Kiracılar dikkat! Sözleşmede bu ifade varsa...

Kiralık konut piyasasında üniversite kayıtları ve tayinlerle hareketlilik arttı. Kiracıları bekleyen en büyük risklerden biri depozito oldu. Uzmanlar sözleşmelerdeki kelime değişikliklerine dikkat edilmesini söylüyor.

GİRİŞ 29.08.2026 09:48 GÜNCELLEME 29.08.2026 11:35
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Yazın sona ermesiyle beraber okulların kayıt sürecinin başlaması ve tayinler ev değişimlerini beraberinde getirdi.  Ancak yeni ev tutulurken kiracıların ileride mağduriyet yaşamaması için belli noktalara dikkat etmesi gerekiyor. Özellikle depozito iadesi yaşanan sorunların başında yer alıyor.

Tüm Emlak Danışmanları Birliği (TEDB) Genel Başkanı Hakan Akçam bu konuda ileride sorun olmaması için kira sözleşmesinin depozito kısmına tutar yerine ‘kira bedeli’ ifadesi yazılması gerekliliğini hatırlattı.

10 soruda kiracı ev sahibi anlaşmazlığı | TRT Haber Foto Galeri

SÖZLEŞMEYE "KİRA BEDELİ" YAZDIĞINDA GÜNCEL KİRA BEDELİ SAYILIR

Akçam, depozitonun miktar olarak Türk lirası cinsinden yazıldığında zamanla enflasyon karşısında eridiğini, ancak sözleşmeye bir veya iki ‘kira bedeli’ olarak işlendiğinde evin boşaltılması aşamasında güncel kira değeri üzerinden iade alınabileceğini kaydetti.

Sözleşme sürecinde ev sahibiyle yüz yüze görüşülmesinin veya resmî vekaletname istenmesinin altını çizen Akçam, yasal kira artış oranlarının kontrata açıkça eklenmesi ve ödemelerin mutlaka banka üzerinden yapılması gerektiğini hatırlattı.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
Hakan Erdi Uludağ Haber7.com - Haber Editörü
Haber 7 - Hakan Erdi Uludağ

Editör Hakkında

1998 yılında İstanbul'da doğdu. Maltepe Üniversitesi Gazetecilik bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Gazetecilik kariyerine üniversite yıllarında okurken başladı. 4 yıldır aktif olarak Gazetecilik kariyerini sürdürüyor. Meslek hayatına Kanal 7 Medya Grubu'na bağlı Haber7.com'da 'Editör' olarak devam ediyor.
YORUMLAR 10
  • misafir 1 ay önce Şikayet Et
    Depozito farkını da ödemeli 5 yıl sonra değeri kalırmı ilk verdiğinin
    Cevapla
  • ......... 1 ay önce Şikayet Et
    Depozito genellikle kiracının kiraladığı eve verdiği zararı karsilamamalari ihtimaline karşıaliniyir diyelimki ev 3 yıl önce kiraya verilmiş ve o dönemde ev sahibi kiracıdan aldığı depozito kiraya göre ve o dönemde verilecek zarari karsilamasina gire depozito alınıyor ana kiracı 3 yıl sonra evden çıksa aynı depositilo 3 yıl sonra zararı karsilamiyor kiracida güncelleme varsa....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle