Bakan peşlerine düştü! Zam iki dudaklarının ucunda

Enflasyonla Topyekün Mücadele'ye destek veren firma sayısı 2 bin 500'ü aşmış ve sayı giderek artarken hammaddecilerde durum hiç de böyle değil. Öyle ki fiyat düşürmek de yükseltmek alt sektörlerde tekelleşen bu firmaların adeta iki dudağının ucunda.

Bakan peşlerine düştü! Zam iki dudaklarının ucunda
Bakan peşlerine düştü! Zam iki dudaklarının ucunda
GİRİŞ 07.11.2018 14:37 GÜNCELLEME 07.11.2018 14:58
Bu Habere 63 Yorum Yapılmış

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, geçtiğimiz günlerde enflasyonla mücadele programına katılan firma sayısının 2.500'ü aştığını açıklamış ve alt sektörlere kadar oyun markajına devam edeceklerini ifade etmişti. Sabah Gazetesi'nden Dilek Güngör de bugünkü yazısında, alt sektörlerde tekelleşen firmaların fiyat politikası konusunu kaleme aldı. Güngör, yazısında özellikle mobilya sektörünün en önemli kalemlerinden olan suntada, fiyatlarin iki şirketin dudağının ucunda yer aldığına dikkat çekti.

İşte Dilek Güngör'ün o yazısı:

Enflasyonla Topyekûn Mücadele Programı'na katılan şirketlere bakıyorum. Hemen hemen çoğu tüketicinin mağazada gördüğü markalar... Halbuki, bir de Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın dikkat çektiği alt sektörler var. Misal, mobilyada tekelleşen suntacılar... Hatta ben bir başkasını daha söyleyeyim, süngerciler... Sahi onlar ne yapıyor? Pazarın yüzde 80'ini elinde bulunduranların bu çorbada hiç tuzları olmayacak mı? Devlet vergi indirimleriyle mobilya sektörüne destek olmaya çalışırken hammaddeci suntacılar 'Nato kafa nato mermer' mi olarak kalacaklar?

 

 

***

Anlatılanlara göre, sunta sektörünü iki büyük oyuncu domine ediyor. Biri Yıldız Entegre, diğeri Kastamonu Entegre... Sektörde rekabet filan yok. Bu iki şirket neredeyse pazarın yüzde 80'ine hakimler. Böyle olunca da mobilyada fiyat düşüşü de yükselişi de bu iki şirketin dudağının ucunda...

Mobilya sektörünün hazırladığı rapora baktım. Kurda 2016'dan 2018'e kadar ortalama artış yüzde 55'lerde... Yonga levhalarda artış yüzde 69 ila 185 arasında... 40 TL'lik ürün 114 TL'ye çıkmış... Masifte de yüzde 128 artış yaşanmış... Keza döşemede de benzer bir durum var.

***

Uzun uzun anlatmayayım... Sadece şunu söyleyeyim... Belli ki, enflasyonla mücadelede alt sektörlere kadar oyun markajına devam edilecek. Umarım, Rekabet Kurulu da bu işe el atar da sunta sektöründeki tekelleşmenin fiyatları belirlemede etkili olup olmadığını inceler.

YORUMLAR 63
  • Önemli 5 yıl önce Şikayet Et
    Sadece mobilya sektörü değilki ben bir tekstilciyim aynı problem burdada var hammadde fiyatları 100% arttı özellikle iç piyasa durma noktasına geldi şu an Arap turistler ayakta tutuyor bir sürü köklü firma son 6 ay içerisinde iflas etti bugün bu sektörde tüm alanlarında kayıtdışı ile beraber milyonlarca kişi geçimini sağlamakta ve bu gidişle böyle giderse memlekette sosyal patlamalar eşiğine gelicek..
    Cevapla
  • şevki 5 yıl önce Şikayet Et
    tamam da kardeşim tarladaki dometese ne oldu yahu yogurt fiyatları ne oldu vallahi bu me zam yahu 9 liraya aldığımız yoğut 13.99 yahu bune zam be yeter artık gercekten
    Cevapla
  • Hasan 5 yıl önce Şikayet Et
    Ben dışarı satıyorum fiyatları indirmiyorum diyene öyle bir ceza verinki diğerleri ertesi gün fiyatları geri çeksin.
    Cevapla
  • Misafir 5 yıl önce Şikayet Et
    Serbes piyasa bitmeden bu fırsatcıların önüne geçmek mümkün degil.
    Cevapla
  • Cevdet 5 yıl önce Şikayet Et
    Rekabet kurulu çalışıyormu
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle