Işık girmeyecek şekilde tasarladı, Verim iki katına çıktı

Rize'de ışık girmeyecek şekilde tasarladığı odada, 18 derecede buğday, arpa, yulaf karışımı 1 kilo tohumdan 10 ile 15 kilo arasında yem üreten emekli öğretmen Recep Kaya'nın (64), bu yemle beslediği hayvanlarının süt verimi iki katına çıktı.

Işık girmeyecek şekilde tasarladı, Verim iki katına çıktı
Işık girmeyecek şekilde tasarladı, Verim iki katına çıktı
GİRİŞ 12.04.2019 16:18 GÜNCELLEME 12.04.2019 16:18
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Dağsu Mahallesi'nde besicilik yapan emekli öğretmen ve motokros tutkunu Recep Kaya, artan fiyatlar üzerine kendi yemini üretmek için araştırma yaptı. Ahırın yanındaki 15 metrekarelik bölümü ışık girmeyecek oda haline getiren Kaya, ısıyı da 18 dereceye ayarladı.

Recep Kaya, odada metal plakalar üzerinde buğday, arpa ve yulaf karışımı 1 kilo tohumdan 10 ile 15 kilo arasında yem üretmeyi başardı. Üretimi geliştiren Kaya, odada 1 ayda protein oranı yüksek 3,5 ton yem elde etti. Recep Kaya, piyasa değerinin yarısının da altına mal olan yemle hayvanlarını besledi. Kaya'nın (64), kendi ürettiği yemle beslediği hayvanlarının süt verimi iki katına çıktı.

'40 LİRAYA MAL ETTİM'

Tavsiye üzerine yem üretimine başladığını belirten Recep Kaya, "Bir arkadaşımın tavsiyesi üzerine araştırma yaptım ve 15 metrekarelik ısı yalıtımlı, karanlık odada yem üretmeye başladım. 1 kilogram arpa, buğday ve yulaf karışımlı tohumlardan 10 ile 15 kilogramlık yem ürettim. Hayvanlar bu yemi çok sevdi. Protein oranı yüksek. Büyükbaş hayvanlarım bu yemi büyük iştahla yiyor. 100 liraya aldığım yemi 40 liraya mal ettim. 40 liralık yemden 600 liralık protein elde ediyorum. 10 günde yemi üretiyorum.

Hayvanlarımın süt verimi iki katına çıktı. Hayvanlarımın çok mutlu olduğunu görüyorum" dedi.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 12
  • Serhat 4 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaşlar bu buluş değil olan birşey ama amcamız hazır oda almamış kendi odasını çevirmiş birde kaba yem ve keşif yem ikiye ayrılır sadece elinde tuttuğu kaba yemdir onunla hayvancılık olmaz verim sorunları yaşarsınız ticaret için uygun olmaz ama kendime besliyorum derseniz olur insanları yanlış bilgilendirmek lazım
    Cevapla
  • ömer 4 yıl önce Şikayet Et
    helal olsun
    Cevapla
  • Şems 4 yıl önce Şikayet Et
    Azim ve çalışmak denilince akla gelen isim, Recep Kaya 1996 Zonguldak Merkez Karaman
    Cevapla
  • kaptan 4 yıl önce Şikayet Et
    demek ki istenilince üretim de artiyor yüzlerde gülüyor lakin bizde öyle bir aliskanlik var ki halk ciftci iretici DEVLET versin dilini cok seviyor iyi devlet kime ne versin ya ! sen ne yaptin ki devlet sana ne versin ! bnece ülkemizdeki cift ci üretici vs ye alman ciftcileri den film ler izletmek lazim bizdeki gibi devlet versin demiyor adamlar hem fabrika isciligi hem cifcilik yapiyor bizde ise hast sonrasi yan gel yat tarla dan tek ürün al sonra yat adamlar burda tarladan iki hasat yapyior azim olucak insada devlet versin demicek
    Cevapla
  • Kürşat 4 yıl önce Şikayet Et
    Ne güzel bi şey, tebrikler öğretmenim, örnek olursunuz inşaALLAH.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle