Bakan duyurdu: Gerçekleştiğinde Türkiye'nin...

Yerli ve milli imkanlarla üretilecek savaş gemisinin satışında son aşamaya gelindi. Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli "Gerçekleştiğinde Türkiye'nin tek kalemde en büyük savunma ürün ihracatı olacak. Fiyatı, Türkiye'nin toplam tarım ürünleri ihracatının neredeyse yüzde 25'ine tekabül ediyor" dedi.

GİRİŞ 04.06.2018 11:30 GÜNCELLEME 04.06.2018 23:52
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

Canikli, milletin ve vatanın savunmasında yerli ve milli silah sistemlerine, mühimmatta sahip olmanın önemine değindi. 

 

Türkiye'nin sınır ötesindeki başarılı operasyonlarını kendi imkan ve kabiliyetleriyle yapabilir hale getirdiğini belirten Canikli, şunları söyledi:

"Zeytin Dalı Harekatı'nı, yüzde 91 yerli ve milli imkanlarla geliştirilen ve üretilen kara mühimmatıyla gerçekleştirdik. Kara harekatında kullanılan mühimmatın yüzde 97'sini, hava harekatında kullanılan mühimmatın yüzde 98'ini milli imkanlarımızla üretme kapasitesine sahibiz. Özellikle mühimmatlarda kullanılan birkaç kritik malzeme var yurt dışından tedarik ettiğimiz. Onların da yerli imkanlarla üretilmesi noktasında yoğun çalışmalarımız var. Son aşamaya geldik. İnşallah gelecek yılın temmuz ayına kadar o kritik, hassas malzemeleri de yerli imkanlarla, kendi insanımızın kapasitesiyle üretmiş olacağız." 

Canikli, Milli Gemi (MİLGEM) Projesi kapsamında hayata geçirilen yerli tasarım gemilere de dikkati çekerek, "Şu anda dördü havuzlandı, beşincisinin inşaatı devam ediyor, altı, yedi ve sekizin de inşaatına önümüzdeki günlerde başlanacak." diye konuştu.

Türkiye'nin savunma sanayisi alanında artık sadece kendi ihtiyaçlarını karşılamakla kalmadığının altını çizen Canikli, şöyle konuştu:

"Dünyanın birçok ülkesine anahtar teslim MİLGEM üretebiliyoruz. Birkaç tanesi hariç bütün silah sistemleri ve komuta kontrol yazılımlar dahil olmak üzere hepsini yerli ve milli imkanlarla sağlayıp anahtar teslim olarak satabiliyoruz, başka ülkelere gönderebiliyoruz. Hem ciddi bir gelir sağlıyor hem de yeni ürünlerin geliştirilmesi için ciddi bir finansman altyapısı oluşturuyoruz. Bundan sonra genel olarak başka ülkelerin savunma sistemlerine bağımlılığımız büyük oranda ortadan kaldırılmıştır. Daha çok yapacak şeylerimiz var ama 15-20 yıl öncesine kıyasla Türkiye bu anlamda gerçekten bir devrim yaptı. 2002 öncesinde sahip olduğumuz silah, sistem ve mühimmatı yan yana koyduğunuzda üçü, beşi geçmez, onlar da çok teknoloji içermeyen ürünlerdi ama bugün Türkiye'nin birçok ürünü dünyada talep ediliyor. Mesela insansız hava araçları... Dünyanın sahip olduğu teknolojiyi bu alanda yakalamış durumdayız ve birçok ülke bunları bizden satın almak istiyor. Satın almak için zaman zaman bizden arabulucu olmamızı da talep ediyorlar. Yurt dışına yaptığımız gezilerde bunu gördük."

Fırtına satışına Almanya engeli

Savunma sanayisinin bir diğer yerli ürünü Fırtına obüslerine dikkati çeken Bakan Canikli, söz konusu obüslerin Zeytin Dalı Harekatı'nda başarıyla görev yaptığını hatırlattı. 

Fırtına obüslerinin tüm aksamlarının, sistemlerinin yerli, sadece motorlarının Alman menşeli olduğunu belirten Canikli, "Onun üçüncü ülkeye ihracatı gündeme geldi ama Almanya, motoru kendisi ürettiği için ihracatına izin vermedi. Bu nedenle biz Fırtına obüsünü üçüncü ülkelere satamadık, ihracatını yapamadık. Şimdi ama az kaldı. Önümüzdeki kısa zaman içinde motorunu da yerli ve milli imkanlarla üreteceğiz, bu alandaki dışa bağımlılığımızı büyük oranda ortadan kaldıracağız." ifadelerini kullandı. 

Canikli, en kritik parçalar başta olmak üzere tüm kara, deniz ve hava sistemlerinin yerli ve milli imkanlarla üretilmesinin zorunluluğunu dile getirerek, "En son geliştirdiğimiz seyir füzesi var SOM, 250 kilometre menzilli. Bir sonraki hedefimiz 800 kilometre menzilli olanı üretmek. Onunla ilgili çalışmalar devam ediyor." dedi.

"Son aşamaya gelindi"

SOM seyir füzesine de ciddi talebin olduğunu vurgulayan Canikli, savunma sanayisi ürünlerinin ekonomiye önemli girdisinin olduğunu söyledi.

Canikli, "Şimdi bir ülkeyle görüşmelerimiz var, son aşamaya geldi. 4 anahtar teslim MİLGEM korveti üretimi ve satışı için. İnşallah gerçekleştiğinde Türkiye'nin tek kalemde en büyük savunma ürün ihracatı olacak. Fiyatı, Türkiye'nin toplam tarım ürünleri ihracatının neredeyse yüzde 25'ine tekabül ediyor." diye konuştu. 

Türkiye'nin stratejik önemine dikkati çeken Nurettin Canikli, "Bizim amacımız sadece insanımızın huzur, mutluluk içinde müreffeh ortamda yaşamalarını sağlamak. Bütün bunları kendimizi savunmak için yapıyoruz. Başka bir amacımız yok. Hiçbir şekilde ne başka bir ülkenin toprağında, menfaatinde gözümüz var ne de öyle yayılmacı bir amacımız var. Sadece kendi topraklarımızda Türk milletinin huzur, barış içinde yaşamasını temin etmeye çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 18
  • Yörük GURD 6 yıl önce Şikayet Et
    Durmak yok , yola devam !
    Cevapla
  • İnanan 6 yıl önce Şikayet Et
    Bize nükleer denizaltı da gerekiyor uzun menzilli balistik füze Hisar milli hava savunma füzelerinin seri üretime geçmeli Acilen bize 5. Nesil savaş uçağı gerekiyor örneğin su 57 Rus uçağı gibi en az 100 tane laser silahları robot askerler nükleer piller gibi
    Cevapla
  • algı ve yanılma 6 yıl önce Şikayet Et
    Sadece 4 firkateyn ile tarim iharacatin 4 de 1 kadar para kazanacaksak ne mutlu anlaşilan gelecekde savunma sanayimiz tekbasina Türkiyenin ekonomik açigini kapatacak gibi duruyor ALLAH C.C. Bin şükürler olsun bu kalkinmanin tam bagimsizligin güclü devlet millet ordu demektir özümüze dönmekdir yahudinin ABD nin ben yaptım oldu anlayisinin bitecegi mazlumun ümitle bekledigi devlet demektir HAMDOLSUN
    Cevapla
  • Deruni 6 yıl önce Şikayet Et
    Dikkatli okuyun, Fırtına obüslerinin motorları Almanya üretimli olunca diğer ülkelere ihracatını yapamadık. Acilen motorlarının da yerli üretim olması lazım ilerde savaş olsa bize de sıkıntı çıkar. Bu kadarı yapıldıysa gerisi de olur ben inanıyorum.
    Cevapla
  • reco 6 yıl önce Şikayet Et
    milgem gemilerini Pakistan ve suudlar istiyordu,suudlara guvenilmez ama Pakistan ordusunun bu gemilere ihtiyacı cok...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle