Oyakbank 2,7 Milyar dolara satıldı
Oyakbank'ın dün Hollandalı ING'ye satıldığı açıklandı. ING, bankanın tümüne nakden 2.7 milyar dolar verecek. Satış resmi mercilerin onayından sonra kesinleşecek.

Oyak'ın açıklamasında şöyle denildi:
En yüksek fiyata gitti
'Tarafların üzerinde anlaştıkları fiyat, BDDK mevzuatına göre hazırlanmış 2006 yıl sonu rakamlarıyla hesaplanan ülkemizdeki banka satışlarında elde edilen en yüksek fiyat/kazanç ve fiyat/defter değeri çarpanlarını ifade etmektedir.'
Türkiye'de 2005'ten bu yana yabancı şirketlerin dahil olduğu 1 milyar doların üzerindeki birleşme ve satın almalar listesinde Oyakbank, altıncı sırada yer alacak.
Ordu Yardımlaşma Kurumu'nun (Oyak) bankası Oyakbank'ın ING'ye satılacağına ilişkin açıklama sürpriz oldu. Bankanın satılacağı bir süredir biliniyor, yetkililer, 'Değerini bulursa satılır' şeklinde açıklamalar yapıyorlardı.
Asker disiplinli satış
Ancak bankayı ING'nin alacağına ilişkin hiçbir haber ya da kulis çıkmamıştı. Hatta birkaç hafta önce İtalyan Intesa'nın Oyakbank'a 1.1 milyar euro'luk teklif götürdüğüne ilişkin haberler yazılmış, bunlara yalanlama gelmemişti. Dün Oyakbank'ın ING'ye satılacağı açıklandığında, bu durum, 'Görüşmeler asker disipliniyle yürütülmüş' yorumuna yol açtı.
Yerli sermaye vurgusu
Sık sık yerli sermaye vurgusu yapan ve Erdemir özelleştirmesi sırasında bu çıkışlarını adeta gösteriye dönüştüren Oyak yöneticilerinin bankayı yabancıya satması da yorumlara neden oldu.
Oyak Holding Genel Müdürü Coşkun Ulusoy, Tüpraş özelleştirmesinden önce bir bayi toplantısında, 'Türk Telekom, Tüpraş ve Erdemir bence özelleştirilmemeliydi. Bunların Türkiye için stratejik önemi vardı. Madem özelleşiyor, öyleyse bizim gibi yerli kuruluşların elinde kalmalı' demişti.
Daha sonra Tüpraş'ı Koç almış, Oyak da Erdemir özelleştirmesinde ipi göğüslemişti. Bu özelleştirmenin ardından da Ulusoy, Erdemir'de kaptan köşkünü bırakmayacaklarını söylemişti.
Bütün bu söylemlerin ardından grubun, bankasını yabancılara satması ilgi çektiyse de konuyu yakından takip edenler için sürpriz olmadı.
Demir - çelikten lojistiğe kadar pek çok sektörde faaliyet gösteren 29 şirkette hissesi bulunan Oyak, otomotivde Fransız Renault'yla, sigortacılıkta da Axa'yla işbirliği içinde.
Yabancı payı % 25.4 oldu
Halen yabancıların Türk bankacılık sektöründeki payları yüzde 22.4 düzeyinde bulunuyor. Oyakbank'ın ING'ye satılmasıyla bu oran yüzde 25.4'e yükselecek. Buna, yabancıların borsadan aldıkları banka hisseleri de eklendiğinde sektördeki payları yüzde 41.8'e ulaşıyor.
Oyakbank iki yıl içinde yabancılara satılan 15. Türk bankası oldu. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu FitchRatings, Oyakbank'ı satın almak konusuda anlaşan ING'nin kredi notlarını teyit ederken, Oyakbank'ın kredi görünümünü de pozitif izlemeye aldı.
Türkiye'nin 11'inci büyük bankası
Oyakbank'ın tarihi, 1984'te Bank of Boston'ın İstanbul Şubesi'nin kurulmasıyla başladı. Bank of Boston, 1990'da The First National Bank of Boston adını alarak Oyak, Alarko ve Cerrahoğlu'yla beraber 4 ortaklı bir Türk bankası olarak faaliyetini sürdürdü. 1991'de bankanın adı Türk Boston Bank olarak değişti ve 1994'te Oyak diğer bütün hisseleri alarak bankanın tek sahibi oldu. 10 Mayıs 1996'da adı Oyakbank oldu.
Oyakbank'ın yüzde 100 sahibi olan Oyak grubu, 31 Mayıs 1994'te İrlanda'da Oyak European Finance Plc ve 1 Ocak 1996'da Almanya'da Oyak Anker Bank GmbH'yi satın almıştı. 10 Ağustos 2001'de Sümerbank'ı alan Oyak, bu bankayı 11 Ocak 2002'de Oyakbank'a devretti.
Bugün 362 şubesini olan Oyakbank, aktif toplamı açısından Türkiye'nin 11. büyük bankası konumunda bulunuyor. 2006'da toplam aktifleri 5.3 milyar euro'ya ulaşan banka 194 milyon euro kâr elde etti. 5 bin 581 çalışanı bulunan Oyakbank, Türkiye mevduat piyasasının yaklaşık yüzde 2.5'ini kontrol ediyor.
Dünyanın 13. büyük bankası
Oyakbank'ı almak üzere Oyak grubuyla el sıkışan ING'nin CEO'su Michel Tilmant Türkiye'ye girmek için zamanın 'mükemmel' olduğunu, Türkiye'nin 10 yılda 'dünyanın 12. ekonomisi' olacağını söyledi.
Financial Times gazetesine yaptığı açıklamada, ING'nin Türkiye'deki pazar payını hızla artırmak için çok sayıda şube açacağını belirten Tilmant, Oyakbank'ın yıllık pazarlama harcamasının 5 milyon euro'dan 20 milyon euro'ya çıkarılacağını ve 25-40 milyon euro'luk teknoloji yatırımı yapacaklarını açıkladı.
ING'nin bankanın piyasa payını kısa sürede yüzde 3'ten 5'e, şube sayısını 360'tan 400 - 450'ye yükselteceği belirten Tilmant, Oyak'ın potansiyelini sermaye eksikliği nedeniyle gerçekleştiremediği yorumunu yaptı.
Hollandalı ING'nin 150 yıllık geçmişi bulunuyor. Bankacılık, sigortacılık ve varlık yönetimi hizmetleri sunan kurumun 50 ülkede 120 bin çalışanı bulunuyor. ING piyasa değeri açısından dünyanın en büyük 13'üncü finans kurumu durumunda.
Şirketin 2006 piyasa değeri 74.6 milyar euro ve net kârı da 7.7 milyar euro civarında.
Hollanda'nın simgesi
1991'de Hollandalı sigorta şirketi Nationale-Nederlanden ve NMB Postbank Groep birleşince Internationale Nederlanden Groep oluştu. Bu şirketin baş harflerinden gelen 'I-N-G', birleşen şirketlerin önceki logolarından esinlenerek turuncu erkek aslanı logo yaptı. Turuncu Hollanda'nın ulusal rengi, aslan ise ülkenin ulusal sembolü olarak biliniyor.
(Milliyet)
İLGİLİ HABER
-
my jekyll doesnt hide 18 yıl önce Şikayet EtBırakın bu 100 yıl önceki zihniyeti. Hala yok kurtuluş savaşı,bilmem ne... Ekoknomiden zerre kadar anlamıyorsunuz belliki.Cari açık ne desem bön bön bakarsınız. Size biraz anlatıyım.ülkenin borcu artıyor ama ihracat ve ithalat arttığı zaman,borç oranı düşüyor.Misal: 500 lira alıcağın 750 lire vericeğin var (250 borcun var yani) bu rakamlar 2 sene sonra 10000 lira alıcağın 12000lira vericeğiğn olursa sen reel anlamda gelişmişsindir.(önceden alıcağının 100de 50siydi şimdi 20si) bu yüzden ekonomi bilmeden yorum yapmayın.Beğen
-
saruca pasa 18 yıl önce Şikayet Etstratejik önem. bu telekomu tüpraşı ikide bir strateji önem deyu konuşuyorlar. neresi strtjik. bizi mi dinlicekler. satılmadanda dinliyorlardı. petrolümü kesecekler. savaş felan çıkarsa zaten devlet direkt el koyar. yoksa strateji bunun neresinde. hem devletin bu zamanda hala kendine ait haberleşme alt yapısı yoksa ne edersen et adam seni taa israilden abdden dinler.oyak meselesinde is garip olan başka satışları suçlayanların parayı görünce gözünü kırpmadan satması. bunlar boş boş zırvalar hadi hayırlı tıraşlar.Beğen
-
süleyman aslan 18 yıl önce Şikayet EtAKP\'LİLER UYANMAZ. Bankalarımız bir bir yabancılara satılırken şu bizimkiler! hala uyanmama da ısrar ediyor. \"Paşalar hadi ses çıkarınsana\" diyorlar. Kardeşim memlekette satılan bankaların hiçbiri zaten AKP\'ye ait değildi ki. Olamaz da. Ama hükümet kimse o suçludur bu mevzuuda. Milli sermayeyi korumaktan aciz bir hükümete oy ve gönül verenlere acı bir tebessümden başka bir şey gönderemiyorum. Onlar çokluk sarhoşluğunda ve menfaat uğruna gaflet uykusundalar. Onlar uyanmazlar...Beğen
-
Rauf ORBAY 18 yıl önce Şikayet EtLaik sermaye nere gidiyor. demekki birileri halkı ve orduyu iyi bir satışa getiriyor. Laik sermaye nereye gidiyor nerede vatan millet sakarya , asteğmenlerden bile oyak için para kesilir ama geri dönüşü olmaz nasıl güzel bir kazanç kapısı devleti sömüren bir kale daha düştü darısı diğer sömürgecilerin başına , şimdi sokaklara çıkın bu olayı protesto edin erkekseniz tabi ordu mallarından ciddi çıkışlar bekliyoruz belki mehmetcik vakfının paraları bile bu oyak bankta dır, bir not bu banka borsada iyi spekilayonlar yapıyor izliyoruzBeğen
-
hakan kuşcu 18 yıl önce Şikayet EtOYAKBANK/KIYAKBANK . Her türk asker doğar diye diye memleketin değerlerini siz de sattınız ya helal olsun.Bu bankanın adı bundan sonra KIYAKBANK olsun.Hadi hayırlı traşlar!...Beğen