D2 belgesi nedir? D2 belgesi neden gereklidir? 2018 cezası ne kadar?

D2 belgesi belirli bir tarifeye mecbur kalmadan yolcu taşıyabilme yetki belgesidir. Bu yetki Belgesi Ulaştırma Bakanlığı tarafından çıkarılan, taşımacılık yapan her şirkete ve firmanın almasının zorunluluk dayattığı bir belgedir. Peki D2 belgesi neden gereklidir? 2018 D2 belgesi bulundurmama cezası ne kadar?

D2 belgesi nedir? D2 belgesi neden gereklidir? 2018 cezası ne kadar?
D2 belgesi nedir? D2 belgesi neden gereklidir? 2018 cezası ne kadar?
GİRİŞ 02.07.2018 13:56 GÜNCELLEME 02.07.2018 13:56

A, B, C, D, K gibi harflerle temel kategorilere bölünen bu belgeler, verildikleri kişi ya da şirketin hangi araçla neyi taşıyabilme yetkisi olduğunu gösterir. D kategorisindeki yetki belgesi belirli şartları sağlayan araçlara sahip şirketlere, insan taşımacılığı yapmak için gereken yetkiyi verir. D2 yetki belgesi ise taşıma sırasında tarife uygulanamayacağının göstergesidir. D2 belgesi, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından şehir içinde taşımacılık görevini gerçekleştirmek isteyen gerçek ve tüzel kişilere verilmektedir. D2 yetki belgesiyle birlikte belirli zaman tarifesine uymaksızın seferler düzenlenebilmektedir. Güzergah boyunca aynı yolcu grubunun taşınması, kapalı kapı seferler ya da mekik seferler şeklinde taşıma, D2 belgesi ile yapılabilmektedir. Peki D2 belgesi (yetki belgesi) nedir? D2 belgesi nasıl alınır? D2 belgesi sorgulama nasıl yapılır? D2 yetki belgesi bulundurmama cezası ne kadar gibi soruların yanıtları haberimizde. İşte detaylar...

D2 YETKİ BELGESİ NEDİR?

Belirli bir zaman tarifesine uymaksızın yolcu durumuna göre 'arızi' sefer düzenleyerek taşıma yapacaklara, önceden gruplandırılmış yolcuları bir hareket noktasından alıp aynı hareket noktasına götürmek ve/veya getirmek suretiyle mekik sefer düzenleyerek taşıma yapacaklara verilir. D2 yetki belgesi almak için başvuranların, gerçek kişiler ile taşıma kooperatifleri dahil tüzel kişilerin, kendi adına kayıt ve tescil edilmiş sürücüsü dahil en az 25 koltuk kapasiteli özmal ticari otobüs olmak üzere toplam 100 adet koltuk kapasitesi ile 30 bin Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesine sahip olmaları şarttır.

Ancak, uluslararası yolcu taşımalarında beş yaşından büyük olmamak kaydıyla, sürücüsü dahil 25 koltuk kapasitesinden daha düşük,en az 9 Koltuk kapasitesine sahip ve insan taşımak için imal edilmiş bulunan her türlü motorlu ticari taşıtlar B türü yetki belgelerinin taşıt belgelerine özmal olarak kaydedilebilir. Bu taşıtlar asgari kapasite hesabında ve sözleşmeli taşıt kullanım oranlarında dikkate alınmaz.

D2 YETKİ BELGESİ NASIL ALINIR?

D2 yetki belgesi Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından verilen bir belge olduğu için başvurular da buraya yapılır. D2 belgesi için başvuru yapmadan önce gerekli şartları sağlayıp sağlamadığınızdan emin olmalısınız.

- 2018 itibarıyla D2 yetki belgesi alabilmek için taşımada kullanılacak araçların 10 yaşından küçük olması gerekir. Belgeyi aldıktan sonra geçerlilik süresi boyunca bu şart sağlanmalıdır. Kısacası 10 yaşını dolduran araçlar D2 belgesi gerektiren işlemlerde kullanılmamalıdır.

- Yetki belgesinin istendiği araçların koltuk kapasitesi en az 75 olmalıdır. Buna eklenecek koltuk sayısında herhangi bir üst sınır bulunmaz.

- Tarifesiz yolcu taşınması sırasında aracın ait olduğu şirketin yetki belgesi olması yeterli değildir. Aracı kullanan kişi ya da kişilerin D2 yetki belgesine sahip araçları kullanabileceklerine dair mesleki yeterlilik belgesine sahip olmaları gerekir.

