ABD'den Türkiye'ye 3.5 milyar dolar için 1.6 milyarlık rest!

ABD adeta 3.5 milyar dolar değerindeki Patriot hava ve füze savunma sistemlerine karşılık Türkiye'nin GTS programı kapsamındaki 1.6 milyar dolarlık ithalatının önünü kesmek istiyor. Türkiye'nin ABD'ye ihracatında programdan en çok yararlandığı 20 ürün altın kolye, zincir, taş, mermer, şekerleme, oto yedek parça, av tüfeği, dizel motorlu minibüs,ferrokrom, mermer plaka,tüp ve borular,zeytinyağı, oto yedek parça, radyal lastik, kaldırım taşı,meyve suları,su tesisatı borusu, gümüş takı,sızma zeytinyağı, bayrak, iletken ve sebze.

ABD'den Türkiye'ye 3.5 milyar dolar için 1.6 milyarlık rest!
ABD'den Türkiye'ye 3.5 milyar dolar için 1.6 milyarlık rest!
GİRİŞ 06.03.2019 06:39 GÜNCELLEME 06.03.2019 08:09
Bu Habere 50 Yorum Yapılmış

ABD ile Türkiye arasındaki S-400 gerilimi dün ABD Başkanı Donald Trump'ın ticaret hamlesiyle su yüzüne çıktı. Trump, Türkiye'yi gelişen ekonomisi nedeniyle gelişmekte olan ülkelere tanınan Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi (GTS) Programı'ndan çıkarmak istediğini duyurdu. Kararın Türkiye'nin , ABD'nin S-400 füzelerini satın almaması karşılığında önerdiği Patriot teklifini reddetmesinin ardından gelmesi dikkat çekti.  ABD; 3.5 milyar dolar değerindeki Patriot hava ve füze savunma sistemlerine karşılık Türkiye'nin GTS programı kapsamındaki 1.6 milyar dolarlık ithalatının önünü kesmek istiyor.

 

 

AĞUSTOS AYINDA GÖZDEN GEÇİRME KARARI ALMIŞTI

Türkiye'nin GTS programına uygunluğunu gözden geçirme kararı da Ağustos ayında Rahip Brunson krizi sırasında alınmıştı. ABD, 23 Mart'ta pek çok ülke ile birlikte Türkiye'den ithal ettiği ithal çelik ve alüminyuma yüzde 25 ve yüzde 10 ek gümrük vergisi getirmiş, 13 Ağustos'tan itibaren bu vergileri iki katına çıkarmıştı. Türkiye de önce 21 Haziran'dan itibaren aralarında viski, otomobil, kuruyemiş ve pirincin de yer aldığı 22 ürüne 266 milyon dolarlık ek vergi getirmiş, daha sonra bu vergileri iki katına çıkarmıştı.

TÜRKİYE PROGRAMDAN EN ÇOK YARARLANAN 5. ÜLKE

Gelişmekte olan ülkeleri desteklemeyi ve ticaretin artırılmasını hedefleyen programın yürürlüğe girmesi için 60 gün geçmesi gerekiyor. 1974'te yürürlüğe giren GTS, 120 ülkeye toplam 3 bin 474 üründe ABD pazarına gümrüksüz giriş imkanı sağlıyor. Türkiye,  programa 1975'te girmişti. ABD Ticaret Temsilciliği'nin web sitesinde yer alan bilgilere göre, ABD 2017 yılında GTS programı kapsamında Türkiye'den 1 milyar 639 milyon dolar ithalat yaptı. Bu rakam ABD'nin GTS programı çerçevesindeki 20 milyar 884 milyon dolarlık toplam ithalatının yüzde 17.7'sini oluşturuyor. Türkiye yüzde 8'lik payla programdan en fazla yararlanan beşinci tedarikçi ülke konumunda. 

 

 

EN ÇOK İHRAÇ EDİLEN ÜRÜN OTOMOBİL

2017'de ABD'de ihraç edilen ürünlerin başında 1.4 milyar dolarla otomobiller, 1 milyar dolarla delir ve çelik, 942 milyon dolarla makineler, 478 milyon dolarla kilim ve diğer tekstil ürünleri, 354 milyon dolarla da taşlar ve çimento geliyor. Aynı dönemde Türkiye'den ABD'ye ihraç edilen tarım ürünlerinin tutarı 938 milyon dolar. Bunların 185 milyon dolarlık bölümüne işlenmiş sebze ve meyveler, 151 milyon dolarlık kısmını tütün, 201 milyon dolarlık kısmını atıştırmalık ürünler, 79 milyon dolarlık bölümünü hububat oluşturdu.

BADEM, CEVİZ VE PİRİNÇ ÜRETİCİLERİ 'VERGİ ARTIRILSIN' DEDİ

Trump'ın ağustos ayında aldığı Türkiye'nin GTS programına uygunluğunu gözden geçirme kararının ardından ABD'li buğday, badem ve pirinç üreticisi birlikler konuyla ilgili görüş bildirdi. Amerika Buğday Birliği'nden yapılan açıklamada Türkiye'nin GTS'den çıkarılmasının ABD'nin Türkiye pazarına erişimine etki etmeyeceği öngörüldü. ABD'nin en büyük badem üreticisi ve perakendecisi Blue Diamond Growers ile California Ceviz Komisyonu, 15 Ağustos'ta Türkiye'ye uygulanan ek gümrük vergisinin yüzde 15'ten yüzde 35'e çıkarılmasını talep etti. Verginin Türkiye'nin ABD'nin çelik ve alüminyuma koyduğu ek vergilere karşı Türkiye'nin aldığı ek gümrük vergilerine misilleme olarak konulması talep edildi. Pirinç Federasyonu da verginin yüzde 34'ten 84'e çıkarılmasını önerdi. 

KAYNAK: HABERTÜRK
YORUMLAR 50
  • saga 5 yıl önce Şikayet Et
    ABD cumhuriyet tarihimizde devamlı örtülü veya açık bize karşı ambargo uyguladı, buda geçer ya Hu
    Cevapla
  • Eren 5 yıl önce Şikayet Et
    s400 leri kullanarak karşılığında askeri yaptırım olarak sadece f35 lere karşılık verebiliyorlar. Eğer savunma sanayinde bu kadar ilerlememiş olsaydık mermisinden füzesinden helikopterinden silahına tankına kadar yaptırım uygulayacaklardı. Paramızla bile satmazlardı.Ama ellerinde sadece bizden aldığı gıdalara yaptırım yapabiliyorlar. Çok iyi biliyorlarki f35 lere de yaptırım uygularsak bunlar ya Rusyadan alacak yada kendileri yapacak.
    Cevapla
  • Umut karka 5 yıl önce Şikayet Et
    Ya kardesim zaten gizli ambargo yürurlute daha ne ambargosu mermer olayina gelin zaten bizden mermer almiyorlar turkiye den çine blok ihracati var mermer ihtiyacini çinden aliyor bu mermer isi orda fetöcülerin elinde turkiye sunu yapmasi lazim mermer blok ihracatini durdurmasi lazim bu zaten bizim lehimize bir durum degil
    Cevapla
  • tanar 5 yıl önce Şikayet Et
    ABD nin ne yaptığı aslında bizi çok ilgilendirmiyor ne yaptıklarını bildiklerini de sanmıyorum bizi ilgilendiren şey S 400 alımını bahane etmeleri peki; neden S 400 ler bahane ediliyor:? ABD nin asıl derdi bundan sonra istediği zaman ülkemize operasyon çekemez hala gelme olasılığıdır. ABD yi çıldırtanda işte bu. Umarım daha beter olurlar.
    Cevapla
  • RUHİ 5 yıl önce Şikayet Et
    CHP ve K.K çıkıp bişey diyinsene! Hadi! ABD yi kınayın, eleştirin... Ama nasıl yaparlar ki böyle bir şeyi değil mi? Bu memlekette barınacak yiyecek içeceksin ama sen ağzını açıp gık demeyeceksin. Ben 15 Temmuz için ve Şehit olan askerlerimiz için CHP seçmeninin ve CHP vekillerinin ağzından hiç bir şey duymadım. Biri çıkıp adam gibi 3-5 laf konuşmadı. Ülkende yaşayan ama ülke düşmanı olan bir kitle. Bunlardan memleket temizlenmedikçe güçlenemeyiz. İçimiz hain dolu
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle