TL'nin değeri 1980’li yıllara döndü

Bir para biriminin diğer para birimlerine karşı reel değerini ölçmeye yarayan endeks değişti. Türk Lirası’nın reel değeri, yüzde 48.6’lık devalüasyonun yaşandığı 1980’li yıllara döndü.

TL'nin değeri 1980’li yıllara döndü
TL'nin değeri 1980’li yıllara döndü
GİRİŞ 05.10.2007 11:23 GÜNCELLEME 05.10.2007 11:23
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Nilgün Karataş'ın haberi


Türk Lirası’nın reel değeri, 1980’li yıllara döndü. Merkez Bankası, enflasyonun yanı sıra en fazla dış ticaret yapılan ülkelerdeki enflasyonu da dikkate alarak hesapladığı, TÜFE bazlı reel kur endeksinin eylül verisiyle 177’yi aşması bekleniyor. Bu da yüzde 48.6’lık devalüasyonun yaşandığı 24 Ocak 1980’nin hemen öncesindeki değere ulaşıldığı anlamına geliyor.

Bir para biriminin diğer para birimlerine karşı reel değerini ölçmeye yarayan endeks, Türk Lirası’nın gücünün 24 Ocak Kararları’nın alındığı ve serbest piyasa ekonomisine geçildiği 1980’e döndüğünü gösteriyor. Merkez Bankası henüz kesin verilerini açıklamasa da yapılan hesaplar, eylül ayında Türk Lirası’nın reel değerinin Ocak 1980’den bu yana en yüksek düzeyine çıktığını, hatta yüzde 48.6’lık devalüasyonun yapıldığı 24 Ocak 1980 düzeyini aştığını ortaya koyuyor.

24 OCAK’I TEMMUZDA YAKALADI: Merkez Bankası’nın enflasyonun yanı sıra en fazla dış ticaret yapılan ülkelerdeki enflasyonu da dikkate alarak hesapladığı verilere göre, Yeni Türk Lirası (YTL), son bir yıllık süreçte hem tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) hem de üretici fiyatları endeksi (ÜFE) bazında değer kazanmaya devam etti. Geçen yılın eylül ayında TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksi 155.5 iken, aradan geçen 10 ayda 24 Ocak Kararları’nın alındığı düzeye doğru hızla yükseldi. Dolar kurunun bir günde 47 liradan 70 liraya çıktığı 24 Ocak Kararları’nın alındığı gün TL’nin reel değeri 176.4 iken, bu yılın temmuz ayında 176.9’luk seviyeye ulaşıldı.

GERİLEME KALICI OLMADI: YTL’nin reel değeri ağustos ayında 172.6’ya düşerek, mayıstan bu yana izlenen süreçte bir gerileme yaşandığını gösterdi. Ancak, açıklanan son enflasyon rakamını dikkate alarak yaptığımız hesaplama, eylül ayında bu düşüşün kalıcı olmadığını gösterdi. Üstelik eylül ayında, TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksi Merkez Bankası verilerinin yayınladığı 2000 yılından bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

BİR AYDA YÜZDE 2.66 DEĞERLENDİ: Yapılan hesaplamalara göre ağustos ayından eylül başına doların 1.30 YTL seviyelerinden 1.26 YTL seviyesine gerilemesi, YTL’nin değerinde yüzde 3.07’lik bir değer artışını gösteriyor. Bu oran, eylül ayında yüzde 1.03’lük TÜFE’den arındırılınca ortaya reel olarak yüzde 2.66’lık bir değer artışı çıkıyor. Bu artış oranı da, ağustos ayındaki 172.6’lık değere yansıtılınca ağustos ayı itibariyle YTL’nin TÜFE bazlı reel efektik döviz kuru endeksi 177’ye ulaşıyor. ABD enflasyonu ve diğer Avrupa ülkelerindeki enflasyon artışları dikkate alındığında da, bu endekste çok fazla bir oynama olmayacağı görülüyor.

YORUMLAR 5
  • yavuz selim 17 yıl önce Şikayet Et
    1-2 puan faizleri çekin bakalım ne oluyor.. -Dünyanın en yüksek faizini veren ülkesiyiz. -Merkez bankası faizi 1-2 puan düşürsün bakalım o zaman tl nin gerçek degeri ortaya çıkacak.. -dünyayı besliyoruz,dünyayı sırtımızda taşıyoruz.
    Cevapla
  • emre sak 17 yıl önce Şikayet Et
    TÜRKİYEYE ÖZEL BİR DURUM DEĞİL. tüm dünyada dolar değer kaybediyor.abd dünya piyasasına okadar çok dolar satmışki dolar bolluğu var piyasada bu yüzden daha da düşecekir. yıllardır abd para bastı bizde onları aldık şimdi herkes uyandı kimse abd nin karşılıksız bastığı doları talep etmiyor. artık dolar devri bitmiştir.eğer paranızı en azından korumak istiyorsanız altına yatırım yapabilirsiniz.
    Cevapla
  • FERAT DİCLE 17 yıl önce Şikayet Et
    maşallah. maşallah Allah nazardan saklasın.. maliye bakanının dediği bir laf vardı.. herkes vergisini düzgün verse.. bu ülkede sorun kalmayacak.. Allah nazardan saklasın.. maşallah.. umarım bozulmaz
    Cevapla
  • ismailkaya 17 yıl önce Şikayet Et
    İnanayımmı?. Herşey iyi deniyor evet çok güzel tl. değerlendi dolarla aynı ama eski esnafların anlattığı 1980li yıllardaki işler nerde hani hareket adamlar bir senede iki daire parası kazanıp bol döküm yiyip içiyorlarmış geçtim daireden inşallah batmam ne yapsamda nerden kıssam diye şaşırıyorum. Küçük esnaf olarak artık para kazanmak istiyoruz çünkü yolda kalanıda dilenciside kuran kurslarıda hep küçük esnafa geliyorlar hiç süpermarketin böyle birşey yaptığını gördünüzmü
    Cevapla
  • erdal birdane 17 yıl önce Şikayet Et
    neden diye kimse sormuyor ?. kimse neden diye sormuyor. o yıllarda mevduat faizleri % 5 , kredi faizleri % 11 lerdeydi. şimdi dünyanın en yüksek faizini veriyoruz o çok kızdığımız amerikalı kendi ülkesinde 20 yılda yapacağı karı burada 1 yılda yapıyor. ihracatçılar kan ağlıyor piyasa ölü, ülke borcu azalmak bi yana artıyor ama paramız değerleniyor hadi bakalım nereye kadar. artık yurt dışına mal satmak çok zor bi hale geldi satsakta kazanç yok sanırım işçilere yol vermekten başka çıkar yol yok. en iyisi borsaya bonoya girmek...
    Cevapla