Memur ve memur emeklilerinin gözü 1 Ağustos'ta

Yaklaşık 3 milyon 200 bin memur ile 2 milyon memur emeklisinin 2020 ve 2021 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 5. Dönem Toplu Sözleşme süreci 1 Ağustos'ta başlayacak.

Memur ve memur emeklilerinin gözü 1 Ağustos'ta
Memur ve memur emeklilerinin gözü 1 Ağustos'ta
GİRİŞ 27.07.2019 14:11 GÜNCELLEME 27.07.2019 15:45
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

Kamu görevlileri, 2010'daki Anayasa Referandumu ile elde ettikleri toplu sözleşme hakkının gereği olarak 2020 ve 2021 yıllarını kapsayan 5. Dönem Toplu Sözleşme için hükümetle masaya oturacak.

 

 

1 Ağustos'ta başlayacak toplu sözleşme süreci öncesi pazarlık masasında yer alan Memur-Sen, Türkiye Kamu-Sen ve KESK, hazırladıkları mali ve sosyal taleplerini önceki gün Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına sundu.

KONFEDERASYONLARIN ORTAK TALEBİ REFAH PAYI

 

 

Toplu sözleşme masasında 11 hizmet kolunun tamamıyla yetkili konfederasyon olan Memur Sen, taleplerini teşkilatlarıyla istişare ve değerlendirme toplantıları yaparak belirledi.

Taban aylığa seyyanen 200 lira, ilk yıl yüzde 8+7, ikinci yıl yüzde 6+6 zam ve birinci yıl yüzde 3, ikinci yıl yüzde 2 refah payı talebinde bulunan Memur-Sen, kamu görevlilerinin merakla beklediği 3600 gösterge konusunun da toplu sözleşme masasında bir an önce çözülmesini istedi.

Türkiye Kamu-Sen ise taban aylığa seyyanen 600 lira, ilk yıl yüzde 10+10, ikinci yıl yüzde 8+8 zam ve her iki yıl için yüzde 3 refah payının yanında, memurlara da bayram ikramiyesi ödenmesini talep etti.

Pazarlık masasının diğer üyesi KESK, 2020 için toplam yüzde 38 artış, 2021 yılı için de 2020 enflasyonu artı 3 puan refah payı talebini kamuoyuyla paylaştı.

"ÇALIŞANLARIN BEKLENTİLERİNİN DİKKATE ALINDIĞI BİR SÖZLEŞME VERİMLİLİĞE KATKI SAĞLAR"

Çalışma hayatı uzmanı Tarkan Zengin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yeni Ekonomi Programı'nda enflasyon hedefinin 2020 için yüzde 9,8 düzeyinde, 2021 için ise yüzde 6 oranında olduğunu anımsattı.

Enflasyonun hedeflenenin üzerinde gerçekleşmesi ve reel ücretlerindeki azalmanın çalışanlarda yüksek zam beklentisi oluşturduğunu belirten Zengin, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu toplu sözleşme sürecinde, kamu çalışanlarının zam beklentisinin yüksek olduğunu görüyoruz. Masada sadece maddi talepleri yok, sözleşmeli personele kadro, iş sağlığı ve güvenliği, emekli, engelli ve kadın çalışanlara yönelik hakların olduğu sosyal talepler de var. Bu aşamada, pazarlık masasında yetkili olan Memur-Sen ve bağlı sendikalarının 800'den fazla talebinin olduğu dikkatimizi çekiyor."

Zengin, Türk-İş'in kamu işçilerini ilgilendiren 2019 Yılı Toplu İş Sözleşmesi Çerçeve Protokolü kapsamında hükümetin 5+4 zam teklifini kabul etmediğini anlatarak, şunları kaydetti:

"Bu yıl kamudaki işçiler ile memurların zam görüşmeleri aynı döneme denk geldi. Tabii burada dikkat edilmesi gereken bir fark var. Kamu işçisi için 2019-2020, memurlar için ise 2020-2021 yılları için pazarlık yapılıyor. Bu aşamada çalışanların beklentilerinin dikkate alındığı bir sözleşme, verimliliğe, çalışma barışına ve çalışanların motivasyonuna önemli katkı sağlar. Memur toplu sözleşmelerinin masada bitme ihtimali uzak görünüyor. Kamu görevlileri toplu sözleşmesinin uzlaşmazlık nedeniyle Kamu Görevlileri Hakem Kuruluna gideceğini düşünüyorum."

"ZAM TALEBİNİN MAKUL OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM"

Sosyal güvenlik müşaviri Ahmet Ağar da  5. Dönem Toplu Sözleşme'nin 3 milyon 200 bin memur ile 2 milyon memur emeklisi kadar toplumun büyük kesimini de yakından ilgilendirdiğini söyledi.

Memur ve memur emeklisinin maaşlarında yapılacak artışların esnafa da fayda sağlayacağını belirten Ağar, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Memur konfederasyonlarının mali ve sosyal haklara ilişkin talepleri aslında kamu çalışanlarının beklentileri doğrultusunda. Maaşlarda yapılacak artışlarda gerçekleşen ve hedeflenen enflasyon oranları dikkate alınıyor ama sokağın, çarşının-pazarın enflasyonu gerçekleşen ve hedeflenen enflasyonların üzerinde. Bundan dolayı da sendikalar oransal artışların yanında 'refah payı' da talep ediyor. Maaşlardaki erime göz önüne alındığında yetkili konfederasyonun zam talebinin makul olduğunu düşünüyorum. Bu taleplerinin karşılanması memur ve memur emeklilerinin yaşam koşullarını iyileştirecektir."

KAYNAK: AA
YORUMLAR 21
  • temel 4 yıl önce Şikayet Et
    Sokakta Markette Enflasyon % 30-40 ken sendikacılar % 5 e razı olur 2023 seçimlerinde başkanları aday olacak muhtemelen
    Cevapla
  • Adalet olmalı 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu ülkede 3600 verilecek olan kesim imam polis vs 5000 den aşağı maaş alan yok 2000 Tl asgari ücretli ile emekliler ne yapsın ??? Seyyanen Refah payı dağıtılsın 3600 ile orta durumda olanları memnun edersiniz ama diğerlerini küstürrsünüz 3600 ADALETLİ DEĞİL.
    Cevapla
  • Memoks 4 yıl önce Şikayet Et
    Merak etme onu da veremediler, veremeyecekler gibi de zaten söz askıda kaldi
    Cevapla
  • Emekli 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu ülkede yalnız memurlarve memur emeklileri yaşıyor galiba.diğerlerinden bahseden yok.
    Cevapla
  • AAA 4 yıl önce Şikayet Et
    suan bu konun vakti, zamani geldiginde baskalarida konusuluyor, takipte kal
    Cevapla
  • Ali çalık 4 yıl önce Şikayet Et
    Memurlar çalışarak alıyorlar hiç calismadan alıyorlar devlet herkese bakıyor.
    Cevapla
  • Halil 4 yıl önce Şikayet Et
    Çalışan memurlara diyeceğim şuki bu sözleşmede memur-sen tekrar çalışanları hayal kırıklığına uğratırsa eh artık sizlerde gereğini yapın....
    Cevapla
  • kotay 4 yıl önce Şikayet Et
    garibim ssk emeklisi hiç sesi çıkmıyor ne verirlerse şükür diyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle