Milyonlarca kişiye ikinci maaş geliyor! 1 Temmuz'da kesintiler başlıyor...
Çalışanlara emeklilikte ikinci maaş imkanı taşıyan Bireysel Emeklilik Sistemi'ne (BES) yaklaşık 2.7 milyon özel sektör çalışanı dahil oluyor. Maaşlarda yapılacak BES kesintileri 1 Temmuz'dan itibaren başlayacak. İşte konuya ilişkin detaylar...
2.7 milyon özel sektör çalışanı Bireysel Emeklilik Sistemi'ne otomatik olarak dahil oluyor. Çalışanların ikinci emeklilik maaşı almalarının yolunu açacak olan BES kesintileri 1 Temmuz'dan itibaren maaşlara yansıyacak. İlk etapta 10-50 çalışanı olan şirketlerin personelinin dahil edileceği BES'e 10 ve altı çalışanı olan özel sektör de 1 Ocak 2019'dan itibaren katılacak. Peki, maaaşlardan belli bir kesintinin yapıldığı BES nedir? İkinci emeklilik imkanı anlamına gelen Bireysel Emeklilik Sistemi'nin yararları nelerdir? İşte, Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) hakkında merak edilenler...
ÖZEL SEKTÖR ÇALIŞANLARI BES'TE
45 yaş altı çalışanların katılımının sağlandığı Otomatik Katılım Sistemi'nin (OKS) asıl amacı ülke genelinde tasarrufların artırılması. Otomatik Katılım Sistemi kapsamında ilk etapta 10-50 çalışanlı özel sektörün dahil edileceği BES'e, 1 Ocak 2019 itibariyle de 10 ve altı çalışana sahip olan şirketler katılacak. Önümüzdeki Temmuz ayının 1'i itibariyle maaşlarındaki BES kesintisi ile karşılaşacak olan BES'e 2 milyon 701 bin 698 özel sektör çalışanı otomatik olarak Bireysel Emeklilik Sistemi'ne dahil olacak.
1 TEMMUZ'DA NE KADAR KESİNTİ YAPILACAK?
Yapılacak kesinti, çalışanların prime esas kazancının en az yüzde 3’ü kadar olacak. Bir örnekle anlatmak gerekirse asgari ücretli bir çalışandan yapılacak kesinti en az 61 lira olacak. Her ay yapılacak bu kesintiye yani katkıya, devlet de yüzde 25 oranında teşvik verecek. Ayrıca ilk başta 1000 lira devlet katkısı sağlanacak. Çalışanların Bireysel Emeklilik'ten cayma hakkı da olacak, sisteme katılmak istemeyenler 2 ay süre içerisinde cayabilecek.
4.1 MİLYON KİŞİ BİREYSEL EMEKLİLİKTEN FAYDALANACAK
Otomatik BES kapsamında 15 Haziran itibarıyla 4 milyon 140 bin 609 çalışan bulunuyor. Sistemde çalışanların fon tutarı 2 milyar 967 milyon 859 bin 230 lira görünüyor. BES’te toplam çalışan sayısı 6 milyon 979 bin 142, fon tutarı 70 milyar 980 milyon 974 bin 273 lira olarak hesaplanıyor. Hazine'nin otomatik katılım sistemi BES'e daha fazla kişiyi dahil etmek ve projeyi geliştirmek için çalışmaları sürerken, 1 Temmuz'dan sonra 2 milyon 701 bin 698 çalışan daha BES'li olacak.
BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ (BES) NEDİR?
Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), aktif çalışanların, çalışma hayatları süresince kazançlarının bir kısmını biriktirerek emekli olmalarının ardından mevcut refah seviyesinin korunmasının amaçlandığı, Sosyal Güvenlik Sisteminin tamamlayıcısı olarak emeklilik gelirine ek bir gelir sağlayan özel emeklilik sistemidir. 45 yaşın altında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan kamu ve özel sektör çalışanlarının tamamını kapsamaktadır. Gönüllü katılım esasına dayanan bir sistem olmakla birlikte, Türkiye’de yapılan düzenleme ile 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren zorunlu hale gelmiştir. Sistemde en az 10 yıl kalarak ve 56 yaşını tamamlayarak emekliliğe hak kazanabilirsiniz.
Emekliliğe hak kazandığınızda üç farklı emeklilik seçeneği sunuluyor;
– Birikimlerinizi toplu olarak alabiliyorsunuz.
– Tercihleriniz doğrultusunda bir geri ödeme planı dahilinde programlı olarak ya da yıllık gelir sigortası ürünü satın alarak.
– Veya hesabınızdaki tutarı belirtilen seçenekler arasında paylaştırabilirsiniz.