Emekliye eşit zam formülü gündemde

Ekstra artışlar emekli maaşları arasındaki makası azaltırken, eşit zam’ formülü gündemde. Tasarı hayata geçerse SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaş zammı toplu sözleşme görüşmelerinde belirlenecek.

 Emekliye eşit zam formülü gündemde
Emekliye eşit zam formülü gündemde
GİRİŞ 05.05.2019 09:36 GÜNCELLEME 05.05.2019 09:38
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Emekli maaşları arasındaki makası azaltmak, gelir düzeyini artırmak için son yıllarda pek çok ekstra düzenleme yapan hükümet, emeklilerin yüzünü güldürdü. 2000 öncesi intibak, seyyanen artışlar ve promosyon bu düzenlemelerden bazıları. Emeklilerin gelirini artıracak yeni düzenlemeler de gündeme geliyor. SSK ve Bağ-Kur emeklileri, özellikle 'eşit zam' formülünün hayata geçirilmesini bekliyor. 
 
GELİRİ ARTIRIR 
 
Halen memur emeklilerinin zamları memurlarla birlikte toplu sözleşmede belirleniyor. 9 milyon SSK ve Bağ-Kur emeklisi ise her yılın ocak ve temmuz aylarında bir önceki 6 aylık dönemde gerçekleşen enflasyon kadar zam alıyor. SSK ve Bağ-Kur emeklileri, “Madem aynı çatı altındayız, ayrı zamlar olmamalı. Tüm emekliler için toplu sözleşme yapılmalı” çağrısı yapıyor. Emekliler, toplu sözleşmeyle zamların belirlenmesinin maaşlarda iyileştirme yolunu da açacağının altını çiziyor.. 
 
ARTIŞ ORANI BİLİNECEK
 
Toplu sözleşmenin hayata geçirilmesi halinde, emekliler arasında farklı zam sistemleri son bulacak. Memur, SSK ve Bağ- Kur emeklisinin zammı bir arada belirlenecek. Düşük maaşlı olanlara iyileştirme de daha kolay olacak. Ayrıca zam oranı önceden bilinecek enflasyona bağlı olmayacak. Enflasyon oranı geçerse fark ödenecek. 
 
ASGARİ AYAR DA GÜNDEMDE 
 
Çok düşük maaş alan emeklileri rahatlatacak bir formül de gündemde. Buna göre; tüm emekli maaşları asgari ücretten daha az olmayacak. Bu sağlanırsa özellikle 2000'den sonra emekli olan SSK'lılar ile Bağ- Kur tarım emeklilerinin maaşlarında ciddi zamlar yapılacak. Şu anda uygulanan net 2 bin 20 liralık asgari ücret, emekli maaşının da tabanını oluşturacak.

 

 

 

KAYNAK: GÜNEŞ
YORUMLAR 6
  • İbrahim 5 yıl önce Şikayet Et
    Yeni emekliyim bankadan çektim maaşı 1200 tl benden önce alan 2600 tl aldı oda işçi emeklisi imiş yanlışlık mı var diyorum yok yenilere böyle diyorlar zoruma gidiyor çok büyük haksızlık eğer ülkem zorda ise herkese 1200 versin başım üstüne
    Cevapla
  • Emekli 5 yıl önce Şikayet Et
    Kesınlıkle bir an önce asgarı ücrete eşitlenmelı emekli maaşları gecınemıyoruz zor dırumdayız lütfen sesımizi duyun yetlkililer
    Cevapla
  • cengiz 5 yıl önce Şikayet Et
    Emekli kesenekleri de asgari ücrete göre yapılsa ileriki yıllarda tüm emekli olanlar aynı maaşı alır.
    Cevapla
  • zafergülten 5 yıl önce Şikayet Et
    2000 sonrası emeklilerin intibak durumunun düzeltilmesini bekliyoruz.
    Cevapla
  • Gerçekçi 5 yıl önce Şikayet Et
    Beklemeyin, ver mez ler nokta.
    Cevapla
  • poyraz 5 yıl önce Şikayet Et
    zaten mantıksız bir işlem askari ücret belirliyorsunuz emekli onuda alamıyor ben ve eşim 1200 lirayla nasıl gecinelim birde emekli diye hiç bir şey den yararlanamadigimiz gibi hastane ilaç parasida kesiliyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle