Harç parası düzenlemesine destek

Yurt dışından yolcu yanında gelen cihazlar için ödenen harç parasının 170.70 TL'den 500 TL'ye yükseltilmesini değerlendiren MOBİSAD Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, yeni düzenlemeyi desteklediklerini belirtti.

Harç parası düzenlemesine destek
Harç parası düzenlemesine destek
GİRİŞ 09.11.2018 16:34 GÜNCELLEME 09.11.2018 17:18

Türk vatandaşlarının yurt dışından yanlarında getirdikleri cep telefonları için ödedikleri harç ücretinde değişiklik yapıldı.

 

 

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan karara göre; yolcu beraberinde getirilen cep telefonu maktu harç tutarı 170.70 TL’den 500 TL’ye yükseltildi. Kararı desteklediklerini belirten Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği’nin (MOBİSAD) Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, “Bilindiği üzere 2017 yılında 149.20 TL olan vergi, 2018’de 170.70 TL olarak yenilenmişti. Bugün çıkan kararla 500 TL’ye yükseltildi.

Yolcu beraberinde yurt dışından gelen cihazların her yıl büyük bir artış gösterdiğini göz önüne alırsak bu adımın olumlu olduğunu söyleyebiliriz. Hatta düzenlemeyle birlikte bu yıl 1 milyon adedi aşmasını beklediğimiz yolcu yanında gelen telefonlarda yüzde 10-15 civarında bir düşüş yaşanacağını öngörüyoruz. Öte yandan düzenlemenin uygulama esaslarıyla ilgili daha da genişletilmesi sektör ve ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlayacaktır” dedi.

 

 

 “45 gün kalma süresi getirilsin”

Yolcu yanında cihaz getiriminin maksadını aşıp ticari bir enstrüman olarak kullanıldığının altını çizen MOBİSAD Başkan Mustafa Kemal Turnacı, şunları söyledi, “Bu durum hem vergi adaletsizliği hem de vergi kayıplarına yol açıyor. Bu düzenlemeye ek olarak beklentimiz; gerek devletimizin vergi kayıplarını azaltmak gerekse yurt dışından cihaz getirme imkanı olmayan vatandaşlarımızın yaşadığı vergi adaletsizliğini ortadan kaldırmak için bu oranın daha fazla artırılmasıdır.

Ayrıca HAC ve turizm amaçlı grupların pasaportları ile toplu şekilde yurda cihaz kaydının yapılması sonucu haksız kazançların ve pasaport sahiplerinin mağduriyetinin engellenmesi için tek seferde minimum 45 gün yurt dışında kalma süresi ve bir pasaport ile minimum 5 yılda bir cihaz girişinin yapılabilmesi zorunluluklarının da düzenlemeye dahil edilmesi gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.