‘İhracatta daha fazla kadın görmek istiyoruz’
Türkiye Kadın Girişimciler Derneği’nin (KAGİDER) gelenekselleşen Kahvaltı Toplantıları’nın şubat ayı buluşmasının konukları T.C. Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur ve UPS Türkiye Genel Müdürü Burak Kılıç oldu. Etkinlikte sürdürülebilir ekonomik kalkınmanın anahtarı olarak görülen kadın girişimcileri ihracata katma ve destekleme projeleri konuşuldu.
Türkiye’de kadın girişimciliğinin gelişmesi ve kadınların ekonomiye katılımının artması için çalışan Türkiye Kadın Girişimciler Derneği’nin (KAGİDER) şubat ayı Kahvaltı Toplantısı’nın konuşmacıları T.C. Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur ve UPS Türkiye Genel Müdürü Burak Kılıç oldu. Konuşmaların ekseninde, İhracatta Sürdürülebilirlik yılında kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının kadınların ekonomiye ve ihracata katılımının artırılması konusunda yürüttüğü ortak çalışmalar ile yapılması gerekenler yer aldı.
KAGİDER yönetim kurulu ve dernek üyeleri kadın girişimcilerin katıldığı toplantının açılış konuşmasını KAGİDER Başkanı Sanem Oktar yaptı. Oktar’ın sürdürülebilir ekonomik kalkınma için kadınların girişimcilik ekosistemine katılımının şart olduğunu vurguladığı ve kadınların dış ticarete katılımını arttırmak için öneriler ile KAGİDER’in bu alandaki çalışmalarını aktardığı açılış konuşmasının ardından UPS Türkiye Genel Müdürü Burak Kılıç kadın girişimciliğinin önemine dair çarpıcı verileri paylaştığı bir konuşma yaptı. Kılıç konuşmasında şunları söyledi:
“Biz UPS Türkiye olarak hem ülkemiz içinde hem de ülke dışında ticaretin önündeki engellerin kaldırılması sorumluluğunu hissediyoruz. Türkiye’de kadınların işgücüne katılımı yaklaşık %35 oranında. Tek kanatlı kuş uçabilir mi? Ekonomi açısından kadının ekonomiye eksik katılımı tek kanadı kırık kuşa benziyor. Bunun sürdürülebilir olmadığını hepimiz biliyoruz. Türkiye’de yaklaşık 3.2 milyon KOBİ’miz var. Bu KOBİ’lerin ne yazık ki sadece yaklaşık 60 bin’i, yani %2’si ihracat yapıyor. Türkiye ihracatının önündeki potansiyel çok yüksek. Daha gitmemiz gereken %98’lik bir yol var. Eğer KOBİ’lerin sadece %10’unu daha ihracata katarsak, 400 milyar dolar ek ihracat geliri yaratmış olacağız. Bu anlamda kadın girişimcilerin potansiyeli çok yüksek. UPS olarak biz dünyadaki her sorunu kamu, özel sektör ve STK’larla çözebileceğimizi düşünüyoruz. Önümüzdeki 3 yılda amacımız 10 bin ihracatçı kadına ulaşıp onları cesaretlendirmek, koşmaya başlayana kadar ellerinden tutmak. Eminim önümüzdeki günlerde kadın girişimciler ve kadın ihracatçılarla ilgili yüzlerce hikâyemiz daha olacak.”
‘İhracatta daha fazla kadın görmek istiyoruz’
Burak Kılıç’ın ardından kürsüye çıkan T.C. Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur konuşmasından satırbaşları ise şöyle:
“Ekonomide sürdürülebilir kalkınma için kadınların olmazsa olmaz olduğunun artık hepimiz farkındayız. 2018 Ekim ayında Türkiye’deki kadın yönetici sayısı sadece 227 bin. Sigortalı çalışan sayısının 22 milyon olduğu bir ülkede, 227 bin %1’e denk geliyor ve çok düşük bir oran. İyi haber ise, 2004’te 5 milyon civarında olan kadın istihdamının bugün 8,8 milyona ulaşmış olması. Geride bıraktığımız bu 15 yıl içerisinde 764 bin kadın daha kendi işlerinin patronu olmuş. Bu da kadın girişimcilerin yüksek potansiyelini çok iyi gösteriyor.”
“Bakanlık olarak kadın girişimcilerin kurduğu firmaların ihracata yönelik potansiyellerinin çok daha yüksek olduğunu görüyoruz” diyen Batur, bu görüşü dikkat çekici verilerle açıkladı:
“Uluslararası Ticaret Merkezi tarafından farklı gelişmişlik seviyelerinden 80 ülkenin katılımıyla yapılmış bir araştırma var. Buna göre, ihracat yapan kadın girişimciler ihracat yapmayanlara kıyasla çalışanlarına %50 daha iyi ücret ödüyor. Yani ihracat yapanın vizyonu gelişiyor, daha kalifiye çalışan çalıştırıyor. Ayrıca, ihracatçı kadınların olduğu şirketler ihracat yapmayanlara kıyasla 3.5 kat daha rekabetçi.
Yani, pazarda belli bir noktaya gelmeleri, belli bir ciroya ulaşmaları, sundukları hizmet veya ürünlerin kalitesinin gelişmesi 3.5 kat hızla gerçekleşiyor. Daha az gelişmiş ülkelere baktığımızda kadın girişimcilerin rolünün çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Ruanda’da dış ticaret yapanların %74’ü kadın. Çin’de dijital girişimcilerin %55’i kadın. Bu rakamlar yeni iş modellerine adapte olmak konusunda da kadın girişimcilerin potansiyellerinin çok yüksek olduğunu gösteriyor.
Biz Ticaret Bakanlığı olarak kadın girişimciliğinin özendirilmesi için her platformda üzerimize düşeni yapmaya, marka olma yolunda ilerleyen kadın girişimcilerimizin ihracat yapmaları için her zaman yanlarında olmaya devam edeceğiz. Çünkü her şeyde olduğu gibi ihracata da daha fazla kadın eli değmesi gerekiyor.”