Oraya gidenler hangi ülkede olduğunu şaşırıyor! Adeta Türkiye...

Batum son yıllarda bir Türk şehrine olan inanılmaz benzerliğiyle ön plana çıkıyor. Gürcistan ekonomisi hem Türkiye vatandaşlarının hem de Türk hükümetinin çalışmalarıyla can buluyor. Batum’un Türkiye ile olan tarihsel yakınlığının yanı sıra, ekonomik faaliyetler de kültürel etkileşimi daha da arttırıyor.

Oraya gidenler hangi ülkede olduğunu şaşırıyor! Adeta Türkiye...
Oraya gidenler hangi ülkede olduğunu şaşırıyor! Adeta Türkiye...
GİRİŞ 27.06.2019 13:33 GÜNCELLEME 27.06.2019 13:33
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

“Türkler gayet temiz, arkadaş canlısı ve açgözlü olmayan insanlar… En sondaki kapı komşum tatillerde bana hediye veriyor. Oğlum bacağını kırdığında üçüncü kattaki diğer ev sahipleri tedavi masraflarını karşıladı. Daha 4 tane daha böyle iyi komşum var. Sadece Türkçe biliyorlar ama ben de öğrendim sayılır. Bazen anlamadığımda oğlumdan çevirmesini istiyorum.” Bu sözler Tsiala isimli Batum’lu bir kadına ait. Tsiala’nın asıl mesleği biyologken 20 yıldır temizlikçilik yapıyor. Tsiala’nın verdiği bilgilere göre apartmandaki 40 dairenin yarısı Türkler tarafından satın alınmış durumda. Tsiala ve Gürcü arkadaşları Türkler’in evinde gündelikçi olarak çalışıyor.

Türkler’in Batum’da kaç tane daire satın aldığı ile ilgili toplanmış bir veri yok, fakat son yıllarda şehirdeki her yeni apartmanda Türkleri görmek mümkün. Türklerin satın aldığı gayrı menkuller konaklamaktan ziyade iş amaçlı kullanılıyor. Gürcü caddelerinde ışıldayan neon Türkçe tabelalar, bir noktadan sonra size Gürcistan’da olduğunuzu unutturuyor ve Türkiye’deymişsiniz hissi veriyor. 

“EVİMDE GİBİ HİSSEDİYORUM”
Batum’un merkez caddelerinden Kutaisi uzun zamandır Türk köşesi olarak biliniyor. Kutaisi’de Gürcüceden daha çok Türkçe konuşuluyor. Yakınlarda bir camii bile var. 
Batum’da bir Türk restoranında çalışan Ömer Faruk, “Burada iş yapmak daha kolay. Batum’da alt yapı ve ekonomi yeni yeni gelişmeye başladı. Bu yüzden burada iş kurmak ve yürütmek bizim için çok daha kârlı” diyor. Ömer Faruk’un ifadelerine göre Gürcistan’da işçi maliyeti Türkiye’nin yarısı kadar. Ayrıca konaklama da çok da ucuz. “Hayat daha ucuz, herkes Türkçe konuşuyor, hayat burada çok güzel, adeta evimde hissediyorum. Buradaki otel ve restoranlar Türklere ait. Çalışanlar da Türk. Sadece garsonlar Gürcü.” 

ACARA’DA TÜRK HAKİMİYETİ
Sovyetlerin çöküşünden sonra Türk iş adamlarının faaliyetleri Acara Özerk Cumhuriyeti’ne iyice nüfuz etmeye başladı. Kültürel etkileşim, Türklerin öncülüğünde oluşan ekonomik hareketlilikle beraber, bölgede Gürcü gençler için İslami eğitimin yaygınlaştırılmasıyla hız kazandı.

Gürcistan’daki 2003 Gül Devriminin etkisiyle, Türk etkisi artmaya devam etti. Türklerin ilk çarpıcı projesi 2006’da Sheraton Oteli’nin yapımı oldu. 2007’de biri Tiblis diğeri Batum’da olmak üzere 2 havalimanı yapıldı. 2011’den itibaren Türkler Batum gayrı menkul piyasasını kontrol etmeye başladı.

Acara’daki en büyük Türk etkisi yapılan hidroelektrik santraller gibi enerji projeleri oldu. Acara Ekonomi Bakanlığına göre 2015’te Türk yatırımları 107,5 milyon dolar, 2016’da 135,6 milyon dolar, 2017’de ise 52,3 milyon dolar oldu.

Acara’daki Türk etkisi eski Başbakan Mihail Saakaşvili’nin Türklere Gürcistan vatandaşlığı vermesiyle pik seviyeye ulaştı. 

 

 

YORUMLAR 1
  • ahmet 4 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye'ye 4 km , Gürcistan'a en az 400 km uzaklıkta bir yer nasıl misak-ı milli sınırları dışında kalmış hayret.
    Cevapla