Taşerona kadroda tazminat hakkı yanacak mı? Kıdem tazminatı...

Binlerce işçinin beklediği taşerona kadroda yavaş yavaş sona geliniyor. Kamu kurumlarında çalışan 450 bin taşeron işçi ile 400 bin belediye çalışanının kadroya geçiş süreci tamamlanmak üzere. Peki kadroya geçen taşeron işçiler kıdem tazminatı hakkını kaybedecek mi? Tazminat hakkı yanacak mı? İşte tüm detayları...

Taşerona kadroda tazminat hakkı yanacak mı? Kıdem tazminatı...
Taşerona kadroda tazminat hakkı yanacak mı? Kıdem tazminatı...
GİRİŞ 20.12.2017 08:54 GÜNCELLEME 20.12.2017 08:55
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Taşeron işçileri kadroya geçmek için geri sayıma başladı. 2018 yılı itibariyle binlerce çalışan kadrolu olacak. Peki kadroya geçen taşeron işçiler kıdem tazminatı hakkını kaybedecek mi? Özellikle bu sorunun yanıtı merak edenler için müjdeli haber geldi. İşte Tazminat hakkı ile ilgili detaylar...

TAŞERON İŞÇİLERİNİN TAZMİNAT HAKKI YANACAK MI?

Bütçe görüşmelerinin bitiminde Meclis'e gelmesi beklenen ve 12 maddeden oluşacağı söylenen yasa tasarısı çalışanların tüm haklarını koruyacak maddeler içeriyor. Böylece kadroya geçerken hiçbir çalışan mağduriyet yaşamayacak ve kazanılmış tüm hakları korunacak. Geçmiş dönemin sıfırlanması söz konusu olmayacak.

Bugüne kadar yapılan çalışmalar, ödenen primler ve biriken kıdem tazminatları aynen korunacak. Bu arada çalışanların kullanılmamış yıllık izinleri de saklı tutulacak. Ayrıca kıdemlerine göre yıllık izin hakları da sağlanacak.

KIDEM TAZMİNATLARI KİMİN TARAFINDAN ÖDENECEK?

Taşeron yasası ile birlikte belli kriterlere uyan çalışanların kadroya alınacağını, kriterlere uymayan ve kadroya alınmayan bir çalışan kesimin ortaya çıkacağına dikkat çeken Salman, “Bu personelin durumuna dair (işe iade davaları, emsal davaları vb. sorunlara dair) bir yaklaşım geliştirilmelidir. Aynı zamanda tüm personelin (kamuya alınacak ve alınmayacak) kıdem tazminatları vb haklarının nasıl verileceği netleştirilmeli, bu konuda ilgili hizmet şirketi ve personel mağdur edilmemeli. Mevcut ihale sistemine göre kıdem tazminatları alt işveren tarafından devletten alınan bir maliyet değil. Dolayısıyla bu kıdem tazminatlarının kimin tarafından ödeneceği konusunda kanuna bir hüküm konması gerekiyor. 2014 yılında çıkarılan yasayla alt işverenin bunu almadığı ve istese de ödeyemeyeceği bir hüküm vardı. Gerek işten ayrılacak personel gerekse devam edeceklerle ilgili kıdem tazminatlarını kamunun üstlenmesi gerekir diye düşünüyoruz” dedi.

YORUMLAR 1
  • Baskentli 6 yıl önce Şikayet Et
    Belediyeleri 4 d işçi kadrosuna alın valla hiçbir hakkımızi istemiyoruz...
    Cevapla