Bu para faizi düşürür

Ocak ayı iç borçlanma programını tamamlayan Hazine, şubat ve mart aylarındaki borçlanmalara da güçlü girecek. İki ayda ödenecek iç borç tutarı 38 milyar lira. Hazine’nin kasasında ise bu rakamın üzerinde para var. Sadece Merkez’den 37 milyar lira geldi. Bu durum yüksek faize karşı Hazine’nin elini güçlendiriyor.

Bu para faizi düşürür
Bu para faizi düşürür
GİRİŞ 25.01.2019 12:12 GÜNCELLEME 25.01.2019 12:12
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Hazine, 2019'a güçlü girdi. Ay başında düzenlenen iki ihale ile yaklaşık 3,2 milyar lirası piyasadan 1,1 milyar lirası kamudan olmak üzere 4,3 milyar lira borçlanma gerçekleşti. Ayın son ihalesi ise önceki gün tamamlandı. Son tahvil ihalesinde Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2 yıl (567 gün) vadeli, 6 ayda bir kupon ödemeli sabit kuponlu devlet tahvilinin yeniden ihracını gerçekleştirdi. İhalede basit faiz yüzde 17,32, bileşik faiz yüzde 18,06 oldu. Nominal teklifin 2 milyar 22 milyon lira olduğu ihalede, nominal satış 667 milyon lira, net satış 784,4 milyon lira olarak gerçekleşti.

Teklifler makul faiz oranıyla geldi

Hazine'nin elinin güçlü olması ihalelerde verilen faiz tekliflerini aşağıya çekti. Daha önceki ihalelerde piyasa yapıcı bankalar Hazine'ye borç para vermek istiyor ancak bunu yüksek faiz baskısıyla gerçekleştiriyorlardı. Bu kez Hazine'nin elinin güçlü olduğunu bilen bankalar verdikleri tekliflerde borç verme faizini de enflasyon hedefi olan yüzde 15'in çok az üzerinde ortalamada yüzde 18'de tuttu. Durum böyle olunca da Hazine 870 milyon liralık teklif aldığı piyasa yapıcılarına 650 milyon liralık satış yaptı.

Böylece Ocak ayında düzenlenen üç ihalede 4.6 milyar lirası piyasadan 5.7 milyar lira borçlanma gerçekleşti. Oysa Hazine'nin bu ay toplam iç borç ödemesi 6,4 milyar lira. Hedefi bu ay 6,1 milyar lira borçlanmaktı. Buna karşın yüksek faizli teklifleri devre dışı bırakarak 700 milyon liralık bakiyeyi cepten karşılamayı uygun buldu.

Şubat ve Martta 8 ihaleye çıkacak

Hazine şubat ve mart aylarında da toplamda 38 milyar liralık ödemeye karşılık şubatta 4, martta da 4 olmak üzere 8 ihale düzenlemeyi planlıyor. Şubat ayında toplam 22,7 milyar liralık iç borç servisine karşılık toplam 21,8 milyar liralık iç borçlanma programlanıyor. Mart ayında toplam 15,3 milyar liralık iç borç servisine karşılık toplam ise 14,4 milyar TL’lik iç borçlanma yapılacak.

Strateji değişmez

Uzmanlar Hazine'nin yine benzer bir stratejiyle borçlanacağını ve yüksek faize boyun eğmeyeceğini dile getiriyor. Bunun için en önemli gerekçe kasasında para olması şeklinde özetleniyor. Nitekim kısa bir süre önce Merkez Bankası'nın 37 milyar liralık kârının yüzde 90'ı Hazine'ye devredildi. İşte bu para Hazine'nin elini güçlendiren önemli bir gelişme olarak kayıtlara geçti.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak her yıl nisan ayında aktarılan paranın Hazine’ye ocakta devredilmesinin amacını “Kamu yatırım ve ödemelerini hızlandırarak piyasaya likiditenin daha hızlı sunulması” olarak özetlemiş ve alt notalarda yüksek faize boyun eğmeyeceklerinin ilk işaretini vermişti. Yüksek ödemeye karşılık kasada paranın olması piyasa yapıcılarının yeni ihalelerde de faizi çok fazla yukarıya çekemeyeceğini gösteriyor.

Yurt dışından kaynak geliyor

Hazine’nin yurt dışı borçlanmada da zorlanmadığı ortada. Yılın ilk yurtdışı borçlanmasında Hazine dolar cinsi 2029 vadeli tahvil ihracında 2 milyar dolar borçlanırken, tahvilin kupon oranı yüzde 7.625, yatırımcıya getirisi ise yüzde 7.68 oldu. Nihai avro maliyeti de yüzde 4.965 olarak gerçekleşti. Bu tahvil ihracıyla Hazine 2019 yılında uluslararası sermaye piyasalarından tahvil ihracı yoluyla 8 milyar dolar tutarına kadar gerçekleştirilmesi planlanan dış finansman programının 2 milyar dolarlık kısmını tamamlamış oldu. Küresel finansal enstrüman çeşitliliğini artırmayı hedefleyen Türkiye, Japon yeni cinsinden Samuray bono ihracı ile ilgili görüşmelere başladı. Hazine ve Maliye Bakanlığı ayrıca 2025 vadeli euro cinsinden eurobond ihracı için BNP Paribas, Deutsche Bank ve JPMorgan’a yetki verdi.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 6
  • Misafir 5 yıl önce Şikayet Et
    Gecen magazaya gittim sebze meyve almaya hersey cok pahali sordum neden pahali diye abi talep var birde mevsim kis dedi bende almiyorum dedim yemesemde olmemya dedim adam suratima bakti kaldi en iyisi herseyi mevsiminde yemeli ve de kendimiz uretmeliyiz cok hazirci olmusuz
    Cevapla
  • Borçlu 5 yıl önce Şikayet Et
    Paraya bakmaktan haberi bile okumadım.
    Cevapla
  • Vatandas 5 yıl önce Şikayet Et
    Faiz haramdır. Her türlüsüne Allah kesinlikle izin vermemistir
    Cevapla
  • zafer 5 yıl önce Şikayet Et
    2018 yılına göre 2019 yılı vatandaş açısından çok olumsuz geçecek.bir aydır vatandaşlar pahalılıktan sebze meyve alamıyor. herşey 2 kat zamlandı.
    Cevapla
  • blue King 5 yıl önce Şikayet Et
    keske uretenın cebıne gıtse.. bısuna adama hakaret etmıssın
    Cevapla
  • Muhammed Ali 5 yıl önce Şikayet Et
    Gelde antalyada çiftçi ne durumda o ürünleri nasıl ne koşulda yetiştiriyor gör, Ondan sonra konuş boş beleş...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle