SGK'dan toplu ödeme alma! Emekli olmayan binlerce kişiye prim iadesi...

SGK'dan nasıl toplu para alınır? Binlerce kişi tarafından merakla beklenen konunun ayrıntıları gün yüzüne çıkmaya başladı. Buna göre emeklilik için yaşı doldurmasına karşın primlerini tamamlayamayan çalışanlar, ödedikleri parayı SGK’dan toplu olarak geri alabilir. İşte SGK'tan toplu para almanın tüm şartları...

GİRİŞ 03.12.2018 10:37 GÜNCELLEME 03.12.2018 10:37
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Vatandaşların emekli olma adına sağlamaları gereken şartların tamamı sağlandığında emekli olmaya ve aylık maaş almaya hak kazanıyorlar. Ancak bazı vatandaşlar çeşitli sebeplerden dolayı emekli olamıyorlar. Bu durumda yıllarca prim ödemiş vatandaşların o prim paraları geri ödeniyor. Peki SGK'dan toplu para nasıl alınır, SGK'dan toplu para almanın şartları nelerdir? İşte binlerce kişiyi yakından ilgilendiren konunun ayrıntıları...

 

SGK'DAN TOPLU PARA NASIL ALINIR?

SGK aracılığıyla güncel değerleri ile ödemesi yapılan prim parası ödemelerini almak için bazı koşullar bulunuyor. Bu koşulları sağlayan vatandaşlara ödemiş oldukları prim paraları geri iade ediliyor.  Toplu parayı alabilmek için 2 şart gerekiyor. 

 

SGK'dan Toplu Ödeme
1- Sigortalı olarak bir işyerinde çalışmıyor olmak ya da kendi işini (Bağ-Kur) yürütüyor olmamak.

2- Emeklilik için gerekli olan üç şarttan ikisini yani yıl (erkekler için 25, kadınlar için 20) ve yaş şartını tamamlamış olmak. Bu şartları taşıyanlar eğer gerekli primleri tamamlamışlarsa zaten emekli oluyor. 

Bu koşulları sağlayan vatandaşlar toplu olarak o paraları geri alabiliyorlar. Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan eski SSK'lılar (4A) için 2008'den önce kendi adına ödenen hem işçi hem de işveren primi, 2008'den sonra ise sadece işçi primleri geri ödeniyor. Bağ Kur için prim yatırmış olan vatandaşların ise tüm paraları geri ödeniyor. Vatandaşların bu primi alabilmeleri için ise SGK'ya başvuru yapmaları gerekiyor. 

TOPLU ÖDEME İÇİN BAŞVURU NASIL YAPILIR?

Vatandaşların bu primi alabilmeleri için ise SGK'ya başvuru yapmaları gerekiyor.

Bunun için Sosyal Güvenlik Kurumu’na dilekçe ile başvuru işleminde bulunmak gerekiyor. Konuya açıklık getirilecek olursak, SGK bu işlemi kendiliğinden yapmıyor. Bu nedenle vatandaşların muhakkak dilekçe ile başvurması şart. Kurum ise durumu usulünce inceleyip koşulları taşıdığınız takdirde paralarınızı toplu olarak geri ödeme yapıyor.

Sağlık için ödenen primler (GSS) ve yapılan doğum, askerlik gibi borçlanmalar geri iade edilmiyor. Toplu para alanlarda da emeklilik için her şey bitmiş olmuyor. Paranızı aldıktan sonra çalışmaya başlarsanız bu kez ‘ihya’ sistemi devreye giriyor. Parasını aldığınız prim günlerinizi yeniden ödeyerek mevcut primlerinize ekleyebiliyorsunuz.

YORUMLAR 4
  • ezberbozan 5 yıl önce Şikayet Et
    eyt ?????
    Cevapla
  • bua 5 yıl önce Şikayet Et
    atay
    Cevapla
  • sebahattin 5 yıl önce Şikayet Et
    ne geri ödemesi bu insanlar hiç mi hastaneye gitmedi
    Cevapla
  • Harun AVCI 5 yıl önce Şikayet Et
    sağlık için ödenen primleri iade etmiyorlar tabi. sadece emeklilik keseneklerini alabiliyoruz...
    Cevapla