Malezya Uluslararası Ticaret Odası’nın Türkiye temsilcisi oldu
Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın, Malezya Uluslararası İslam Ticaret Odası ile Türkiye temsilciliği imza töreni öncesinde ekonomik gelişmişlik üzere son dönemlerde Malezya ve Endonezya’nın güzel verilere sahip oluşuna değindi.
Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın, ASKON - Malezya Uluslararası İslam Ticaret Odası ile Türkiye temsilciliği imza töreni öncesinde konuşma yaptı.
Başkan Aydın, "Malezya bulunduğu stratejik öneme sahip coğrafi konumu nedeniyle her daim ön planda olmuştur" dedi ve konuşmasına devam etti;
İş yapılabilirlik ve Pasifik dünyasının tam ortasında yeraldığı için gelişmiş ülkeler tarafından Malezya bir yatırım üssü olarak görülmüştür. Bugün Malezya bu avantajını kullanmakta ve Dünyanın sayılı gelişen ülkeleri arasında yer almaktadır.
Daha önceleri, ekonomik büyüme ve genişlemesi, madeni ve tarımsal ihraç ürünlerine bağlı olan Malezya, son 20-25 yılda yabancı sermayenin de gelmesiyle hızla sanayileşmiş ve sanayi sektörünün payı ülke ekonomisinde yüzde 25’leri bulmuştur.
Malezya bugün, elektrikli ve elektronik eşyaları ile önemli bir yer tutmaktadır. Kimyasallar, ham ve rafine petrol ve ürünleri, palm yağı, kauçuk ve ürünleri, optik ve bilimsel aletler, mobilya ve ağaç ürünleri, elyaf iplik geleneksel ihraç ürünleri arasında yer almaktadır.
Elektronik entegre devreler ve parçalar, petrol, altın, makine ve ulaşım ekipmanları, mineral yakıtlar da Malezya’nın en önemli ithalat kalemleridir.
Yalnız politikalar üreten devletler ayakta duramaz
Bu büyük dünyada yalnız politikalar üreten devletlerin ayakta durması çok zor. Bakın bugün İslam coğrafyasının her yanı kanayan yara. Nedeni ise Ümmet bilinciyle hareket edip birbirimize destek çıkmadığımızdandır. Bu nedenle hangi işi yaparsak yapalım eğer bu işi bir Müslüman kardeşimiz yapıyorsa önceliğimiz bu kardeşimiz olmalı. Bu dayanışmayı ve birlikteliği sağlar isek emin olun yeryüzündeki Müslümanların uğradığı zulümler son bulur.
Malezya ve Endonezya Çin’e alternatif oluşturabilir
Türkiye ve Malezya arasındaki ticarete baktığımızda, demir-çelik grubu ürünleri, savunma sanayiine yönelik araçlar, altın, boratlar, halı, elektrik transformatörleri izlemektedir.. İthalatı en çok yapılan ürünleri incelendiğimizde elektronik, palm yağı, işlenmemiş alüminyum, kauçuk ve kauçuk ürünleri, sentetik iplik lifler gelmektedir. Ülkemiz açısından olumlu sayılabilecek durum, ithalatımızın büyük bölümünün hammadde ve ara malı niteliğinde olmasıdır.
Malezya yükselen bir değer olamaya devam etmektedir. Malezya hükümetinin uyguladığı etkin ekonomi politikaları, yaratılan düşük riskli ve istikrarlı politik ortam, ülkede gerçekleştirilen kaliteli yatırımlar ve küresel finans krizi döneminde faaliyete geçirilen teşvik paketleri ülke ekonomisini dünya ülkeleri arasındaki sıralamada yerini korumasına ve hatta ilerleme kaydetmesine yardımcı olmuştur.
Son olarak Başbakan Najib Razak tarafından açıklanan ve ülkeyi 2020 yılı itibariyle yüksek gelirli ülke seviyesine getirmeyi amaçlayan yeni ekonomik modelin -10. Ekonomik Dönüşüm Programı 2010-2020- Malezya ekonomisinin gelişmesinde büyük etkisi olmuştur. Ben buradan Türk İş dünyasına bir çağrıda bulunarak Malezya özelinde özellikle durmalarını isterim. Malezya Türk İş insanlarının Güney Asya, Japonya, Avustralya ve Yeni Zelanda’ya açılması için jeopolitik üst olarak tüm vasıfları üzerinde bulundurmaktadır. Bugün ekonomik gelişmişlik üzerine güzel verilere sahip başta Malezya olmak üzere Türk iş insanları için tedarikçilik noktasında Malezya ve Endonezya Çin’e alternatif oluşturabilir. Ha keza Malezyalı iş insanları da Avrupa Ülkelerine, Afrika, Ön Asya ve Arap yarımadasına açılımda aynı şekilde Türkiye’yi jeopolitik üs olarak kullanabilirler.
ASKON ticari temsilci oldu
ASKON Genel Merkezi’nde düzenlenen ticaret heyeti programına 60 kişilik bir heyetle gelen Malezya Heyeti’nde Devlet İnsan Kaynakları Departmanı Başkanı Yabrs Tuan Hajı Mohd Farıd, Malezya Uluslararası İslami Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Rushdan Rusmi, Eyalet Belediye Başkanları ve iş insanları yer aldı. Ticari heyet toplantısında ASKON ve Malezya Uluslararası İslam Ticaret Odası (MIICC) arasında karşılıklı atılan imzalar ile ASKON İslam Ticaret Odası’nın Türkiye Temsilcisi olurken, Malezya’da ASKON İhracat Üssü kurulması noktasında da mutabık kalındı.
Toplantının takdim kısmında ise ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın, Malezya Devlet İnsan Kaynakları Departmanı Başkanı Yabrs Tuan Hajı Mohd Farıd’e Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nde konuşma yaparken resmedildiği yağlı tablo çalışmasını günün anısına hediye etti.