- Kullanılması planlanan aracın üzerinde şirkete ait logo, kısaltma, ünvan vb. mutlaka yer almalıdır.

Bu şartları taşıdığınıza eminseniz gerekli belgeleri topladıktan sonra bulunduğunuz ildeki T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı İl Müdürlüğü’ne giderek başvurunuzu yapabilirsiniz.

D2 BELGESİ BAŞVURU İŞLEMLERİ NASIL YAPILIR?

- Yetki Belgesi Başvuru Formu ve Taşıt Kartı İşlem Başvuru Formu. (Temsil ve İlzama Yetkili Kişilerce İmzalanacak.)(Alize Müşavirlik Hazırlar)

- Ticaret Sicil Gazetesi(Kuruluş, İştigal, Sermaye ve Temsil İlzamı Belirtir) Aslı veya Onaylı Örneği.

- (İştigal: Karayolu Taşıma Yönetmeliği Kapsamındaki faaliyetlerde bulunmak veya Karayoluyla Şehirlerarası Eşya Taşımacılığı yapmak) Faaliyet belgesinde Nace kodu uygun olacak

- Temsil ve İlzama Yetkili Kişilerin İmza Sirküsü (Noter Onaylı)

- Sahip/Ortaklar ve Yöneticilere ait T.C.Kimlik Numarası (A.Ş. ve Kooperatiflerde sadece Yönetim Kurulu ve Müdürlere ait olan) Nüfus cüzdan suret ve fotokopileri

- Sahip/Ortaklar ve Yöneticilere ait Cumhuriyet Savcılığından Alınmış Adli Sicil Belgesi. .(A.Ş. ve Kooperatiflerde sadece Yönetim Kurulu ve Müdürlere ait olan)

- Merkez İş yerinin Bulunduğu Yerin Kira Sözleşmesi veya Mülkiyet ise Tapu Fotokopisi.

- Ticaret Odası Faaliyet Belgesi veya Esnaf ve sanatkarlar odası faaliyet Belgesi

- Adına Kayıtlı, Geçerli Araç Muayenesi Yapılmış Taşıt/Taşıtların Motorlu Araç Trafik ve Tescil Belgesi Örnekleri.(Taşıtlar Ticari Olacak.)

- Kayıtlı Olduğu Vergi Dairesinden Alınmış Mükellefiyet Yazısı.

- Taşıtlara ait motorlu araç trafik ve tescil belgesi örnekleri (8 yaşından büyük olmayan yolcu taşımak için imal edilmiş en az 9 koltuk kapasiteli özmal ticari otobüs olmak üzere toplam 75 koltuk kapasitesine sahip olunması zorunludur)

- Taşıtlara ait “Zorunlu Karayolu Taşımacılık Mali Sorumluluk Sigortası” ve “Karayolu Yolcu Taşımacılığı Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigortası” poliçelerinin asılları

- Belge harcı 19,414 TL Araç kart bedeli 63 TL

D2 YETKİ BELGESİ SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Belgelerinizi toplayıp teslim ettikten sonra D2 yetki belgenizin çıkıp çıkmadığını öğrenmeniz muhtemelen biraz zaman alacaktır. Yetki belgesi başvurunuzun ne durumda olduğunu öğrenmek için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın bilgi edinme servisine mail yoluyla başvurabilirsiniz. Ama yasal cevap verme süresi 15 iş günü olduğu için bu şekilde sorgulama yapmak da bir hayli uzun sürebilir.

Artık e-devlet üzerinden başvuru yaptığınız yetki belgesinin çıkıp çıkmadığını ya da sahip olduğunuz belgenin kaç gün geçerliliği kaldığını görebilirsiniz. Bunun için ihtiyacınız olan tek şey PTT’den, nüfus cüzdanınızla 5 TL karşılığında alabileceğiniz e-devlet şifresi. Bu şifreyi kullanarak sisteme giriş yaptıktan sonra aşağıdaki linki kullanarak D2 belgenizi sorgulayabilirsiniz.

D2 YETKİ BELGESİ BULUNDURMAMA CEZASI NE KADAR?

2018 yılı yeni düzenleme ile birlikte;

- Taşıtlarını yasa dışı faaliyetler için kullandıran D2 belge sahiplerine ilk tespit için 50 uyarı cezası verilecek.

- Bu uyarılar 3 bin lira yatırılarak kaldırılabilecek.

- 1 yıl içinde iki defa aynı ihlali yaptıkları tespit edilirse, yetki belgeleri iptal edilecek ve aynı faaliyeti 2 yıl boyunca yapmaları yasaklanacak.