalesef kullanan yok!
    Cevapla
  • Gurbetçi 4 yıl önce Şikayet Et
    Çinliler hariç bu programa itibar eden çıkmaz. Huawei ın işi zor..
    Cevapla
  • tora 4 yıl önce Şikayet Et
    ne çin dost ne abd ne rusya... yada ne çin düşman ne abd nede rusya.. ancak bir şeyin her hangi birinde tekel olması problem. basiretsizlikle alakası yok yani çine destek vermenin. millete laf yetiştireceğine sende biraz algını genişlet gurbetçi...
    Cevapla
  • Gurbetçi 4 yıl önce Şikayet Et
    Mehmet kardeş, sende git o avukatlığını yaptığın çinlilerin kaç milyon türkü katlettiğini öğren.
    Cevapla
  • Gurbetçi 4 yıl önce Şikayet Et
    Çinin dost olduğunu zannede durun siz basiretsiz herifler.
    Cevapla
  • mehmet 4 yıl önce Şikayet Et
    çinliler kaç milyar kişi bilmiyorsun galiba?? bence öğren..
    Cevapla
  • KaraBelaFatih 4 yıl önce Şikayet Et
    Türk vatandaşı olarak tam destek veriyorum bu konuda Çinlilere.
    Cevapla
  • Fikr-i hürriyet 4 yıl önce Şikayet Et
    ben ederim
    Cevapla
  • Fatih 4 yıl önce Şikayet Et
    Tabi tabi. Abd şimdi düşman. Siz ehli kitap olmayan çinin abd nin yerine geçmesi durumunda ne olacağını sanıyorsunuz. Gitmesini istediğiniz zalimi az çok biliyorsunuz. Gelecek olan zalim olmayacak mı? Abd yok okunca kim sivrilecek? Ben ateist çine hiç güvenmiyorum. Önemli olan hiç biri sivrilmemeli, birbirini yemeli. Bu arada müslümanlar toparlanmalı ve birlik olmalı.
    Cevapla
  • Mehmet 4 yıl önce Şikayet Et
    Çin teknolojisine mi sevineceğiz mutlu olacağız.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle