Merkez Bankası'ndan kritik karar!

Merkez Bankası yazılı bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada "Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı Merkez Bankası politika faizi olacaktır; bu oran, mevcut fonlama faizine (% 16.50) eşitlenecektir" denildi. Açıklama sonrası 4.65 seviyesinin üstünde olan dolar kuru 4.61'in altına geriledi.

Merkez Bankası'ndan kritik karar!
Merkez Bankası'ndan kritik karar!
GİRİŞ 28.05.2018 12:30 GÜNCELLEME 28.05.2018 13:22
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), para politikasının yeni operasyonel çerçevesine ve geçiş  sürecine ilişkin teknik ayrıntıları duyurdu.
 
Duyuruda, para politikası operasyonel çerçevesine ilişkin sadeleşme  sürecinin tamamlandığı belirtilerek, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının  Merkez Bankası politika faizi olacağı bildirildi.
 
Merkez Bankası gecelik vadede borçlanma ve borç verme oranlarının, bir  hafta vadeli repo ihale faiz oranına kıyasla eksi/artı 150 baz puanlık bir marjla  belirleneceği aktarılan duyuruda, "Para Politikası Kurulunca söz konusu faiz  oranları ayrıca ilan edilmeyecektir." denildi.
 
Duyuruda, fonlamanın haftalık vadeye kaydırılması için bir haftalık  geçiş sürecinin öngörüldüğü bilgisi verilerek, şunlar kaydedildi:
 
"Bu süreçte, ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin mevcut para  politikası duruşuyla uyumlu gerçekleşmesi amacıyla 7 Haziran 2018'e kadar (dahil)  gecelik borç verme ve Geç Likidite Penceresi (GLP) faiz oranları yüzde 16,5 olarak uygulanacaktır. Bir  hafta vadeli repo ihaleleri miktar ihalesi yöntemiyle düzenlenecek, her bir  bankanın verebileceği toplam teklif tutarı ilan edilen ihale tutarının en fazla  yüzde 30'u kadar olabilecektir. Günlük repo ihale miktarı belirlenirken ikincil  piyasa gecelik faiz oranları ortalamasının bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı  civarında oluşması hedeflenecektir."

 

 

"GÜN İÇİ LİMİT UYGULAMASI MEVCUT ŞEKLİYLE DEVAM EDECEK"
 
Duyuruda, bankaların ihtiyaç duymaları halinde Merkez Bankası  bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ile BIST bünyesindeki Repo-Ters Repo ve  Bankalararası Repo-Ters Repo Pazarlarında Merkez Bankası borç verme faiz  oranından borçlanabileceği, likidite fazlalığı oluşması halinde ise limitsiz  olarak Merkez Bankası borçlanma faiz oranından Merkez Bankasına borç verebileceği  bildirildi.
 
Tüm katılımcıların, Hazine Müsteşarlığı Varlık Kiralama Anonim Şirketi  (HMVKŞ) tarafından ihraç edilen TL cinsi kira sertifikası karşılığında, borç  verme faiz oranı üzerinden kotasyon yöntemiyle gerçekleştirilen gecelik vadeli  repo imkanından yararlanabileceği vurgulanan duyuruda, şu ifadelere yer verildi:
 
"Merkez Bankası bünyesindeki Bankalararası Para Piyasasında bankaların  borç alabilme limitleri 18 Temmuz 2016 tarihi öncesinde geçerli olan limitlerine  eşit olacaktır. Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik  vadede gerçekleştirilebilecek GLP işlemlerinde uygulanacak Merkez Bankası  borçlanma faiz oranı yüzde sıfır olarak uygulanacak, borç verme faiz oranı ise  yukarıda özetlenen yöntemle belirlenen gecelik borç verme faiz oranına 150 baz  puan eklenmesi yoluyla hesaplanacaktır. Para Politikası Kurulunca GLP faiz  oranları ayrıca ilan edilmeyecektir. Gün içi limit uygulaması mevcut şekliyle  devam edecek, gün içi limit tutarı Bankalararası Para Piyasasında bankaların borç  alabilme limitlerine eşit olacaktır. Özetlenen para politikası operasyonel  çerçevesine ilişkin diğer hususlarda 2018 Yılında Para ve Kur Politikası metni  geçerli olmaya devam edecektir."

DOLAR VE EURO GERİLEDİ 

Merkez Bankası'nın bu hamlesinin ardından dolar ve euroda da düşüş görüldü. Açıklamadan önce 4.65 TL seviyesinde olan dolar 4.61 TL'ye gerilerken, euro ise 5.40 liranın altına sarktı.  

KAYNAK: AA
YORUMLAR 21
  • vatandaş 5 yıl önce Şikayet Et
    Reis i dinleyin FAİZLER İNMELİ. Düşmanlara fırsat verilmemelidir.
    Cevapla
  • samimi 5 yıl önce Şikayet Et
    Her secim emperyalistlerin ayni oyunu ,24 hazirandan sonra hükümet kuruldugu zaman dolar zaank diye cakilir.Soroscularin icimizdeki fetöcü hainlerler isbirligi yapanlar icin malzeme.Milletimiz herseyin farkinda Reisle yola devam insaAllah.
    Cevapla
  • nurulah19 5 yıl önce Şikayet Et
    Halk olarak bilinçlenmemizin zamanı geldi. artık dolardan uzak kaçalım alış verişlerimizi türk parası olarak ödemeye çalışalım. elinde doları olan kesin amerikanın batmamasını geciktiriyor demektir. adamların amansız dış borçları var durmadan karşılıksız dolar basıyorlar.
    Cevapla
  • ikra 5 yıl önce Şikayet Et
    dolarin inme oraninda akaryakit fiyatlarii indirim uygulanmali
    Cevapla
  • BOZKURT 5 yıl önce Şikayet Et
    Dolar 5,92'iyi görünce sevinen ve REİS'in sonunun geldiğini savunan hainler, doların düştüğünü gördükçe ne diyecekler. Tabi ki, önemsiz bir ayrıntı olarak görecekler ve başka argüman arayacaklar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle