İşe alım için sağlık raporu nasıl ve nereden alınır? Ücreti ne kadar?

Az, orta ve çok tehlikeli olmak üzere hemen hemen bütün iş yerlerinin talep ettiği sağlık raporunu almak isteyen vatandaşlar nereden alacaklarını araştırıyorlar. Peki, işe girişte istenen başlıca evraklardan olan sağlık raporu nereden, nasıl alınır? Sağlık raporu aile hekiminden alınır mı, sağlık raporu kaç TL?

İşe alım için sağlık raporu nasıl ve nereden alınır? Ücreti ne kadar?
İşe alım için sağlık raporu nasıl ve nereden alınır? Ücreti ne kadar?
GİRİŞ 12.10.2018 17:33 GÜNCELLEME 12.10.2018 17:33
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Kanun kapsamında yer alan sağlık raporunu tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinde çalışacaklar, işe uygun olduklarını belirtmek amacı ile almak zorundadırlar. 6331 sayılı Kanun kapsamında alınması gereken sağlık raporları, iş yeri sağlık ve güvenlik biriminde veya hizmet alınan ortak sağlık ve güvenlik biriminde görevli olan iş yeri hekiminden alınır. Genellikle özel hastanelerden ve devlet hastanelerinden alınabilen sağlık raporunu aile hekimlerinin verip vermediği merak edilen konular arasında. Peki, işe girişte fotoğraf, nüfus cüzdanı fotokopisi, ikametgâh örneği gibi evrakların beraberinde istenen sağlık raporu nereden, hangi sağlık birimlerinden alınabilir? İşe girişte alınan sağlık raporu ücretli mi? İşte, işe girişte istenen sağlık raporu hakkında tüm merak edilen tüm bilgiler haberimizin detayında...

İŞ İÇİN SAĞLIK RAPORU NE ZAMAN ALINIR?

Anayasanın 6331 sayılı yasasının “Sağlık Gözetimi” başlıklı 15. maddesine göre işverenler işçilerine;

1) İşe girişlerinde,

2) İş değişikliğinde,

3) İş kazası, meslek hastalığı veya sağlık nedeniyle tekrarlanan işten uzaklaşmalarından sonra işe dönüşlerinde talep etmeleri halinde,

4) İşin devamı süresince, çalışanın ve işin niteliği ile işyerinin tehlike sınıfına göre bakanlıkça belirlenen düzenli aralıklarla, yaptıkları işe uygun olup olmadığına dair sağlık raporu aldırmak zorundadır.

SAĞLIK RAPORU NEREDEN, NASIL ALINIR?

Çalışanların işe giriş sağlık raporu 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası gereğince OSGB işyeri hekimleri tarafından verilmektedir. İlgili hekim gerekli kontrolleri yaptıktan sonra çalışanın işe uygunluğunu değerlendirir ve İşe Giriş Periyodik Muayene Formu doldurarak , çalışmaya elverişlidir onayı verir. Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfında yer alan işlerde çalışacak olan işçilerin işe girişlerinde, işe uygun oldukları fiziki muayene ve laboratuvar tahlillerine dayanılarak hazırlanan OSGB sağlık raporu ile belirlenmesi zorunlu hale getirilmiştir. Bu gibi iş sınıflarında işe giriş sağlık raporu alınmadan çalışanların işe başlatılması halinde çalışan başına 1350 lira para cezası uygulanmaktadır. Çıkartılan Torba Yasa ile birlikte 10’dan daha az sayıda çalışanı bulunan ve az tehlikeli işyerleri için aile hekimlerinde ya da devlet hastanelerinde de sağlık raporu alınabilmektedir.

ÖZEL HASTANELERDEN SAĞLIK RAPORU ALINIR MI?

Özel hastanelerden sağlık raporu alınamamaktadır.  Sağlık Bakanlığı’nın 07.05.2004 tarihli 2004/67 sayılı Özel Hastanelerde Sağlık Kurulu Raporu Düzenlenmesi Hakkında Genelgesinde “Özel hastanelerde; usulüne uygun olarak teşekkül ettirilmiş olsa bile özürlü sağlık kurulu raporu, vergi muafiyeti raporu, yurt dışı tedavi raporu, maluliyet raporu, özel tertibatlı araç ithali amacıyla alınan raporlar gibi özellikli raporlar verilemez” hükmü ile özel hastanelerden sağlık raporu almanın yolu kapanmıştır.

PERİYODİK SAĞLIK RAPORU NEDİR?

Periyodik sağlık raporu, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereğince işe yeni başlayanlara ve çalışmaya devam edenlere kanun ve yönetmeliklerin belirlediği periyotlarda verilmesi gereken bir rapordur. İşe uygunluk derecesini belirleyen sağlık raporunun  işe göre süresi bulunmaktadır ve periyodik sağlık raporu şeklinde de çalışma süresi boyunca tekrarlanan ayrıca bir sağlık raporu vardır. Bu şekilde işe başlandıktan sonra da verilen periyodik sağlık raporu, ilk işe giriş sağlık raporuyla kıyaslanır.

GECE ÇALIŞABİLİR SAĞLIK RAPORU

Gece çalışma saati en geç saat 20.00’den başlamak kaydıyla en erken sabah saat 06.00’ya kadar en fazla 11 saat süren saat aralığıdır. Normal çalışma süresinin yarısından çoğu saat 20:00 ile 06:00 gece dönemine rast gelmesi gece çalışması olarak sayılır.  İşveren, gece döneminde çalışacak işçileri gece vardiyasında ya da potasında çalıştırmadan önce sağlık bakımından gece çalışmasına uygun olduklarını sağlık raporu ile belgelemek zorundadırlar. 

Ancak işyeri hekimleri işe giriş sağlık raporu verirken ya da periyodik sağlık taramasında, işin niteliğine göre gece vardiyasında çalışacaklar için ek laboratuvar tetkikleri isteyerek çıkan sonuçlara göre İşe Giriş / Periyodik Muayene Formuna  “Gece Çalışabilir“ibaresini de yazarak sağlık raporunu verir. Verilen bu işe giriş sağlık raporu veya periyodik sağlık raporu aynı zamanda Gece çalışabilir sağlık raporununda yerine geçer. Çünkü yukarıda bahsettiğimiz gibi mevzuatta Gece çalışabilir sağlık raporu için düzenlenmiş bir rapor formu bulunmamaktadır.

İŞ İÇİN SAĞLIK RAPORUNUN ÜCRETİ NE KADARDIR?

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'na göre 1 Ocak 2013 yılından itibaren işe girişlerde alınması mecburi kılınan iş için sağlık raporları, yetkili sağlık birimlerinden ücreti karşılığında alınabilmektedir.

Tek Hekim Sağlık Raporu için;

* Sağlık Bakanlığı fiyatı 50 lira olan sağlık raporunun Üniversite fiyatı ise 75 liradır.

* Sağlık Kurulu Raporu için ; Sağlık Bakanlığı fiyatı 200 lira, Üniversite fiyatı ise 300 lira şeklinde belirlenmiştir.

* İş yeri hekimlerinden temin edeceğiniz sağlık raporu ise ücretsiz olarak verilmektedir.

YORUMLAR 1
  • Hilmi Yılmaz 5 yıl önce Şikayet Et
    İşe alım ile ilgili aile hekimleri genelde vermek istemiyorlar. Özellerden daha kolay alınıyor. Ben Ankarada oturuyorum bizim orda Ankara Cerrahi Tıp Merkezi var ordan aldım. Tavsiye ederim. Gayet hızlı ve fiyatlarıda uygun bence.
    Cevapla