Türk vatandaşlığına yoğun talep! Telefon yağıyor
Türk vatandaşlığı kazanmada yapılan kolaylaştırma sonrası başvurular 250'yi geçerken 100 milyon dolarlık yatırım geldi.
Türkiye, vatandaşlık kanunundaki "gerekli yatırım miktarlarının" düşürülmesinden bu yana 100 milyon dolarlık yatırım ve 250'nin üzerinde vatandaşlık başvurusu alırken, 2019'da başvurularda patlama yaşanması bekleniyor. Eylül ayı sonunda yapılan düzenleme ile Türk vatandaşlığı kazanımında 2 milyon dolarlık sabit sermaye yatırımı şartı 500 bin dolara, taşınmaz alımındaki 1 milyon dolarlık sınır ise 250 bin dolara düşürülmüştü.
10 MİLYAR DOLARLIK GELİR
Yatırımını veya bankalardaki mevduatını 3 yıl boyunca çekmeyen ya da satın aldığı gayrimenkulü 3 yıl boyunca satmamayı taahhüt eden yatırımcılara, ömür boyu Türk vatandaşı olma hakkı veriliyor. Yatırımlarla birlikte konut sektöründe canlanma yaşanırken, geçen sene yabancılara konut satışında 4,8 milyar dolar gelir elde eden sektörün yılı 10 milyar dolar satışla kapatması bekleniyor.
AVRUPA ÜLKELERİNDEN DE TALEP VAR
Yabancılara vatandaşlık başvurusu için aracılık hizmeti veren VIPTurkishPass şirketinin Üs Yöneticisi (CEO) Akın Atalay, yabancıların konut alımındaki artışla birlikte Türkiye'ye gelen yabancıların önemli kısmının yatırımla vatandaşlık hakkından yararlanmak istediğini söyledi.
Türkiye'de ev alımına en çok Arap ülkeleri, İran ve Türki Cumhuriyetlerden ilgi gösterildiğini belirten Atalay, sanıldığının aksine Avrupa ülkelerinde de Türkiye'ye yoğun bir talep olduğunun altını çizdi.
İSTANBUL, ANTALYA VE BURSA İLK SIRADA
"İngilizlerden çok telefon alıyoruz. On binlerce İngiliz, Alman, Rus Alanya’da, Antalya’da yaşıyor. Bu kişiler bu cennet vatana aşık olmuş, burada ev almış, yerleşmişler. Şimdi bunlardan birçoğu Türkiye’deki sosyal imkanları görünce ev alarak hem kendi ülkesinin vatandaşlığını koruyup hem de Türk pasaportu alarak çifte vatandaş olmaya karar veriyor." değerlendirmesini yapan Atalay, yabancıların en çok İstanbul, Antalya ve Bursa'ya ilgi gösterdiğini hatırlattı.
SÜREÇ 45 GÜNDE TAMAMLANIYOR
İçişleri Bakanlığı'nın evrakların tam olması ve başvurunun uzman bilgisi ile yapılması durumunda 45 gün gibi bir sürede vatandaşlık başvurusuna cevap verdiğini anlatan Atalay, Türk vatandaşlığına geçen yabancıların bürokratik engellere takılmadığını ve vergi indirimleri, sigorta prim indirimleri gibi kolaylıklardan, devlet destek ve indirimlerinden, aynen doğumda Türk vatandaşı olanlar gibi eşit haklarla yararlanabildiğini kaydetti.
BAŞVURULARDA ARTIŞ BEKLENTİSİ
Atalay, "İçişleri Bakanlığımızın verilerine göre aralık sonu itibarıyla Türkiye’de yatırım yaparak vatandaşlık için başvuran kişi sayısı 250’yi geçmiş bulunmakta. Böylece ülkemiz yaklaşık 100 milyon dolarlık yabancı yatırım çekmiş bulunuyor." diyerek 2019 yılında başvurularda patlama beklendiğini kaydetti. Atalay ayrıca konut sektörünün 2017 yılında yabancılara satıştan 4,6 milyar dolar gelir elde ettiğini hatırlatarak, "Bu rakamın 2018 sonu itibarıyla 10 milyar dolara yaklaşmış olması bekleniyor. Bu ülkemizdeki inşaat sektörünü canlandırmak için büyük bir fırsat." dedi.
DİĞER ÜLKELERDE DE BENZER UYGULAMALAR VAR
Diğer ülkelerdeki örneklere değinen Atalay, ABD'de 500 bin dolar yatırım karşılığında 5 yıl sonunda, Almanya'da 250 bin avro yatırım karşılığında, Kanada'da 400 bin dolar yatırım veya 800 bin dolar mevduat karşılığında, Yunanistan'da ise 250 bin avroluk gayrimenkul alımı karşılığında vatandaşlık verildiğini belirtti.
BEKLEME SÜRESİ YOK
Türkiye’de vatandaş olmak için getirilen koşulların çok daha kolay olduğunun altını çizen Atalay, "250 bin dolar yatırım yaparak vatandaş olmak mümkün, bekleme süresi yok. Tek şart kişinin aldığı konut veya yaptığı yatırımı üç yıl elinde tutması." dedi.
-
Yakub 5 yıl önce Şikayet EtVatandaşlık demek evimize almak demek! Eskiden milletler birarada tam belli idi. Şimdi karıştı karıştı karıştı. Bun bence yanlış çünkü Müslümanların birleşmesi için Islam birliği şart. Vatandaşlık verdiğimiz kişiler Islam birliğine karşı çıkarsa bunun vebalini kim ödeyecek? Bi chp nin hakından gelemiyoruz daha. Chp nin oy potansiyeli bakın hep sahiller. Milli siyaset hayati önemli. Geçici vatandaşlık olabilir kalıcı vatandaşlık Milli değerleri bilen saygı duyana verilmeli.Beğen
-
Abdullah Er 5 yıl önce Şikayet EtBence çok vahim!...Beğen
-
hasan 5 yıl önce Şikayet EtDilerim biran önce bu yanlış dan dönülsunBeğen
-
Gundogmuslu 5 yıl önce Şikayet EtNeden çifte vstandaşlık? AB ülkeleri Türklere bu imkanı tanımışmıydı? Verin verin, bir bakmışsınız memleket 20 sene sonra ana dili Türkçe olan Rus,ingiliz,..... islam-Türk düşmanı ajanlarla dolmuş/taşmış. Bravo,alkış alkış...Beğen Toplam 1 beğeni
-
tahsin 5 yıl önce Şikayet EtBu ülkenin bütün yükünü gerçek sahipleri çeksin yabancılar da bir ev alıp haziran kon sun hiç adil değil ayrıca utanç verici umarım bu yan lis dan çok geç olmadan geri dönerlerBeğen Toplam 12 beğeni