Akkuyu NGS kapılarını ilk kez ziyarete açtı

Türkiye'nin ilk nükleer güç santrali projesi olan ve yapımına devam edilen Mersin'deki Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS), "Açık Kapı" etkinliği kapsamında ilk kez vatandaşların ziyaretine açıldı.

GİRİŞ 06.10.2018 17:04 GÜNCELLEME 06.10.2018 17:04
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ağırladığı 3 Nisan 2018'de temeli atılan  Akkuyu NGS'de düzenlenen  etkinlik kapsamında, Gülnar ilçesinde görevli muhtarlar ile vatandaşlardan oluşan 312 kişi, otobüslerle santral sahasını gezdi.

Daha önce Rusya'da eğitim alan Türk mühendisler ve rehberler eşliğinde yapılan gezide, vatandaşlara santraldeki inşaat çalışmalarında gelinen son durum anlatıldı.

 

 

Vatandaşlar, santralin nasıl çalışacağı, ekonomiye sağlayacağı katkılar ve alınan güvenlik önlemleri konusunda da bilgilendirildi.

Gülnar Kaymakamı Mehmet Erhan Türker ve Gülnar Belediye Başkanı Ahmet Günel de santral sahasını ziyaret ederek, Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdürü Yuriy Galanchuk'tan bilgi aldı.

Galanchuk, etkinlikte gazetecilere yaptığı açıklamada, "Aktif olarak ziyaret etkinliklerini yapmaya başladık. İleride bunu sürekli olarak yapmaya devam edeceğiz. 6 ayda bir yapmayı düşünüyoruz. İnsanlarla daha çok ve daha samimi bir diyalog kurma çabasında olacağız." dedi.

"Santralin bir zararının olmadığını, güvenli olduğunu gördük"

Ziyaretçilerden 21 yaşındaki Emine Kızıl da etkinliğe küçük oğluyla birlikte katıldığını belirterek, "Santrali görmek, tanımak için geldim. Güzel bir yer, iyi olmuş. Burayı görmeyi merak ediyordum. İnşallah gerisini de bekliyoruz." diye konuştu.

Gülseren Dibek, ilk kez bir nükleer santralin alanını gezdiğini dile getirerek "Daha önce Rusya'ya ziyaret için düzenlenen bir yarışmada birinci olmuştum ama gidememiştim. Buraya geldim, gördüm. Çok güzel olmuş. İnşaat çalışmalarını, taş kırma çalışmalarını gördük. Eskiden santrallerin yakınlarında hiç yeşillik olmayacağını söylerlerdi. Öyle olmadığını gördüm. Santralin bir zararının olmadığını, güvenli olduğunu gördük." ifadesini kullandı.

Ziyaretçilerden 73 yaşındaki Mevlüt Çiftçi ise geziyi çok beğendiğini anlatarak, "Memleketimiz, milletimiz için hayırlı olsun. Ben zaten en baştan beri memlekette bu hizmetlerin olmasını istiyordum. Keşke ben de bitimini görebilsem. Her şeyi çok beğendim." dedi.

YORUMLAR 20
  • Misafir Sanatçı 5 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye Cumhuriyeti, Güneş,rüzgar,su,nükleer, ve daha nice enerji kaynaklarımız ile enerjimizi yerlileştirmeli, enerjide dışa bağımlılıktan çok acil kurtulmalıyız. Nükleer santraller o kadar tehlikeli olsaydı, şu an dünyada ve gelişmiş ülkelerinde, 436 adet aktif kullanılan, 68 adet inşaat halinde toplamda 504 adet nükleer santral olmazdı, Abd,Japon,Fransız en az bizim kadar kendi sağlığını düşünen insanlardır. Toplumlar tehlike görselerdi topraklarına yüzlerce nükleer santraller kurmazlardı. Enerji ihtiyaçtır, Türk halkı olarak her türlü enerji kaynaklarından yararlanmalıyız. Enerjide dışa bağımlılıktan en kısa sürede kurtulmalıyız...
    Cevapla
  • usame 5 yıl önce Şikayet Et
    dunyanin ekolojik sorunlarini cozmede solar sistem enerjisini cogaltmak gerek. hidro elektrik daha cok isi ve radyasyon yayacak, kurulan bolgede tarim urunlerinin uretimini artik unutun disariya ihrac edilen sebze meyveyi kim nasil alacak. En cok sebze satilan Rusya anlasma geregi santral bittiginde alimlari durduracakmis...
    Cevapla
  • Arif 5 yıl önce Şikayet Et
    Nükleer enrjiye karşı olanlar, linyit madeni için almanyanın binlerce hektarlık ormanları yok etmesine ne diyor? Enerji üretrim tesisleri arasında en temiz üretim nükleer santral ile oluyor. Sadece 1kg Uranyum ile elde edilen elektrik enerjisi için 70 ton kömür yada 140 ton odun gerektiğinden haberiniz var mı? Kaç hektar HES yapılırsa aynı elektrik üretilir? HES'lere de karşıydınız galiba. Sadece 1 nükleer reaktör 800 megawatt enerji üretebilirken aynı enerji güneş panelleri ile kaç hektarlık alanda üretilebilir. Temiz enerji denilen güneş panellerin ışığı yansıtması ile sera etkisi daha fazla artmıyor mu? Sera etkisi küresel ısınmayı arttırmaz mı?
    Cevapla
  • BAYRAKLI 5 yıl önce Şikayet Et
    Verimli bir proje ancak güneş enerjisinde unutmayalım
    Cevapla
  • Selami Ucar 5 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye' de enerji pahalı. Enerji fiyatları düştüğünde rekabetçi fiyatlarla ürünlerimizi ucuza üretecegiz.
    Cevapla
  • ben 5 yıl önce Şikayet Et
    diyosun
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle