Binali Yıldırım'ın 'Barış Paketi' neleri kapsıyor? Madde madde detayları neler?

Başbakan Binali Yıldırım, milyonlarca vatandaşın yüzünü güldüren erken seçim paketini duyurdu. Yıldırım, ’Barış Paketi’ adı altında yer alan paket kapsamında emeklilere 1000’er lira ikramiye, vergi affı, prim borcu, trafik cezası, imar barışı vb. gibi birçok konuda düzenleme yapıldığını belirtti. Detaylar neler?

Binali Yıldırım'ın 'Barış Paketi' neleri kapsıyor? Madde madde detayları neler?
Binali Yıldırım'ın 'Barış Paketi' neleri kapsıyor? Madde madde detayları neler?
GİRİŞ 09.05.2018 16:09 GÜNCELLEME 09.05.2018 16:09
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Başbakan Binali Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde gerçekleştirdiği toplantıda 24 milyarlık paketi açıkladı. Milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren paket kapsamında vergi, prim borcu, trafik cezası, öğrenci affı gibi kamuyla olan tüm cezalar ve borçların yeniden yapılandırılacağını, imar barışının yasalaşacağını söylerken emekliye ve devletten mağduriyet maaşı alan her kesime Ramazan ve Kurban Bayramı öncesinde 1000’er lira ikramiye verileceği müjdesini verdi. Başbakan Binalı Yıldırım, tüm bu düzenlemelerin altyapısının hazırlandığını belirterek “Yeniden yapılandırmayla vatandaşımız devletle helalleştiği için para gelecek. Çeşitli satışlar var ondan gelecek. Ayrıca planlananın üzerinde gelir geliyor. Hesabı kitabı yaptık” dedi. Paketin maliyetinin yaklaşık 24 milyar lira olduğunu söyleyen Yıldırım, imar barışından ise bunun iki katını beklediklerini vurguladı. Peki barış paketi neleri kapsıyor? İşte detaylar...

EMEKLİLERE RAMAZAN VE KURBAN BAYRAMI ÖNCESİ 1000’er LİRA İKRAMİYE!

Emeklilere yönelik yeni bir düzenlemenin hayata geçirileceğini ifade eden Başbakan Yıldırım, 12 milyonun üzerinde emekli aylığı alan vatandaşın bulunduğu belirtti. Bunlara her yıl ramazan ve kurban bayramları öncesi 1000’er lira ikramiye verileceğini açıkladı.

Başbakan Yıldırım, "Bayram ikramiyesi. Miktar ne? Ramazan bayramı öncesi bin lira, kurban bayramı öncesi bin lira. Bu 12 milyon üzerinde emekliyi düşündüğümüz zaman hatırı sayılır bir para ediyor. Emeklilerimiz daha fazlasına layık, bunun bilincindeyiz. Bu bir adımdır. İnşallah imkanlarımız daha da geliştikçe... Emeklilerin dul ve yetimleri de dahil herkes bundan istifade edecek, yurt dışından emekli olanlar da belirli bir şekilde istifade edecek. Böylece 12 milyonun üzerindeki emeklimize ister az ister çok maaş alsın bu bir bayram hediyesi, ikramiyesi olarak düşünülen bir şey. Standart, seyyanen, eşit miktarda, aldığı emeklilik maaşına bakmadan böyle bir imkanı inşallah sağlamış olacağız. Hayırlı uğurlu olsun, emeklilerimiz her şeyin en güzeline layık, onlara daha iyi imkanlar sağlamak için hükümet olarak var gücümüzle çalıştık, çalışmaya devam ediyoruz." ifadelerine yer verdi.

"VERGİ VE PRİM ALACAKLARI YENİDEN YAPILANDIRILACAK"

Başbakan Binali Yıldırım ''Birinci madde esnaflarımızı ve sanayicilerimizi yakından ilgilendiren yeniden yapılanma. Bununla ilgili maliye ile ilgili işi olan gümrükle işi olan vatandaşımız, il özel idareler kamu kuruluşlarının tamamıyla ilgili konular. Bunlar nelerden oluşuyor vergi ve prim alacakları yeniden yapılandırılacak. Trafik cezaları yeniden yapılandırılacak.Köprü, otoyol ve kaçak geçişler kısaca vatandaşın devlet kurumları ile arasında olan anlaşmazlıklar çözüme kavuşturuluyor, vatandaşla el sıkışılıyor.'' diye konuştu.

Başbakan Binali Yıldırım, konuyla alakalı  "Vergi prim barışı sağlanmış olacak. Geçmiş 5 yıla ait vergi ile ilgili bir fırsat getiriyoruz. İşletme kayıtlarının düzenlenmesine imkan veriyoruz. Kanundan yararlanmak için vatandaşlarımız Temmuz ayının sonuna kadar müracaat edecek ve 36 ay içinde borçlarını ödeyecekler. Peşin ödemede de indirimler var. Gecikme faizinin yüzde 90'ını ödemeyecekler, sadece yüzde 10'unu ödemek suretiyle hesabı kapatmış olacaklar. BAĞ-KUR borcu olup da sağlık hizmeti alamayan esnaflar var bunun da önünü açıyoruz." dedi.

TEKRAR YAPILANDIRMA

Kendisinin düzenlemeleri kısa kısa açıklayacağını, ilgili bakanların daha sonra bu konuları detaylıca anlatacaklarını, Meclis görüşmeleri esnasında da konunun komisyonlarda ve TBMM Genel Kurulunda görüşüleceğini anlatan Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti:

"Birinci madde, esnafı, sanayicileri, çalışanlarımızı yakından ilgilendiren yeniden yapılandırma. Bununla ilgili neyi kastediyoruz? Maliyede işi olan vatandaşımız, gümrükte sorunu olan vatandaşımız, sigortayla ilgili borcu ve sorunu olan vatandaşımız, il özel idareleri, belediyeler, kamu kuruluşlarının tamamıyla ilgili konular. Nelerden oluşuyor? Vergi ve prim alacakları yeniden yapılandırılacak. İkincisi trafik cezaları, Karayolu Taşıma Kanunu'na göre kesilen cezalar, seçimlerle ilgili geçmiş seçimlerde bir şekilde ceza tahakkuk etmiş ama tahsilatı yapılmamış, askerlik ve nüfusla ilgili, RTÜK cezaları, köprü, otoyol kaçak geçişler vesaire. Vatandaşın devlet kurumlarıyla arasında olan nizalar, anlaşmazlıklar çözüme kavuşturuluyor, vatandaşla el sıkışılıyor. Nasıl? Bunu yaparken belli kuralları şartları var."

GENÇLERE İŞ YERİ AÇMA KOLAYLIĞI!

Gençlerin iş yeri açmasına yönelik kolaylıkları açıklayan Binali Yıldırım, ''Gençlerimize yönelik iş yeri açmak isteyen 18-29 yaş arasında iş yeri açmak isteyen gençler var, bunlara daha önce 3 yıla kadar vergi kolaylığı getirmiştik. Ona şimdi bir ilave daha getiriyoruz. Bu 3 yıllık gelir vergisi desteği devam edecek bunun yanında 1 yıl boyunca BAĞ-KUR primi ödemeyecek, devlet ödeyecek. Bu da gençken iş yeri açmak isteyen vatandaşlarımıza getirilen çok önemli bir kaynak. Yaşlılarımızla ilgili müjdemiz 65 yaş ve üzere kişilere 266 lira olan aylığını 500 liraya çıkarıyor.'' ifadelerini kullandı.

EMEKLİ VATANDAŞLARIN YENİ İŞ YERİ AÇMASI

Yeni bir iş yeri açan emekli vatandaşların yüzde 15 destek primi yatırdığını, bunun kaldırıldığını ifade eden Yıldırım, "Ancak geçmiş yıllara ait borçlar var. Kanunla bu meseleyi hallettik bitti. Böyle bir sıkıntı yok artık, emekli olan iş yeri açabilir. İlave bir yüke girmeden çalışabilir ancak geçmişten gelen peşini bırakmayan borçlar var, o borçları siliyoruz. Tamamen siliyoruz. Vatandaşla esnafla aramızdaki ilişkilerimizi düzeltmiş oluyoruz." dedi.

Bağkur borcu olup da sağlık hizmeti alamayan esnafın bulunduğunu hatırlatan Yıldırım, "Borcun varsa sağlık hizmeti verilmiyor. Bunun da önünü açıyoruz, borç ayrı sağlık ayrı, bunun pazarlığı olmaz. Borcunu bugün vermedi ama yarın imkan olur verir ama 'Hasta oldun, git kardeşim senin borcun var, ben sana bakmayacağım.' diyemeyiz. Onun için de burada bir düzenleme yapıyoruz." diye konuştu.

YAŞLILIK MAAŞI 500 LİRA OLUYOR!

Hiçbir sosyal güvencesi olmayan vatandaşları da sevindirecek düzenleme yapıldı. Binali Yıldırım ‘’Yaşlılık maaşını 266 TL'den 500 TL'ye çıkarıyoruz. 600 bin civarında, yaşlılık aylığından yararlanan vatandaşımız var. Bunu iki katına çıkarıyoruz. 3 ayda 1500 liraya çıkarıyoruz’’ ifadelerine yer verdi.

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE AF!

Eğitime ara veren gençlerin eğitime devamına yönelik ise Yıldırım şunları söyledi: ‘’Üniversitelerimizde okuyan 8 milyona yakın gencimiz var. Bunlar içerisinde zamanla çeşitli nedenlerle eğitimine devam edemeyen gencimiz oldu. Bunların büyük çoğunluğu ya maddi imkansızlıktan, ya devamsızlıktan ya da gençliğin verdiği heyecandan dolayı derslerini takip edememekten kaynaklanıyor. 7 yılda bitirme mecburiyeti var. Bu öğrencilerimize bir kereliğine üniversitelerine dönme imkanı veriyoruz. Kaydı silinen öğrencilere tekrar kayıt yaptırma ve eğitimini tamamlayıp diploma alma fırsatı veriyoruz. Bunun istisnası, teröre bulaşmışsa bu haktan yararlanamıyor.’’

‘’İMAR BARIŞI’’

''Bir diğer müjdemiz imar barışıdır.'' diye devam eden Yıldırım, ''Bu konuda çok köklü son 50 yılın sorununu kökten çözecek bir kanun tasarısıdır'' dedi ve mülkiyet ve imar sorunlarına değinerek ''İmarsız yapılmış, başkasının mülküne yapılmış mülkiyet sorunu var. Bazıları da imar almış ama imara uygun yapmamIş. Bu yapıların yapılmış tabi mülkiyet sorunu olduğu için arsa görünüyor, tapusu yok. Bütün bu konulardan dolayı vatandaş su alamıyor, elektrik alamıyor, doğal gaz bağlatamıyor. Bu sorun büyük şehirlerde çok fazla.'' ifadelerini kullandı.

Yıldırım ''Bütün bu konuları derli toplu ele aldık, aylarca çalışıldı. Bir yanlış haksızlık yapmayalım diye. Bunları bir yapı kayıt belgesi vereceğiz, kanun çıkınca. Yapı kayıt belgesi daha sonraki imar alacaksa imar alırken işine yarayacak, kentsel dönüşüme gidecekse öncelik tanınacak, tapu verileceği zamanda bu belge aranacak.  13 milyon bina, her birinde ortalama 5 kişi yaşasa ne kadar büyük bir nüfusa hitap ediyor. Bu ilk ve en önemli adım, bu bir imar affı değildir, bu bir imar barışıdır.'' şeklinde açıklama yaptı.

Yıldırım ''Bunun için sembolik bir ücret alınacak. Yapı kayıt belgesi alınabilmesi için yüzde 3 bir para alınacak. Tapuya geçince de aynı şekilde yüzde 3 para alınacak. Vatandaş kaçak göçek olmaktan kurtulacak. Hazine arazisini kullanan çiftçilerimiz var. Kullanıyorlar ama bazı haklardan yararlanamıyorlar. Bu düzenlemeyle kullanmaya devam edecekler. İsterseler satın alabilecekler ya da kullanma sözleşmesini 10 yıl daha yenileyebilecek.'' dedi.

SULTANBEYLİ’YE MÜJDE!

Sultanbeyli’de ki tapu sorunlarının düzeltileceğini açıklayan Binali Yıldırım, ‘’Sultanbeyli’de ben bildim bileli devam eden sorun var, bunlar derlendi toparlandı son noktaya geldi ama belediye mevzuatına göre doğrudan veremiyor, ihale yapacak. Kazanılmış hak kimdeyse o belediyenin belirlediği emlak beyan değeri üzerinden verecek ve bu şekilde de tapusunu alacak.’’ ifadelerine yer verdi.

YORUMLAR 3
  • vaatler 5 yıl önce Şikayet Et
    Tapular verilsin her turlu ceza ve faizler ve borclar silinsin bedelli askerlik ciksin eyt ciksin vergiler silinsin mazot dussun bunlari lutfen yapin
    Cevapla
  • zeki 5 yıl önce Şikayet Et
    iscilerden gelirvergisinin en azindan yüzde onbese dusurulmesi.istiyoruz
    Cevapla
  • Metin 5 yıl önce Şikayet Et
    Sayın Başbakanımızdan İstirham Ederiz. Yüksek Öğretimi Bitirmiş Öğrenciler İşsiz Babadan Harçlık Alırken İş Bulamadığından Kyk Borcu Faiz Üstüne Faiz İşliyor Kyk Borçları İçin Bir Çalışma Yapılamaz Mı?
    Cevapla