Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), faiz oranları ile ilgili kararını açıkladı. TCMB faiz oranlarını 1.25 puan artırdı ve yüzde 17.75'e çıkardı. Faiz artışı piyasa beklentilerinin üzerinde geldi. Kararın ardından dolar ve Avro geriledi.

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
GİRİŞ 07.06.2018 13:57 GÜNCELLEME 07.06.2018 15:08
Bu Habere 136 Yorum Yapılmış

Merkez Bankası, bir ay içerisindeki ikinci faiz artışını da yaptı. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısının ardından yapılan açıklamada faizlerin yüzde 16.50'den yüzde 17.75'e çıkarıldığı belirtildi. 

DOLAR VE EURO DÜŞTÜ, BORSA YÜKSELDİ

 

TCMB faiz kararı öncesi dar bantta hareket eden dolar/TL, faiz kararı sonrası sert bir şekilde düşüşe geçerek 4,58'den 4,4566'ya kadar geriledi. Dolar/TL saat 14.25 itibarıyla önceki kapanışa göre yüzde 1,7 azalışla 4,4760'tan, avro/TL yüzde 1,3 değer kaybıyla 5,2960'tan ve sterlin/TL de yüzde 1,6 düşüşle 6,0130'dan işlem görüyor. 

Döviz kurlarındaki gerileme ve banka pay piyasalarında yoğunlaşan alımlardan bulduğu destekle hızlı yükselen BIST 100 endeksi ise 98.628,74 puana kadar çıktı. Endeks şu dakikalarda önceki kapanışa göre yüzde 1,9 primle 98.500 puanda dengelendi.

Düşüş altında da yaşanıyor. Altının gramı 186,02 TL'yi görmesinin ardından şu an yüzde 1,53 düşüşle 187,02 TL seviyesinde bulunuyor. 

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyette dengelenme eğilimine işaret etmektedir. Dış talep gücünü korurken iç talep daha ılımlı seyretmektedir.

Enflasyondaki yükselişte temelde maliyet yönlü gelişmeler etkili olmaktadır. Bununla birlikte, fiyat artışlarının alt kalemler bazında genele yayılan bir nitelik gösterdiği dikkat çekmektedir. Talep koşullarındaki ılımlı görünüme rağmen enflasyon ve enflasyon beklentilerinin bulunduğu yüksek seviyeler fiyatlama davranışları üzerinde risk oluşturmaya devam etmektedir. Bu çerçevede Kurul, fiyat istikrarını desteklemek amacıyla parasal sıkılaştırmanın güçlendirilmesine karar vermiştir.

"SIKI DURUŞ SÜRECEK"

Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir.

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.

DEĞİŞİKLİK BEKLENMİYORDU

AA Finans'ın PPK toplantısına ilişkin gerçekleştirdiği ankete katılan 22 ekonomistin 12'si bir hafta vadeli repo ihale faiz oranında (politika faizi) değişiklik beklemezken 10 ekonomist ise politika faiz oranında 50 ila 100 baz puanlık artış öngörüyordu.

DAHA ÖNCEDEN NE YAPMIŞTI?

TCMB, 23 Mayıs'ta gerçekleştirdiği ara PPK'da, geç likidite penceresi (GLP) borç verme faiz oranını 300 baz puan artırmasının ardından 28 Mayıs'ta yaptığı açıklama ile sadeleşme adımı atmıştı. TCMB, para politikası operasyonel çerçevesine ilişkin sadeleşme sürecinin tamamlanmasıyla 1 Haziran'dan itibaren bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının Merkez Bankasıpolitika faizi olacağı ifade edilmiş ve bu kapsamda politika faizi yüzde 16,50'ye çekilmişti.

YORUMLAR 136
  • suleyman d 5 yıl önce Şikayet Et
    Ben olsam doları düşüremeyen faizi düşürürüm! Madem işe yaramıyor başka bir çözüm aramak gerekir! Mesela üreterek dolayısıyla ithalattan çok ihracat yaparak cari açığı ve enflasyonu düşürmek gibi!
    Cevapla
  • HalitBinVelit 5 yıl önce Şikayet Et
    Kapitalist sistem içinde Doları ancak bu kadar seviyelere çekebilirsiniz?.
    Cevapla
  • HalitBinVelit 5 yıl önce Şikayet Et
    Seçime kadar Dolar bu sevilerde gider demiştim ve öyle gidiyor..sonrası; Kimse elinde Döviz tutmasın? Türkiye üzerinde oyun oynayanlar çok büyük darbeler geliyor!.
    Cevapla
  • Muhammed 5 yıl önce Şikayet Et
    %30 yükselmesi normal % 1 düşmesi sert .
    Cevapla
  • Abijim 5 yıl önce Şikayet Et
    Reis ekonomiyi bilmiyor bu kesin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle