Türkiye'den 5 milyar dolarlık hamle!

2018 yılında lavanta, gül, ada çayı, kekik, çörek otu, kinoa gibi bitkileri yetiştirmek maksadıyla, 5,3 milyon metrekare hazine arazisi kiralandı.

Türkiye'den 5 milyar dolarlık hamle!
Türkiye'den 5 milyar dolarlık hamle!
GİRİŞ 27.04.2019 10:40 GÜNCELLEME 27.04.2019 10:41
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Türkiye’de tıbbi ve aromatik bitkilerin üretilmesine son dönemde büyük önem veriliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum “Ülkemizde ilaç ve kozmetik sektöründe yoğun olarak kullanılan, lavanta, gül, ada çayı, kekik, çörek otu başta olmak üzere 131 çeşit tıbbi ve aromatik bitki ile süs bitkilerinin yerli üretiminin arttırılarak ithalatının azaltılması amacıyla hazine taşınmazlarını uygun bedel ve koşullarla kiraya veriyoruz. Hazine taşınmazları, üretim yapmak isteyenlere rayiç bedelin binde biri üzerinden, çok yıllık bitkiler için 10 yıla, tek yıllık bitkiler için ise 5 yıla kadar kiraya verilmektedir” dedi.

 

 

Bakan Kurum; geçen yıl lavanta, gül, ada çayı, kekik, çörek otu, kinoa gibi bitkileri yetiştirmek amaçlı 8 milyon metrekare yüz ölçümlü taşınmaz ilanına çıkıldığını, bunun 5,3 milyon metrekaresinin kiraya verildiğini vurguladı. Buralarda bitkilerin yetiştirilmeye başlandığını aktaran Bakan Kurum “Bu üretim seferberliğine hız vermek amacıyla, 2019 yılında da 10 milyon metrekare yüz ölçümlü hazine taşınmazının ilana çıkarılmasını hedefliyoruz. Hâlen ‘www.milliemlakgov.tr’ adresinde; başta Bursa, Aydın ve Antalya illeri olmak üzere, 10 ilde toplam 4,6 milyon metrekare yüz ölçümlü Hazine taşınmazı ilanda ve başvuru süresi devam ediyor” diye konuştu.

Bakan Kurum, başvuru sahipleri arasından kiralama yapılacak kişiyi belirlemek amacıyla puanlama yapıldığını anlatarak, şöyle devam etti:

 

 

"Kadın girişimci veya 18-40 yaş arası genç çiftçilere, ziraat mühendisi ya da ziraat teknisyenlerine, taşınmazın bulunduğu yerde ikamet eden ya da kayıtlı olanlara, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı yetiştiricilere öncelik tanınıyor"

5 milyar dolarlık potansiyel

Türkiye’nin aromatik bitki ihracatı 304 milyon dolar, ithalatı 267 milyon dolar... Bu alandaki dünya ticaretinin 10 yılda 500 milyar dolara çıkması bekleniyor. Arazi haricinde, dekar başına 50-100 TL destekler de bulunuyor. Türkiye’nin yakın gelecekte bu sektörde 5 milyar dolar gelire ulaşma potansiyelinin olduğu belirtiliyor.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
YORUMLAR 11
  • Misafir Sanatçı 4 yıl önce Şikayet Et
    İSPANYA ''KAPARİ'' bitkisinden yılda 16 milyar dolar kazanıyorsa, gerisini siz düşünün artık...
    Cevapla
  • Ankaralı 4 yıl önce Şikayet Et
    T.C. Sayın Bakanım, Bakanlığınızın milli emlak müdürlüğü ile ülke genelinde 4.sınıf tarım arazileri çiftçilere veriliyor ama fide ve fidan sıkıntısı yaşanıyor, bu konuda orman bakanlığının bakanlığınızın üretim çiftliklerinde yeterli miktar da fide üretilmesi ve dağılmasının doğru olması doğru olacaktır...
    Cevapla
  • isimsiz 4 yıl önce Şikayet Et
    Bilmem kaç bin dönüm araziler bomboş duruyor daha kiralama yoluna mı gidiliyor?
    Cevapla
  • vefasız 4 yıl önce Şikayet Et
    Sayın Bakan toprak mülkiyet probleminin çözerseniz herkes toprağına yatırım yaparak üretimi arttırır. Kiralık mala kimse yatırım yapmaz. Mülkiyet problemini çözün.....Devlet kim millet kim...İnsanların yıllarca kullandığı araziye tapu vermeyip hazineye yazıldı. Yatırım yapılmayan bu toprakların hepsi atıl yatmaktadır.
    Cevapla
  • Ahmet 4 yıl önce Şikayet Et
    Benim Çatalcada 6 dönüm var. Hemen kiraya veriyorum
    Cevapla
  • M~E~T~İN 4 yıl önce Şikayet Et
    Hemen kiraya vermeye kalkarız bende ekeyim bende üreteyim yok bizde zahmetsiz para kazanma derdindeyiz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle