Türkiye'ye saldıranlara 'büyüme şamarı' geliyor!

Pazartesi günü 2018 yılının ilk çeyrek büyümesi açıklanacak. Anelistler yüzde 6 ila 8 arasında büyüme beklerken, Türkiye'nin üzerinde kur ve not oyunu yapanlara tokat gibi cevap gelecek.

Türkiye'ye saldıranlara 'büyüme şamarı' geliyor!
Türkiye'ye saldıranlara 'büyüme şamarı' geliyor!
GİRİŞ 10.06.2018 10:14 GÜNCELLEME 10.06.2018 10:17
Bu Habere 37 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçimden sonra olağanüstü hali kaldırabileceklerini açıklamasını yaptığı gece kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, 17 bankanın kredi notunu düşürdü. Moody's 11 Türk şirketini ise izlemeye aldı. Tetikçi kurumun hedef aldığı şirketler sağlam bilançoları, yüksek karlılıkları ve borsadaki işlem yoğunluklarıyla dikkat çekiyor.

BÜYÜME ŞAMARI GELİYOR

 

 

Kredi derecelendirme kuruluşları saldırsa da Türkiye rekor büyüme oranlarıyla yoluna devam ediyor. Büyüme, ihracat ve istihdamda geçen yıl ortaya konulan performansın bu yıl da süreceğini gösteren güçlü veriler var. Geçen yıl yüzde 7,4’lük büyüme ile önemli bir çıkış yakalayan Türkiye’nin, yarın açıklanacak ilk çeyrek büyümesinin de yüzde 7 civarında gelmesi bekleniyor. Şimdiye kadar açıklanan birçok beklenti anketinde büyüme beklentisi 7 ve üzerinde görünüyor.

ABD’nin yüzde 2,2 büyüdüğü, Avrupa Birliği büyümesinin yüzde 2,4’te kaldığı, İngiltere’nin ise yüzde 1,2 büyüdüğü ilk çeyrekte Türkiye’nin yüzde 7 civarında büyüme kaydedecek olması, Türkiye’de ucuz soygun beşinde olan çevrelerin heveslerini kursaklarında bırakacak gibi duruyor.

ANKETLER “YÜZDE 6-8 ARASINI GÖSTERİYOR

Türkiye’nin ilk çeyrek büyümesine ilişkin beklentiler yüksek. Anadolu Ajansı’nın anketine katılan ekonomistler, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYH) birinci çeyrekte yüzde 6,9 artmasını bekliyor. Ankete katılan 19 ekonomistin ilk çeyrek büyüme beklentileri en yüksek yüzde 8, en düşük ise yüzde 6 oldu. Reuters'ın 14 ekonomistin katılımı ile yaptığı ankete göre ilk çeyrek beklentileri yüzde 6-8 aralığında yer alıyor. Ankete katılanların ortalama büyüme beklentisi ise yüzde 7.

OVP HEDEFİNİN ÜZERİNDE

Hükümetin duyurduğu Orta Vadeli Program'da büyüme hedefleri 2018, 2019 ve 2020 yılı için yüzde 5.5 seviyesinde bulunuyor. Bu yıl özellikle istihdam teşvikleri ile Kredi Garanti Fonu’nun büyümeye ciddi destek vermesi bekleniyor. Türkiye Gayri safi yurtiçi hasılasının bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 7 büyüme kaydetmesinde en önemli katkıyı sanayi üretimi vermesi bekleniyor. Büyümenin en önemli göstergelerinden sanayi üretimi ilk çeyrekte yüzde 9.8 artarak güçlü büyümenin bu dönemde de devam ettiğini ortaya koymuştu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) birinci çeyrek GSYH verilerini yarın saat 10:00'da açıklayacak.

Suçüstü oldular

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Moody's'in 17 Türk bankasının kredi notunu düşürmesini sert bir dille eleştirdi. Denizli Sanayici Tüccar ve İş Adamları Platformunun önceki akşamki iftar programında konuşan Zeybekci, derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’ye karşı oynadığı oyunun hiçbir zaman bu kadar belirgin bir şekilde olmadığını vurguladı. Derecelendirme konusunda Türkiye’ye farklı muamele yapıldığını dile getiren Zeybekci, “Bu yaptıkları suçüstü yakalanmaktır, kendini açık etmektir. Bir anda ışıklar yandı, orta yerde dımdızlak elinde torba ile hırsızlık yaparken yakalanan gibidir” diye konuştu.

SEN NASIL UZMANSIN?

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, kriter olarak aldıkları Türkiye'de takibe düşen toplam kredilerin milli gelire oranının yüzde 1,5 olduğunu vurguladı. Bunun inanılmaz, iyi bir rakam olduğunu belirten Zeybekci, "Bu İngiltere'de yüzde 2,5. En iyilerini veriyorum, bazı ülkeleri geçiyorum, Almanya'da yüzde 2, Hollanda'da yüzde 5, İtalya'da yüzde 10, Yunanistan'da yüzde 55. Onların bankalarına ekselansları henüz daha bir şey demediler. Türkiye'ye oynanan oyun bu kadar belirgin bir şekilde olmamıştı. Sen inandırıcı bir kurum olsan Türkiye'nin geçen yıl büyümesini 4 defa yukarı yönde revize ettin de 5'inci de bile tutturamadın. Sen nasıl uzmansın?" diye sordu.

TÜRKİYE’NİN ESKİSİ GİBİ EL AÇMASINI İSTİYORLAR

Türkiye ile bazı Avrupa ülkeleri arasında kredilerle ilgili kıyaslama yapan Zeybekci, şunları kaydetti: “Not düşürdüğü bankacılık sektörünün sermaye yeterlilik rasyosu, kamu bankalarında yüzde 14,9; özel sektör bankalarında yüzde 15,7. Peki senin koyduğun baraj ne? ‘Yüzde 8 olmalı’ demişsin. Türk bankaları yüzde 15'in üzerinde, iki katı kadar. İşte suçüstü yakalanmak budur. İstiyor ki yine eski günler olsun, istiyor ki Türkiye yine eskisi gibi el açsın.”

YORUMLAR 37
  • ÖZTÜRK 5 yıl önce Şikayet Et
    Ülkem batsada aynı kaptanla reisle batsın bir imam hatipli olarak gaspedilen haklarımızı vereni yapılan yolları sağlık hizmetini daha neler neler nankör olmak lazım ülke tarihinde yapılmayanlar yapıldı inkar eden beter olsun daha ne istiyorlar senden RTE
    Cevapla
  • Galip 5 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye nin bu ekonomi tetikçilerine uluslar arası mahkemelerde milyarlarca dolar dava açma hakkı var.Ayrıca bunlara üyeliğini bitirme hakkı var.Bunlar niye yapılamıyor.
    Cevapla
  • misafir 5 yıl önce Şikayet Et
    bizde bi laf var modys ve onun gibi kurumlar it ürür kervan yürür hadi baska kapiya
    Cevapla
  • sırdar 5 yıl önce Şikayet Et
    TÜRK milletinin alım gücünü anlamak için sokağa bakmak yeterli eskiden orta gelirli kısım 10-20 bin tl arası araba binerken şimdi 50-60 bin bandındaki arabalara biniyor iki kişi çalışılan bir hanede artık her aile evini krediylede olsa alabiliyor bundan 10-15 sene evvel kredi için başvurduğumuzda ya iki kefil yada memur kefil istiyordu bankalar şimdi kendileri arıyorlar almıyanı neredeyse dövecekler piyasaya güven varkı bankalar artık her önüne gelene kredi verebiliyorlar bizim milletimiz önceleri başımı sokacak 1 odada olsa evim olsun derken şimdi 170-180 m2 evler yani 400-500 bin tl lik evler alıyorlar bu nasıl ekonomi kötü oluyor biri bunu izah edebilirmi
    Cevapla
  • ALİ 5 yıl önce Şikayet Et
    Canım hayat pahalı o yüzden fiyatlar artıyor O arabalar gelişmiş ülkelerde müzeye kalkarken bizde fiyatları artıyor aynı zamanda vergi oranları çok yüksek Ayrıca nam olsun kar olmasın halkımızın yaşam biçimi Tüm mal varlığı kadar cep telefonuna para veren adam var bu ülkede
    Cevapla
  • nurullah19 5 yıl önce Şikayet Et
    Bu kadar devasal yatırımların yapıldığı türkiyemizin büyüme trendi 10' un altında olmamalıdır. çünkü bu yatırımların devamı yapılıyor ve artırılarak yapılıyor olmasıdır.Aslında bu türkiyenin kendikendine bir nevi güvenidir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle