Savunmada önemli proje! Tüm Türkiye'de model olacak

SAHA İstanbul, Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte “Mesleki ve Teknik Eğitimin Sanayi ile Bütünleşmesi” konulu çalıştay gerçekleştirdi. SAHA Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar, “Savunma, Uzay ve Havacılık sektörü için mesleki ve teknik eğitimde tüm Türkiye’de model olacak bir çalışma içerisindeyiz. İnsan kaynağımızın günümüz teknolojik altyapılarına uygun kalifiye düzeyde eğitim alması; ülke olarak hedeflerimize ulaşmamız açısından kritik öneme sahip” dedi.

Savunmada önemli proje! Tüm Türkiye'de model olacak
Savunmada önemli proje! Tüm Türkiye'de model olacak
GİRİŞ 17.01.2019 17:31 GÜNCELLEME 17.01.2019 17:32
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

SAHA İstanbul, Savunma, Havacılık ve Uzay Kümelenmesi, Milli Eğitim Bakanlığı ile ortak bir çalıştay gerçekleştirdi. İstanbul Teknik Üniversitesi’nde düzenlenen “Mesleki ve Teknik Eğitimin Sanayi ile Bütünleşmesi” konulu çalıştaya, SAHA İstanbul yöneticileri, üye firmaların temsilcileri, MEB görevlileri ve eğitimciler katıldı.

 

 

SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar, “SAHA İstanbul’un kuruluş amacı savunma sanayiindeki milli teknoloji hamlesine ortak olmak, destek olmak. Türkiye’nin en büyük sanayi kümelenmesi olarak durumdan vazife çıkardık” dedi.

“BAŞARI HİKAYELERİNDE İNSAN KAYNAĞI ÖNEMLİ”

 

 

SAHA İstanbul’un  11’i üniversite olmak üzere  342 üyesi ile binlerce çalışanı istihdam ettiğine dikkat çeken Bayraktar şöyle devam etti: “2002 yılında savunma sanayiinde %80 yurtdışına bağımlıydık. Bu alanda milli  sistemler üretme iradesi konuldu ve projeler Türk firmalarına verilmeye başlandı. Savunma sanayii teknolojik anlamda en çok derinleştiğimiz sektör. Millilik kriteri ön planda bu sektörde bir cıvatanın dahi satışı izinlere tabi... 15 sene önce İHA’lar konusunda yurtdışına bağımlıydık. Bugün 75 İHA ve SİHA TSK’da, emniyette çeşitli güvenlik birimlerinde kullanılıyor. Bugün dünyada SİHA üretebilen sayılı ülkelerden biriyiz. SAHA İstanbul üyeleri içinde böyle pek çok başarı hikayesi var.”

Nuri Demirağ’ın geçmişte yaptığı uçakları ihraç etmek isteyince “Yakarız da sattırmayız” denilerek önünün kesildiği günlerden bugün havacılıkta belli konularda ileri seviyede olan Ukrayna’ya İHA ihraç edilir hale geldiğine dikkat çeken Bayraktar “Savunma sanayiindeki başarı hikayelerinin diğer sektörlerde yayılması için insan kaynağı çok önemli. Dolayısıyla da mesleki ve teknik eğitim de önemli” dedi.

Türkiye Teknoloji Takımı olarak geçen yıl gerçekleştirdikleri Teknofest’in 550 bin katılımcıyla dünyanın en büyük 2. Havacılık etkinliği olduğunu belirten Bayraktar “Önemli olan projenin doğru kurgulanması, organize edilmesi. Sonrasında toplumumuzda bu tür faaliyetlere tahminlerinizin ötesinde ilgi ve merak söz konusu. Mesleki ve teknik eğitimde de tüm Türkiye’de model olacak  bir çalışma başlatacağız.” dedi.

Bayraktar gençlere de önemli tavsiyelerde bulundu:

“Mesleki ve teknik eğitim alan gençlere en önemli tavsiyemiz, ilgilendikleri alanlarda iş yapan şirketlerde, AR-GE Merkezlerinde, Teknopark’larda ve savunma sanayinde ileri ve yüksek teknolojiyle iş yapan firmalarda staj, yarı zamanlı çalışma yapsınlar. Bu firmalarda üretilen projelere entegre olmaları ve projelere katkı sunmaları gençlerimizin gelecekleri açısından önemli katkı sunacaktır.  Ayrıca Teknofest gibi ulusal veya uluslararası yarışmalara takımlar oluşturarak katılsınlar. Gelişimleri açısından ufuk açıcı olacaktır.”

“GÜÇLÜ MESLEKİ EĞİTİM, GÜÇLÜ TÜRKİYE”

İstanbul Milli Eğitim Müdürü Yardımcısı Serkan Gür  “Milli eğitim milli üretim” sloganı ile Milli Eğitim Bakanlığı’nın önemli projeleri hayata geçirdiğini söyleyerek konuşmasına başladı. “Sanayicilerin eğitimcilerin ve öğrencilerin bir araya geldiği çalıştayı bakanlık olarak çok önemsediklerini belirten Gür, “Bu bizim için bir hayaldi” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2023 Mesleki ve Teknik Eğitim hedefleri hakkında bilgi veren Gür,  “Milli eğitim, milli üretim” sloganı ile Milli Eğitim Bakanlığı’nın önemli projeleri hayata geçirdiğini ifade etti. Özellikle  savunma ve havacılık konusunda yetenekli, bu alanda gelişmeye destek verecek, bilimi takip eden, milli teknoloji hamlesinin beyni olabilecek gençler yetiştirmek istediklerini belirten Gür, SAHA İstanbul ile yapılan işbirliğinin bu alanda önemli bir başlangıç olacağını söyledi. Gür “Güçlü mesleki eğitim, güçlü Türkiye demek. Mesleki eğitim güçlenirse, Türkiye güçlenir” dedi.

ÇALIŞTAY  SONUÇLARININ TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Sanayicilerin, eğitimcilerin ve öğrencilerin katıldığı çalıştay sonrasında sunulan  öneriler dikkate alınarak hazırlanacak sonuç raporu Milli Eğitim Bakanlığı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na sunulacak.  Eğitim uygulamalara ilişkin öneriler İstanbul’daki seçilmiş pilot okullarda  başlatılacak. Daha sonrasında da yaygınlaştırılacak. SAHA İstanbul Genel Sekreteri  İlhami Keleş, “Sunulan öneriler sonunda hazırlanacak rapor ile eğitim alanında kanun ve mevzuat değişikliğine ihtiyaç olursa SAHA İstanbul olarak bunun da takipçisi olacağız” dedi.

YORUMLAR 2
  • Alp 5 yıl önce Şikayet Et
    Sizden Allah razı olsun. İha ve özellikle sihalar bu ülke için bir dönüm noktası oldu. Toplum ve öğrenciler bu konularda çok istekli ancak onları yönlendirecek, heveslendirecek vizyon sahibi öğretmenler lazım. Öncelikle ogretmenlerimizin bu konularda eğitilmesi gerektiğini düşünüyorum.
    Cevapla
  • Veli 5 yıl önce Şikayet Et
    Sayin milli eğtim yetkilikeri okullardaki beton alanlarından dolayi çocukların dizleri par im parça ilerde çoğuluğu menisküs adayi ya asfalt yapıyorlar ya beton buna bir çözüm çocuğuma dizlik aldım toprak olsun kum olsun vs.
    Cevapla